Livrarile de gaz rusesc. Filat si Medvedev nu au ajuns la nici un rezultat

, , ,
 

Problema livrării gazului rusesc în Republica Moldova a fost principala temă pe ordinea de zi a întrevederii de marţi a premierului rus Dmitri Medvedev cu omologul său de la Chişinău, Vlad Filat, dar nu s-a ajuns la un rezultat.
Dmitri Medevedev a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, după întrevederea celor două delegaţii, că a făcut „o propunere complexă” colegilor de la Chişinău şi a expus toate argumentele, inclusiv ce ţin de pachetele energetice ale Uniunii Europene. Republica Moldova negociază cu partea rusă încheierea unui nou contract de livrare a gazelor de aproximativ un an, vechiul contract expirând la 1 ianuarie curent. Cei doi premieri au discutat şi despre îmbunătăţirea logisticii livrării vinurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă. Dmitri Medvedev a declarat că a dat indicaţii personale în acest sens, menţionând că în prezent nu există probleme în privinţa calităţii vinurilor moldoveneşti. Referitor la semnarea contractului pentru livrarea gazului, Dmitri Medvedev a menţionat că nu există contradicţii, ci doar viziuni diferite.

Pachet de propuneri

„Eu am înaintat un pachet de propuneri partenerilor noştri şi am discutat intens acest subiect, aducând toate argumentele, inclusiv asupra pachetelor energetice. Am spus că avem relaţii bune cu UE, circuit comercial mare, vrem regim liberalizat de vize, dar avem şi viziuni diferite, inclusiv în ceea ce ţine de pachetele energetice. Din păcate, modul cum sunt formulate şi se implementează lovesc în interesul Rusiei şi al companiilor ruse, inclusiv al „Gazprom”. Din acest motiv, suntem nevoiţi să ţinem cont şi de statutul de membru al unor asemenea organizaţii, inclusiv de participarea în Comunitatea Energetică. Am făcut propunerile pentru viitor şi sper că partenerii moldoveni le vor aprecia şi îşi vor prezenta viziunea lor”, a spus Dmitri Medvedev.
Premierul Vlad Filat a spus că ar fi fost foarte simplu dacă problema respectivă era discutată doar prin prisma cooperării economice, menţionând că nu este o problemă dificilă, dar este nevoie de o abordare complexă. Vlad Filat s-a referit aici la condiţiile de livrare, precum şi la situaţia din acest domeniu din stânga Nistrului. „Este important ca noi să discutăm şi sper că ne vom apropia de momentul când vom conveni asupra principiilor şi vom semna Acordul interguvernamental în domeniul energetic, care va sta la baza livrărilor de gaz din Federaţia Rusă, dar şi la baza soluţionării problemelor ce vizează domeniul energetic”, a spus Vlad Filat.

Au fost semnate mai multe acorduri

Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, a avut marţi, la Moscova, o întrevedere cu prim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. Cei doi oficiali au avut o întrevedere tete-a-tete, care a fost urmată de o întrevedere în plen a delegaţiilor. În cadrul acesteia s-a discutat despre relaţiile dintre cele două state la etapa actuală şi importanţa menţinerii în continuare a unei dinamici pozitive pe toate dimensiunile. După întrevederea celor două delegaţii, a avut loc ceremonia de semnare a Acordului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova şi Ministerul de Interne din Federaţia Rusă, a Acordului de cooperare între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor din Republica Moldova şi Ministerul Dezvoltării Regionale din Federaţia Rusă, precum şi a Regulamentului privind crearea unei comisii formată din istorici moldoveni şi ruşi. Ulterior, Vlad Filat şi Dmitri Medvedev au susţinut o conferinţă de presă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *