Lukașenko debarcă la Chișinău. Premierul Filip, în vizită la Poroșenko

, , , ,
 
Alexandr Lukașenko, un aliat cheie al liderului rus Vladimir Putin, debarcă la Chișinău

Alexandr Lukașenko, un aliat cheie al liderului rus Vladimir Putin, debarcă la Chișinău

Preşedintele Republicii Belarus, Alexandr Lukaşenko, va întreprinde o vizită oficială la Chişinău, în perioada 18-19 aprilie, la invitaţia preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, relatează agenția KARADENIZ PRESS, citând anunțul făcut de liderul de la Chișinău pe pagina sa de socializare.

Decizia a fost anunțată în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Republicii Belarus în Republica Moldova, Serghei Ciciuc, invitația fiind făcută în decembrie 2017. Potrivit preşedintelui Dodon, agenda vizitei prevede întrevederi ale preşedintelui Lukaşenko cu omologul său moldovean, cu prim-ministrul Pavel Filip, precum şi semnarea unor acorduri bilaterale.

Diplomație agricolă

Președintele Dodon a mai precizat că, tot la solicitarea sa, în semn de prietenie, preşedintele belarus a luat decizia să doneze Republicii Moldova mai multe unităţi de tehnică agricolă și de transport. ”Am fost unanimi în opinia că între Moldova şi Belarus există relaţii de colaborare foarte bune şi un potenţial de cooperare care trebuie şi poate fi valorificat la justa valoare, în beneficiul ambelor popoare”, a mai scris Dodon.

Decizia liderului de la Minsk de a face această donație face parte din efortul Republicii Belarus de a își menține prezența pe piața de profil din fostele state sovietice, unde uzinele belaruse concurează puternic cu firme occidentale și chineze.

Dodon la Minsk

Președintele Igor Dodon a ţinut să amintească faptul că în vara anului trecut, iulie 2017, a efectuat o vizită la Minsk, în cadrul căreia i-ar fi lansat lui Lukaşenko invitaţia de a întreprinde o vizită în Moldova. Dodon a fost însoțit de mai mulți oficiali moldoveni, inclusiv guvernatorul UTA Găgăuzia, Irina Vlah.

Menţionăm că ultima vizită a preşedintelui belarus la Chişinău a fost în septembrie 2014.

Analiștii politici de la Chișinău consideră că Igor Dodon încearcă să imite pe plan intern stilul de conducere al lui Alexandr Lukașenko, precum și politica acestuia de balans diplomatic între Uniunea Europeană și Federația Rusă.

Liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, se bucură de o relație privilegiată cu Patriarhia Ortodoxă Rusă, similar omologului său de la Chișinău, Igor Dodon

Liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, se bucură de o relație privilegiată cu Patriarhia Ortodoxă Rusă, similar omologului său de la Chișinău, Igor Dodon

Filip la Kiev

La rândul său, premierul moldovean, Pavel Filip, reprezentant al Partidului Democrat, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, va participa la Forumul de Securitate de la Kiev. Evenimentul, organizat de Fundația Open Ukraine, German Marshall Fund și alte organizații occidentale are loc în perioada 12-13 aprilie la Kiev. Principalele subiecte care vor fi abordate în cadrul forumului vizează provocările la adresa securităţii regionale şi europene, situaţia actuală din regiune, conflictele prelungite şi importanța dialogului în soluționarea acestora.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la Kiev, Pavel Filip va avea întrevederi bilaterale cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko şi cu prim-ministrul Ucrainei, Volodimir Groisman.

De asemenea, va avea loc o şedinţă în format lărgit a delegațiilor din cele două țări, urmată de semnarea a două documente bilaterale pentru intensificarea cooperării moldo-ucrainene, în domeniul transportului aerian și al transportului auto.

Forumul pentru securitate de la Kiev este la cea de-a 11-a ediție și reunește anual factori de decizie importanţi în domeniul politicii externe și securității din întreaga lume. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *