Lupu rupe negocierile cu PCRM pentru lipsa de sinceritate

de | feb. 13, 2011 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, este de parere ca Partidul Comunistilor nu este sincer atunci cand vorbeste despre ideea unui presedinte neangajat politic, iar prin lansarea unor asemenea discutii comunistii incearca sa scindeze actuala Alianta si sa formeze alta, care sa le serveasca propriilor interese.

voronin 654 lupu

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, este de parere ca Partidul Comunistilor nu este sincer atunci cand vorbeste despre ideea unui presedinte neangajat politic, iar prin lansarea unor asemenea discutii comunistii incearca sa scindeze actuala Alianta si sa formeze alta, care sa le serveasca propriilor interese. “Am intrerupt negocierile cu PCRM, fiindca aveam probe ca acordurile nu vor fi onorate”, a declarat Lupu intr-o emisiune la postul Publika TV. Acesta a mai declarat ca PCRM a pregatit mai multe scenarii pentru a scinda actuala alianta proeuropeana aflata la putere. Potrivit candidatului Aliantei pentru Integrare Europeana la functia de presedinte al tarii, comunistii lanseaza discutii pentru a destrama actuala coalitie si a forma o alta, care sa-i implice si pe ei. PCRM vrea revenirea la putere si va pune in actiune tot spectrul de speculatii, ei nu negociaza, ci incearca sa distruga AIE, a explicat Lupu. Comunistii au declarat zilele trecute ca Lupu este dispus sa renunte la candidatura pentru sefia statului. “A fost important ca cetatenii sa inteleaga ca tot ce spune PCRM este un element al jocului de distrugere a Aliantei pentru Integrare Europeana”, a comentat liderul Partidului Democrat acest anunt al omunistilor.

Presedinte apolitic cu prerogative reduse

Pe de alta parte, Lupu a mentionat ca nu tine mortis sa-i revina functia de sef al statului. El a reconfirmat ca este dispus sa nu mai candideze la functia de presedinte, in cazul in care s-ar gasi un candidat independent, fara culoare politica, insa ar renunta numai in anumite conditii – daca Alianta va decide sa sustina o persoana din afara politicului, trebuie modificata Constitutia si reduse prerogativele presedintelui. Presedintele PD a explicat ca el considera ca un presedinte neafiliat politic este “o persoana decorativa”, care nu are nici suport politic si nici angajamente. in acest caz, prerogativele prezidentiale ar trebui atribuite, o parte, presedintelui Parlamentului, iar o parte prim-ministrului. Marian Lupu a mai declarat in alte ocazii ca, intr-o situatie politica dificila, cineva trebuie sa fie intelept. “La nivel personal, eu as fi gata sa fiu cel mai intelept si sa renunt la functia de presedinte al tarii”, a spus Lupu. El a subliniat ca ideea de a renunta la fotoliul de presedinte este a sa si nu e o pozitie a Partidului Democrat sau a Aliantei pentru Integrare Europeana.

Coagulare in jurul AIE

Lupu considera ca AIE va castiga numai in cazul daca va fi unita. “Urmeaza sa ne intalnim zilele acestea in cadrul Consiliului Aliantei pentru Integrare Europeana si sa discutam agenda AIE de mai departe. Subiectul principal va fi alegerea sefului statului, deoarece noi trebuie sa avem o idee consolidata”, a spus liderul PD. “Trebuie sa ne intalnim maine (sambata – n.r.), duminica, in cel mai rau caz, luni, cu membrii din AIE, sa discutam agenda Aliantei de mai departe. Subiectul central va fi alegerea sefului statului”, a anuntat Lupu.

Fara comunisti

Presedintele interimar a specificat ca, in cazul in care se va gasi un scenariu de alegere a sefului statului in cadrul Aliantei, nu va fi nevoie de voturile comunistilor. Pe de alta parte, presedintele Parlamentului este de parere ca seful statului ar putea fi ales, daca Legea organica privind alegerea acestuia o sa fie modificata: “Trebuie sa modificam doar Legea organica sau si Constitutia, nu este clar, dar sa nu deie Domnul sa se ajunga aici, pentru ca situatia se complica”, a avertizat Lupu. Un alt scenariu de alegere a sefului statului este proiectul PCRM, dar si referendumul. in opinia lui Marian Lupu, proiectul ar putea fi inclus in referendum. Proiectul PCRM prevede ca, in primul tur, candidatul la functia de presedinte al R. Moldova sa fie ales cu 61 de voturi in Parlament, urmand ca in urmatoarele doua acesta sa aiba nevoie de 57 de voturi, respectiv 52, pentru a fi ales sef al statului. in cazul esuarii celor trei tururi de scrutin, seful Legislativului ar urma sa dizolve Parlamentul si sa anunte data alegerilor anticipate. In prezent, seful statului trebuie ales in Parlament cu majoritate de 61 de voturi, din doua incercari. In cazul in care esueaza, este dizolvat Parlamentul si sunt convocate alegeri legislative anticipate.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *