Londra isi pune armata pe butuci

, , ,
 

Submarinele nucleare Trident, amanate de Londra

Submarinele nucleare Trident, amanate de Londra

Premierul britanic David Cameron a anuntat recent, in Parlamentul de la Londra, reducerea bugetului pentru aparare cu opt procente pe 4 ani, insistand insa ca aceasta nu va afecta capacitatea fortelor armate ale tarii, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Noul guvern conservator-liberal incearca sa reduca un deficit bugetar care a depasit 10% din PIB, dar sa pastreze in acelasi timp statutul Marii Britanii de “putere militara de prim rang si de aliat solid al SUA” in Irak si Afganistan, asa cum l-a asigurat Cameron pe presedintele american Barack Obama luni seara.
Potrivit anuntului lui Cameron, efectivele armatei terestre vor fi reduse cu 7.000 de militari, iar cele ale Marinei si Royal Air Force cu cate 5.000. Toti soldatii stationati in Germania vor fi repatriati pana in 2020, mai relateaza mass-media britanica, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. David Cameron a mai confirmat si construirea a doua portavioane, al caror cost este estimat la 5 miliarde de lire. El va fi compensat prin mai multe masuri de economie, printre care un moratoriu asupra construirii de noi submarine nucleare pana in 2016.

Trident abandonat

Aparatele Harrier care echipeaza armata aerului vor fi retrase, iar programul Nimrod referitor la avioanele de recunoastere va fi abandonat. Numarul fregatelor si al distrugatoarelor va fi redus de la 23 la 19. In schimb, programul de descurajare nucleara Trident, fata de care conservatorii sunt foarte atasati, va fi mentinut. David Cameron a anuntat deblocarea a 500 milioane de lire pentru combaterea criminalitatii cibernetice. De asemenea, guvernul britanic va renunta la portavionul si nava amiral a Marinei Regale. Portavionul HMS Ark Royal va fi dezmembrat imediat. Ark Royal, lansat in 1985, urma initial sa fie distrus in 2014.
Aceasta decizie, considera sursele oficiale citate, arata faptul ca Regatul Unit va ramane fara capacitatea de a putea lansa avioane de vanatoare de pe portavioane, pana in 2019 sau 2020, moment in care va fi operational unul din cele doua noi portavioane aflate in constructie. De asemenea, reinnoirea costisitorului program Trident de disuasiune nucleara, bazat pe rachete lansate de submarine, a fost amanata pana dupa 2015.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *