Lupte in ASEAN intre SUA si China. Rusia ramane cu un rol secundar

, , , , ,
 

Conferinta Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) si-a inceput lucrarile in Cambodgia, la Phnom Penh, acolo unde urmeaza sa se desfasoare reuniuni cu reprezentanti ai structurilor diplomatice din SUA, UE si Japonia. Cea mai acuta disputa va viza problema insulelor din Marea Chinei de Sud, asupra carora au pretentii China si alti cinci vecini ai sai. Washingtonul se foloseste de aceste dispute pentru a stopa expansiunea Chinei. Pe fondul concurentei celor doi giganti, Moscova este nevoita sa se impace cu un rol secundar intr-o regiune cu o economie in plin avant, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.Reuniunea a concis cu cea de-a 45-a aniversare de la infiintarea asociatiei, din care fac parte 10 state din Asia de Sud-Est, a caror populatie se cifreaza in total la 600 de milioane. Rolul ASEAN pe plan global creste nu doar datorita bogatiilor naturale ale regiunii: potrivit pronosticurilor Fondului Monetar International (FMI), in urmatorii doi ani cinci tari din ASEAN – Indonezia, Tailanda, Filipine, Malaezia si Vietnam – vor depasi restul lumii. in 2013, economia celor cinci tari va creste cu 6,2%, in timp ce economia SUA doar cu 2,4%, a zonei euro – cu 0,9%, iar a Japoniei – cu 1,7%.

UE incearca aprofundarea relatiilor cu statele ASEAN

Nu este de mirare ca marile puteri, precum UE, incearca sa-si extinda contactele cu ASEAN, trimitand la forumul asociatiei dedicat securitatii regionale, forum ce se va desfasura dupa conferinta, reprezentanti de vaza. SUA vor fi reprezentate de secretarul de stat Hillary Clinton, iar China – de ministrul de externe Yang Jiechi. Acesti politicieni vor trebui sa duca o lupta acerba in spatele culiselor, pentru influenta in regiune. Cea mai vehementa confruntare se va desfasura, dupa cum estimeaza Wall Street Journal, in jurul proiectului privind ‘codul de comportament’ al tarilor implicate in disputa pe marginea insulelor din Marea Chinei de Sud. Asupra unora dintre aceste insule pretind, pe langa China, tari precum Vietnam, Filipine, Malayezia si Brunei, dar si Taiwanul. in trecut, conflictul a luat forma unor ciocniri pe mare intre China si Vietnam, precum si la o confruntare intre Filipine si China, aminteste Nezavisimaia Gazeta.

Cod de comportament

tarile ASEAN au elaborat propuneri pe marginea punctelor principale ale codului de comportament in problema insulelor din Marea Chinei. Adoptarea acestui cod va permite depasirea divergentelor prin metode pasnice. Care va fi reactia Chinei? Reprezentantii Ministerului de Externe de la Beijing s-au exprimat in acest sens destul de evaziv: China va fi gata sa discute codul cand vor fi intrunite toate conditiile necesare. Ce se ascunde in spatele acestei formulari? in opinia lui Iakov Bergher, expert al Institutului Orientului Extrem din cadrul Academiei de stiinte a Federatiei Ruse, ‘linia Chinei consta in a nu admite niciun fel de coalitii’. China interpreteaza incercarile de a formula o pozitie comuna a ASEAN ca fiind indreptate impotriva sa. Beijingul vrea sa rezolve problemele pe principii bilaterale, desfasurand negocieri cu fiecare tara in parte care isi proclama drepturi asupra insulelor. in ceea ce priveste interesele Rusiei in regiune, Bergher a subliniat ca disputa din jurul insulelor se rasfrange asupra relatiilor ruso-chineze. Rusia livreaza bombardiere Su-30 Vietnamului, iar o companie afiliata Gazprom desfasoara, pe baza unui acord cu aceeasi tara, lucrari de cercetare in Marea Chinei de Sud. in septembrie, la Vladivostok se va desfasura summitul Cooperarii Asia-Pacific. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, jocul nu se va duce de pe pozitii de egalitate, conditiile fiind dictate de ‘grei’. De altfel, si componenta participantilor la reuniunile din Phnom Penh este elocventa: Rusia va fi reprezentata acolo de catre ministrul-adjunct al afacerilor externe, Igor Morgulov. Este evident ca atentia va fi atintita asupra declaratiilor lui Yang Jiechi si Hillary Clinton. Obiectivul eforturilor secretarului de stat american consta in a trage de partea SUA acele state care sunt implicate in disputa cu Beijingul. Deloc intamplator, inainte de conferinta din Cambodgia, Hillary Clinton a desfasurat o vizita la Hanoi, aminteste Nezavisimaia Gazeta la finalul articolului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *