Lupta impotriva infractiunilor uneste Romania si R. Moldova

, ,
 
Alexei Roibu si Traian Igas la Bucuresti

Alexei Roibu si Traian Igas la Bucuresti

Ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Alexei Roibu, si omologul sau din Romania, Constantin Traian Igas, au semnat la Bucuresti Protocolul de colaborare intre Ministerul Administratiei si Internelor din Romania si Ministerul Afacerilor Interne din Moldova, in domeniul prevenirii si combaterii traficului si consumului ilicit de stupefiante, substante psihotrope si precursori. Alexei Roibu a apreciat ca Protocolul de colaborare „reprezinta o conjugare a eforturilor comune si dorinta reciproca de a lansa o baza normativa si un mecanism efectiv de prevenire si combatere a traficului de droguri pe teritoriul statelor noastre“, iar evenimentul vine sa implementeze angajamentul bilateral asumat odata cu semnarea, la Chisinau, la 27 ianuarie 2010, a declaratiei comune a ministrilor de interne din cele doua tari. „Speram ca acest tratat semnat astazi va permite subdiviziunilor specializate in combaterea traficului de droguri din cele doua tari sa asigure o interactiune calitativa in contextul eradicarii fluxului de droguri pe teritoriul statelor noastre, fapt care pentru Republica Moldova reprezinta unul dintre angajamentele implementarii actiunilor in cadrul dialogului privind liberalizarea regimului de vize in Uniunea Europeana. Romania este sustinatorul de baza al tarii noastre in dialogul cu Uniunea Europeana asupra procesului de liberalizare a regimului de vize“, a adaugat ministrul Alexei Roibu. „Este prima vizita pe care dumneavoastra o faceti in Romania si in cadrul ministerului, este un bun inceput pentru noi, pentru ceea ce inseamna colaborarea dintre ministerul nostru si ministerul dumneavoastra, dintre cele doua state – Romania si Moldova. Practic, noi nu facem altceva decat sa ducem mai departe o munca inceputa de ministrii care au fost inaintea noastra si pe care, cu siguranta, cei care vor veni dupa noi o vor duce mai departe“, a spus, la randul sau, ministrul Administratiei si Internelor din Romania, Traian Igas. Noul document reglementeaza conlucrarea intre cele doua ministere si vizeaza schimburi de date si de experienta intre experti din Romania si Republica Moldova, in domeniul prevenirii si combaterii traficului de droguri.

Colaborare intensa

La sfarsitul lunii iulie 2010, Inspectorul General al Jandarmeriei Romane, generalul locotenent Olimpiodor Antonescu, a semnat la Chisinau un plan comun de actiune ce vizeaza modernizarea trupelor de carabinieri aflate in componenta ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Pentru Departamentul Trupelor de Carabinieri din Republica Moldova Planul de Actiune a fost semnat dl colonel Vasile Dragomir , viceministru al afacerilor interne, Comandant al Trupelor de Carabinieri, iar pentru Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane de general locotenent dr. Olimpiodor Antonescu, Inspector General al Jandarmeriei Romane. “La Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova, in vizita de lucru, s-a aflat o delegatie a Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane. In cadrul intrunirii a avut loc un schimb de opinii in ce priveste cooperarea bilaterala in domeniile de competenta, care s-a soldat cu semnarea unui Plan de Actiune pentru coordonarea cooperarii, a schimbului de experienta si a pregatirii de specialitate in domeniul comun de activitate. Planul de Actiune a intrat in vigoare de la data semnarii si este valabil pentru o perioada de 3 ani”, anuntau surse oficiale din cadrul MAI al R. Moldova. Partile au convenit, printre altele, asupra organizarii unor vizite de lucru in Republica Moldova si Romania pentru documentare in domeniul de interes comun, precum si pentru stabilirea prioritatilor de actiune, organizarea unor stagii comune, cooperarii dintre structurile de politie si jandarmerie/carabinieri.

Declaratie comuna a ministerelor de Interne

Pe 27 ianuarie 2010, in cadrul vizitei oficiale a delegatiei romane la Chisinau, condusa de Presedintele Romaniei Traian Basescu, ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova de atunci, Victor Catan, a avut o intrevedere cu omologul sau din Romania, Vasile Blaga (n.r. – fost ministru). In cadrul evenimentului, oficialii au facut schimb de opinii privind importanta colaborarii reciproc avantajoase si au semnat Declaratia Comuna. La finele intalnirii, ministrii de interne ai celor doua state au depus flori la placa comemorativa dedicata eroilor-politisti cazuti la datorie.

DECLARATIE COMUNA

Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova si Ministrul Administratiei si Internelor din Romania, In scopul sustinerii angajamentelor celor doua state in favoarea valorilor si principiilor comune.

Pentru continuarea in ritm accelerat a pregatirilor in vederea apropierii Republicii Moldova de structurile europene, in deplina consonanta cu statutul Romaniei de stat membru al UE si aspiratiile europene ale autoritatilor statale si guvernamentale ale Republicii Moldova. Tinand cont de principiile si recomandarile Declaratiei Comune a Summit-ului de la Praga al Parteneriatului Estic din 7 mai 2009 si ale Declaratiei Comune Republica Moldova – UE din 21 decembrie 2009. Cu scopul de a atinge standardele solicitate si de a indeplini conditiile impuse pentru demararea negocierilor privind Acordul de asociere Republica Moldova – UE, si, in perspectiva, a dialogului privind liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova. In vederea asigurarii controlului si securitatii la frontiera externa a Uniunii Europene intr-un spatiu al justitiei, libertatii si securitatii. In scopul aprofundarii cooperarii bilaterale, a evaluarii comune a rezultatelor obtinute si a analizarii periodice a progreselor inregistrate. Au adoptat prezenta declaratie, care exprima interesul celor doua parti pentru realizarea urmatoarelor:

1. Asigurarea unui sprijin sustinut din partea Ministerului Administratiei si Internelor din Romania in procesul de reforma institutionala in care este antrenat Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, prin configurarea unui calendar de activitati concrete pentru perioada imediat urmatoare in vederea atingerii acestui obiectiv.

2. Intreprinderea masurilor ce se impun in domeniile din responsabilitate, in vederea asigurarii standardelor aferente alinierii structurilor Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova la cerintele UE.

3. Valorificarea oportunitatilor oferite de Parteneriatul Estic ca o dimensiune specifica a politicii externe a UE, in vederea sustinerii consolidarii relatiilor dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana.

4. Conlucrarea dintre autoritatile de resort guvernamentale din Republica Moldova si Romania sa fie axata, cu prioritate, pe:

a) securizarea si controlul frontierei externe a Uniunii Europene, prin:

– actiuni comune in plan operativ;

– implementarea prevederilor Acordului interguvernamental privind micul trafic de frontiera;

– finalizarea unor noi instrumente juridice bilaterale;

– dezvoltarea si diversificarea cooperarii in cadrul punctelor si centrelor comune de contact la frontiera, cu accent pe operationalizarea Centrului Comun de Contact de la Galati.

b) combaterea migratiei ilegale si probleme de azil, prin:

– finalizarea cadrului juridic de cooperare in acest domeniu, in vederea semnarii Protocolului intre Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova si Ministerul Administratiei si Internelor din Romania privind cooperarea in domeniul migratiei si azilului;

– valorificarea oportunitatilor de conlucrare oferite de Parteneriatul de mobilitate Republica Moldova – UE;

– implementarea unor masuri comune de intensificare si eficientizare a actiunilor de combatere a migratiei ilegale.

c) cooperarea politieneasca cu accent pe combaterea criminalitatii organizate, traficului de droguri, substante psihotrope si precursori, prin:

– finalizarea negocierilor, in vederea semnarii Protocolului de cooperare intre Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova si Ministerul Administratiei si Internelor din Romania in domeniul prevenirii si combaterii traficului si consumului de droguri, substante psihotrope si precursori;

– misiuni operative comune in baza unor planuri de actiune stabilite de comun acord;

– evaluarea permanenta a rezultatelor obtinute pe linia combaterii fenomenului infractional.

d) afaceri europene si relatii internationale, prin:

– stabilirea unui mecanism regulat de consultari, materializat prin schimburi de delegatii, in vederea familiarizarii partenerilor de cooperare de la Chisinau cu problematica mai ampla a domeniului afacerilor europene si relatiilor internationale.

6. Componenta multilaterala din cadrul conlucrarii va continua sa detina o pondere importanta prin participarea activa la activitatile din cadrul Centrului Regional SECI – viitorul Centru SELEC, Procesul de Cooperare in Europa de Sud Est – SEECP, Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre – OCEMN, precum si in format trilateral, conform prevederilor din respectivele documente de cooperare internationala in vigoare.

7. Rezultatele si progresele din cadrul cooperarii vor fi evaluate periodic prin:

– intalniri ale celor doi ministri de resort ori de cate ori este necesar; intalniri semestriale ale sefilor structurilor operative partenere din cele doua tari;

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *