Lujkov declanseaza razboiul politic cu Medvedev

, ,
 

Fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, pregateste rafuiala politica cu tabara prsedintelui rus Medvedev

Fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, pregateste rafuiala politica cu tabara presedintelui rus Medvedev

Eveniment major în viaţa politică rusă, demiterea primarului Iuri Lujkov era totuşi uşor de anticipat, considera mass-media de la Moscova, citata de presa de la Bucuresti. Surse apropiate lui Iuri Lujkov, citate de mass-media locala, au declarat ca acesta pregateste lansarea unui nou partid politic, pentru a participa la urmatoarele alegeri parlamentare din Federatia Rusa.
Ceea ce a surprins insa lumea politica rusa a fost formula folosită: „demis pe motiv de pierdere a încrederii preşedintelui Medvedev”. Până de curând, greii de tipul fostului primar al Moscovei îşi părăseau postul „din motive personale” sau „pentru primirea unei alte funcţii”. Astfel, „eternizat” la primăria capitalei ruse de peste 18 ani, Lujkov pleacă de nevoie şi cu scandal. Potrivit legislaţiei ruse, primarul Moscovei (la fel ca şi cel al Sankt Petersburgului) este numit la propunerea preşedintelui ţării şi abia apoi ales de către parlamentul local.
Analiştii sunt de acord că fostul primar şi-a supraevaluat influenţa şi capacităţile. Lujkov ar fi refuzat postul de vicepreşedinte al Consiliului Federaţiei Ruse şi a vrut să-şi negocieze plecarea de bunăvoie contra fotoliului de preşedinte al Senatului rus. În ceea ce-l priveşte, premierul Vladimir Putin a „luat act” de decizia lui Medvedev. „Lujkov a făcut mult pentru dezvoltarea Moscovei şi reprezintă un personaj cheie al Rusiei contemporane. Însă relaţiile sale cu preşedintele nu funcţionau deloc. Or, primarul e subordonatul preşedintelui şi nu invers”, a comentat Putin.

Demiteri in lant

O dată cu demiterea lui Lujkov, circa 250 de funcţionari moscoviţi, din care 10 prefecţi, vor trebui să-şi depună mandatul. Mai rău e că imperiul imobiliar al familiei Lujkov, condus de soţia sa, Elena Baturina (cea mai bogată femeie din Rusia), va avea de suferit, titreaza mass-media rusa.
Lujkov a fost nevoit să părăsească şi partidul majorităţii – Rusia Unită, fiind clar că, după demiterea sa fostul primar nu mai putea să-şi păstreze funcţia de vicepreşedinte pe care o ocupa în conducerea acestei formaţiuni. Pentru Boris Grizlov, şeful Rusiei Unite, Lujkov e singurul vinovat în privinţa demiterii, nelăsându-i preşedintelui „loc de întors”.

Medvedev pune tunurile pe primarul Moscovei

Reamintim ca recent liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a semnat decretul privind incetarea atributiilor primarului Moscovei, Iuri Lujkov. “Lujkov Iuri Mihailovici este destituit din functia de primar al Moscovei in legatura cu pierderea increderii presedintelui Federatiei Ruse”, se arata in decret. Medvedev l-a desemnat primar interimar al capitalei ruse pe Vladimir Resin, prim-viceprimar al lui Lujkov. “Actualul decret intra in vigoare din ziua semnarii sale”, subliniaza Biroul de presa al Kremlinului. Mandatul de primar al lui Iuri Lujkov ar fi expirat in vara anului 2011. Iuri Lujkov a revenit luni dintr-un concediu de o saptamana si a deschis lucrarile conferintei UNESCO privind educatia timpurie a copiilor, care se desfasoara la Moscova. inainte de plecarea sa in concediu, in Austria, primarul s-a consultat cu Kremlinul, iar presa a scris ca presedintia rusa i-ar fi dat edilului timp “de meditatie”, pentru a se decide sa-si prezinte singur demisia. Revenit din concediu, insa, primarul a afirmat ca nu intentioneaza sa demisioneze “de bunavoie”.

Razboi intre Kremlin si primaria Moscovei

Mass-media ruse au evocat, in ultimele saptamani, un “razboi” intre primarul Moscovei si presedintele rus, in contextul unor critici din partea Kremlinului la adresa edilului. Membru al partidului de guvernamant “Rusia Unita”, Lujkov era sustinut de premierul rus Vladimir Putin, nu insa si de presedintele Dmitri Medvedev. Astfel, in luna august, cand Rusia era mistuita de incendii, iar Moscova se asfixia de fum, edilul, aflat in concediu, a fost nevoit sa revina la serviciu. Kremlinul l-a criticat, transmitand ca nu ar fi trebuit sa plece la odihna in timpul situatiei de mediu dificile din capitala si ca s-ar fi cuvenit sa-si intrerupa concediul mai devreme. Expertii politici au afirmat ca Lujkov a declarat razboi Kremlinului si ca el nu este loial tandemului Medvedev-Putin, ci doar lui Putin, scria recent Novaia Politika, adaugand ca premierului ar putea sa nu-i placa acest “devotament exclusivist”, prin care primarul isi urmareste, totusi, propriile interese.

Putin da verde

Premierul rus Vladimir Putin a declarat ca primarul Moscovei demis marti de Dmitri Medvedev ar fi ar fi trebuit sa actioneze la timp pentru a-si normaliza relatiile cu presedintele, scrie Ria Novosti. “Primarul este un subordonat al presedintelui, nu superiorul lui. Lujkov ar fi trebuit sa faca la timp demersurile indispensabile pentru normalizarea situiatiei”, a comentat Putin. “Lukov a facut multe pentru dezvoltarea Moscovei si este o figura emblematica a Rusiei contemporane. insa este evident ca relatiile sale cu presedintele nu au fost bune”, a adaugat Putin.

Avalansa de critici

Lujkov a fost aspru criticat de societatea civila, de opozitie si organizatiile ecologiste pentru o serie de decizii, cum ar fi constructia unei autostrazi prin padurea Himki, planul de dezvoltare a orasului pana in 2025, catalogat drept “condamnarea la moarte a Moscovei”. Potrivit proiectului, centrul Moscovei devine, in intregime, zona de constructii pentru birouri. La toate acestea, se adauga frecventele acuzatii de coruptie, in contextul in care sotia sa, Elena Baturina, are numeroase afaceri in Rusia si in strainatate, si este in topul Forbes al celor mai instarite femei din lume.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *