Lukoil, interesata de un zacamant ucrainean din Marea Neagra

, ,
 

Lukoil a făcut o ofertă pentru dezvoltarea zăcământului Skifskaia, localizat în partea ucraineană a platoului continental al Mării Negre, a anunţat vineri Eduard Staviţki, ministrul mediului şi resurselor naturale din Ucraina.
În mai, Kievul a trimis companiilor energetice Shell şi Chevron o ofertă pentru dezvoltarea depozitului de şisturi bituminoase Iuzovski din estul Ucrainei şi zăcământul de ţiţei Olesski din partea de vest. Lukoil va concura cu un consorţiu de companii energetice străine, conduse de ExxonMobil (SUA) pentru a semna cu Ucraina un acord de exploatare a zăcămintelor energetice. Din consorţiu fac parte grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell şi OMV Petrom.
Ucraina, afectată de dependenţa sa de gazul rusesc, caută surse energetice alternative, inclusiv ţiţei. Experţii ucraineni estimează că rezervele de ţiţei şi gaze naturale din platourile continentale ale ţării la Marea Neagră şi Marea Azov se situează între 1,5 şi 2,3 miliarde tone de combustibil convenţional. Câştigătorii licitaţiei vor fi anunţaţi în termen de 30 de zile, a anunţat Staviţki la o conferinţă de presă.
Reprezentanţii Lukoil au declarat pentru presa rusă că sunt interesaţi de zonă, dar nu au oferit şi alte amănunte. Investitorii occidentali sunt mai de preferat pentru Ucraina decât Lukoil deoarece ţara caută surse energetice alternative în locul gazului rusesc, a declarat Valeri Borovik, preşedintele alianţei New Energy of Ukraine.
În prezent, compania de stat Ciornomornaftogaz, controlată în totalitate de Naftogaz, dezvoltă platourile continentale ale Ucrainei la Marea Neagră şi Marea Azov. Aceeaşi companie extrage hidrocarburi în Crimeea, exploatează depozitul subteran de stocare a gazelor Hlibovske din Crimeea şi operează reţeaua de conducte din peninsula Crimeea. Ucraina îşi poate majora producţia de gaze şi petrol din Marea Neagră şi Marea Azov, dar sunt necesare investiţii masive, a explicat luna trecută adjunctul ministrului ucrainean al energiei. Acesta a adăugat că Ucraina intenţionează să majoreze producţia de pe platforma continentală a Mării Negre la 2,9 milioane de tone pe an până în 2015, inclusiv producţia de gaz condensat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *