Luptele din Ucraina, reluate dupa mai multe atacuri ale rebelilor pro-rusi

, , , ,
 

Ukraine_Belbek_5_2841501kEstul Ucrainei este din nou in mijlocul unor lupte violente intre fortele guvernamentale si rebelii pro-rusi care ar fi lansat `o ofensiva majora`, dupa cum afirma fortele armate ucrainene. Nu mai putin de 24 de persoane si-au pierdut viata in urma ultimelor ciocniri care au inceput miercuri. Eduard Bassurin, reprezentant al ‘republici populare’ Donetk, spune ca 14 rebeli si cinci civili si-au pierdut viata in urma intensificarii ostilitatilor. „Partea ucraineana este autoarea unei provocari. Ea a deschis focul asupra pozitiilor noastre pe intregul front”, a declarat si Vladimir Kononov, un reprezentant al „republicii populare” de la Donetk (DPR), citat de agentia rusa Interfax. La randul sau, Iuri Biriukov, un consilier apropiat presedintelui ucrainean Petro Porosenko, a indicat intr-o postare pe pagina sa de Facebook ca un numar de cinci soldati ucraineni au fost ucisi.

Separatistii, despre care Kievul spune ca au incercat sa avanseze miercuri la Mariinka, localitate aflata sub controlul trupelor ucrainene, au atribuit intensificarea luptelor partii ucrainene, pe care o acuza de ‘diversiune’ inaintea unei ofensive majore la Lugansk. Autoritatile ucrainene au acuzat rebelii prorusi de declansarea unei ‘ofensive majore’ cu peste 10 tancuri si 1.000 de combatanti impotriva pozitiilor guvernamentale langa Mariinka miercuri in zori.Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a acuzat Rusia de aceste violente, afirmand ca „Rusia a incalcat din nou, astazi (miercuri), acordul de armistitiu”. „Teroristii sai au inceput o operatiune militara”, a subliniat el. Un purtator de cuvant militar ucrainean, Andrii Lisenko, i-a acuzat pe rebeli ca au lansat un atac cu scopul de a avansa in zone din regiune aflate sub controlul Guvernului.

Negari si acuzatii

Rebelii neaga aceste acuzatii, dar confirma ca lupte crancene au avut loc in apropierea acestei localitati. Saptamana trecuta, Occidentul a acuzat Rusia de noi mobilizari de personal si armament la granitele Ucrainei. intr-un raport publicat miercuri seara, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a indicat ca a observat ‘miscarea unui numar mare de persoane in teritoriile controlate de ‘republica populara’ Donetk, in general, la vest de linia frontului, in apropiere de Mariinka inainte si in timpul luptelor’.

OSCE, a carei misiune este de a monitoriza evenimentele din estul Ucrainei, a declarat ca a vazut opt vehicule blindate care se indreptau spre vest, intre care patru tancuri, precum si un camion militar ce transporta un tun de artilerie cu un calibru de 112 milimetri sau o coloana de infanterie. Guvernul Statelor Unite a acuzat Rusia de aceste atacuri, subliniind ca Moscova „poarta responsabilitatea directa a ceea ce se intampla”. O purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, Marie Harf, a declarat ca atacurile au fost comise de partea ucraineana a liniei armistitiu, de catre „forte ruse si separatiste (proruse) combinate”. „Se pare ca au folosit rachete (de tip) Grad si alte tipuri de armament greu, care ar fi trebuit sa fie retras potrivit planului (de pace) de la Minsk, din februarie”, a declarat Harf. Acestea sunt cele mai importante confruntari de cand rebelii au preluat controlul asupra nodului feroviar strategic de la Debaltevo, la jumatatea distantei dintre bastioanele separatiste Donetk si Lugansk, la scurt timp dupa intrarea in vigoare a incetarii focului la 15 februarie. Peste 6.400 de persoane au fost ucise in Ucraina de la inceputul conflictului armat, in aprilie 2014, potrivit ONU.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *