Lovitura pentru Obama – Republicanii au majoritatea in Camera Reprezentantilor

, ,
 

Tea Party, arma electorala republicana

Tea Party, arma electorala republicana

Adversarii republicani ai presedintelui american, Barack Obama, au castigat majoritatea in Camera Reprezentantilor, in timp ce aliatii democrati ai acestuia au reusit sa pastreze controlul Senatului, relateaza mass-media de peste Ocean, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Primele rezultate anuntate marti seara de posturile americane de televiziune au confirmat previziunile sondajelor, respectiv o infrangere dura pentru democrati, avand ca principala cauza situatia economica dificila si rata somajului foarte ridicata. Opozitia a inregistrat o victorie istorica, obtinand cel putin 60 de locuri in Camera Reprezentantilor, potrivit primelor estimari, cu mult peste cele 39 de mandate de care aveau nevoie pentru a castiga majoritatea.
Republicanii, care s-au opus constant programului de reforme al presedintelui Obama in ultimii doi ani, il vor constrange pe acesta sa lase deoparte planurile privind energia si schimbarile climatice, imigratia sau educatia. Fara un compromis cu republicanii, aceste subiecte vor fi sugrumate din fasa in Congres. “Speram ca presedintele Obama va respecta de acum vointa poporului, va modifica politica si va face schimbarile pe care (americanii) le cer”, a declarat republicanul John Boehner, care urmeaza sa fie ales la conducerea majoritatii Camerei Reprezentantilor. Boehner ii va succeda democratei Nancy Pelosi, principalul agent al programului legislativ al presedintelui Barack Obama, care a ocupat acest post timp de patru ani, transmite Mediafax. Casa Alba a reactionat in cursul noptii intr-un comunicat, afirmand ca Obama vrea sa gaseasca “un teren de intelegere” cu liderii republicani, afirmand ca este “nerabdator sa lucreze cu ei”.

Arma „Tea Party”

In Senat, republicanii ar fi trebuit sa obtina zece mandate pentru a castiga majoritatea de la democrati. Dar acest obiectiv nu a fost atins din cauza victoriilor decisive inregistrate de democrati in West Virginia (est), gratie lui Joe Manchin, in California (vest) si mai ales in Nevada, unde liderul majoritatii din Senat, Harry Reid, si-a pastrat mandatul, foarte disputat pana in ultimul moment de candidata miscarii Tea Party, Sharron Angle. Scrutinul dovedeste totusi o orientare catre dreapta a electoratului, mai ales in randul partidului republican, unde cel putin doi candidati din randul miscarii ultraconservatoare Tea Party ar urma sa intre in Senat. In speranta limitarii victoriei republicane, presedintele Obama si-a petrecut ziua acordand interviuri posturilor de radio locale de la nord la sud, pana la inchiderea primelor birouri de vot. El s-a straduit sa isi convinga sustinatorii sa mearga la vot, dar fara a reusi sa mai mobilizeze categoriile care i-au adus victoria in 2008, respectiv afroamericanii, tinerii, femeile si hispanicii. De altfel, in noua sa componenta, Senatul nu va avea niciun membru afroamerican.  Democratii au inregistrat o infrangere simbolica chiar in Illinois (nord), unde au pierdut fostul loc de senator al lui Barack Obama. In California, democratii au obtinut totusi o consolare importanta, prin victoria lui Jerry Brown, ales in functia de guvernator, in locul republicanului Arnold Schwarzenegger. Intr-un alt referendum foarte asteptat, alegatorii din acest stat au respins legalizarea canabisului cu 57 la suta din voturi impotriva si 43 la suta pentru. In total, americanii isi vor reinnoi cele 435 de mandate din Camera Reprezentantilor, precum si 37 de posturi de senator din totalul de 100 si 37 de functii de guvernator din totalul de 50.

Atacurile lui Obama la adresa republicanilor

In luna august 2010, Barack Obama i-a acuzat pe adversarii sai republicani ca nu le ofera americanilor decat “cinism” si “frica”, intr-un discurs de campanie sustinut cu doua luni si jumatate inainte de alegerile legislative care ii vor decide marja de manevra la Casa Alba. “Stiu ca vremurile sunt grele”, a declarat seful statului american la Columbus, Ohio, cu prilejul unei strangeri de fonduri pentru realegerea guvernatorului acestui stat strategic. “Si pentru ca vremurile sunt grele, poate fi usor sa ne lasam prada cinismului, sa ne lasam prada fricii. Sa ne diminuam ambitiile. Sa ridicam oamenii unii impotriva altora”, a adaugat presedintele SUA. „Republicanii pariaza pe asta. Ei nu ofera noi proiecte, noi idei, ei ofera doar cinism, ofera frica. Dar nu este ceea ce suntem, nu este tara pe care o cunosc”, a exclamat liderul de la Casa Alba. “Noua nu ne este frica de viitor, noi il definim”, a adaugat Obama, care nu a scapat prilejul de a ironiza din nou obstructionismul republicanilor din Congres, afirmand ca sloganul adversarilor sai este “no we can’t”, in opozitie cu sloganul campaniei sale din 2007-2008, “yes, we can”.
Democratii americani au detinut pana marti majoritatea in cele doua camere ale Congresului. Republicanii au reusit sa-si redreseze pozitia, profitand de nemultumirea americanilor fata de bilantul economic al Administratiei Obama, intr-o perioada cu somaj pronuntat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *