Luptele au fost reluate in estul Ucrainei dupa alegerile parlamentare si prezidentiale din regiunile separatiste

, , , , ,
 

armata UcrainaAlegerile parlamentare si prezidentiale ale separatistilor din partea rasariteana a Ucrainei au determinat conducerea centrala de la Kiev sa anunte voalat ruperea armistitiului fragil iar tituri violente de artilerie au fost auzit marti dimineata in zona aeroportului din Donetk, un fief al separatistilor prorusi. Publicatia „Zerkalo Nedeli” relateaza ca la Donetk ar fi sosit si 15 camioane incarcate cu munitie care sunt insotite de 100 de militari rusi. ‘Tiruri violente de artilerie au inceput de la 06h30 dimineata. in timpul noptii s-a tras cu intermitente. Este infernal’, a declarat agentiei franceze de presa Tatiana Viktorovna, care traieste la cateva sute de metri de aeroport, epicentrul luptelor intre rebeli si armata ucraineana de mai multe luni, in pofida unei fragile incetari a focului instaurate cu doua luni in urma. Dupa ce presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat luni ca autoritatile de la Kiev isi vor revizui angajamentele de pace, a doua zi dupa alegerile separatiste de duminica, multi la Donetk cred ca vorbele lui ar putea insemna sfarsitul armistitiului, care a permis o scadere a intensitatii luptelor in cea mai mare parte a zonelor afectate de ostilitati.

‘Porosenko a declarat ca va schimba politica. Este clar ca luptele se vor relua’, spune un rezident din Donetk, Ivan Sergheevici, citat de AFP. Sase luni dupa inceperea conflictului, care a costat mai mult de 4.000 de vieti, autoproclamatele republici Donetk si Lugansk si-au ales duminica ‘presedintii’ si ‘parlamentele’. Recunoscute de Moscova, alegerile au fost condamnate cu fermitate de Occident si Kiev, acesta din urma denuntandu-le ca pe o ‘incalcare grosiera’ a procesului de pace. Consiliul ucrainean pentru Securitatea Nationala si Aparare, prezidat de seful statului, urmeaza sa se reuneasca marti, la 15h00 GMT, la Kiev, pentru a decide masurile de retorsiune pe care guvernul central le va lua in acest context.

Implicare mai mare a Moscovei

Analistii politici de la Kiev prognozeaza o si mai mare implicare pe viitor a Rusiei, odata cu recunoasterea alegerilor din regiunile estice separatiste ale Ucrainei. “in cazul in care Kievul relanseaza operatiunea militara, Moscova va riposta prin desfaşurarea unui numar necesar de trupe pentru a o opri”, considera Oleksandr Suşko, directorul Institutului pentru cooperare euroatlantica din Kiev. De altfel, autoritatile ucrainene sustin inca de duminica faptul ca au observat o noua desfaşurare “intensa” de trupe ruse in Donbas, unde se afla cele doua regiuni rebele, in timp ce presa ucrainena şi occidentala, intre care şi AFP, au relatat despre trecerea a zeci de camioane militare fara numere de inmatriculare. “Kievul a pierdut controlul asupra Donbasului pentru cel putin cinci ani. Puterea a inteles cu mult timp in urma şi nu-şi mai face iluzii. Dar recunoaşterea publica ar fi o sinucidere politica”, subliniaza politologul ucrainean Taras Berezovet, directorul companiei Berta Communication.

De altfel, cifrele vorbesc de la sine: 54% dintre ucraineni cred ca trebuie sa continue luptele pentru recuperarea acestor teritorii şi doar un sfert din persoanele chestionate s-au pronuntat pentru abandonarea lor in favoarea Rusiei, in schimbul pacii, potrivit unui sondaj de opinie realizat in octombrie de Institutul ucrainean Gorşenin. Cu timpul, razboiul din estul Ucrainei s-ar putea transforma intr-un “conflict inghetat”, la fel ca in cazul regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud sau ca Transnistria, care şi-a proclamat unilateral independenta de Republica Moldova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *