Liu Xiaobo – Decernarea Nobel-ului pentru Pace, in pericol

, ,
 

Premiul Nobel pentru Pace, subminat de China

Premiul Nobel pentru Pace, subminat de China

Premiul Nobel pentru Pace ar putea sa nu fie inmanat in acest an, pentru ca nici un membru al familiei disidentului – aflat in inchisoare – Liu Xiaobo nu va primi permisiunea din partea autoritatilor chineze sa participe la ceremonie, a declarat un oficial Nobel, care sustine ca presiunea diplomatica exercitata de China in acest an este fara precedent. Potrivit presei internationale, citata de agentia KARADENIZ PRESS, deranjat de acordarea acestui premiu, Beijingul a pus presiune pe alte tari, pentru ca acestea sa nu-si trimita reprezentantii la ceremonia de decernare a premiului, care este programata sa aiba loc la data de 10 decembrie, la Oslo.
Ambasadorii din Rusia, Cuba, Kazahstan, Maroc si Irak au refuzat invitatiile de participare la ceremonie, fara sa specifice insa care sunt motivele care i-au determinat sa faca acest gest, a declarat joi Geir Lundestad, secretarul Comitetului Norvegian pentru Premiul Nobel. Premiul in valoare de 10 milioane de coroane norvegiene (1,4 milioane de dolari americani) poate fi ridicat doar de laureat sau de membrii apropiati ai familiei acestuia. “Din cate se pare la aceasta ora, nu este prea posibil ca un membru apropiat al familiei sa participe la ceremonie”, a mai spus Lundestad. “In aceasta situatie, noi nu vom acorda medalia si diploma in timpul ceremoniei”.

Liu Xiaobo, primul chinez care a primit Premiul Nobel pentru Pace

Liu Xiaobo este primul cetatean chinez caruia i se decerneaza Premiul Nobel pentru Pace. In varsta de 54 de ani, acest fost profesor de literatura, figura marcanta a manifestatiilor din piata Tiananmen din 1989, a fost condamnat in decembrie 2009 la 11 ani inchisoare, pentru “actiuni subversive” impotriva statului, dupa ce in 2008 a semnat manifestul prodemocratie Carta 08. La randul ei, Liu Xia, sotia disidentului, care si-a exprimat intentia de a se prezenta pentru a ridica premiul in numele lui Liu, este consemnata la domiciliu.

Pozitia Chinei

Atribuirea Premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobo inseamna “incurajarea infractiunii”, a declarat in luna octombriei purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez, Ma Zhaoxu, la aproape o saptamana de la anuntul privind premierea disidentului. “Liu Xiaobo a fost gasit vinovat pentru comiterea unei infractiuni. A-i atribui Premiul Nobel inseamna incurajarea infractiunii”, a indicat Ma Zhaoxu in conferinta de presa saptamanala de la Ministerul de Externe de la Beijing. “Doar cateva persoane din Comitetul Nobel norvegian nu au dreptul de a judeca” la nivel global, a continuat Ma Zhaoxu, insistand ca “nu ar trebui incalcata justitia chineza”.
China a exercitat presiuni continue asupra Norvegiei, astfel incat inalta distinctie sa nu-i fie oferita disidentului chinez, considerat marele favorit. Atribuirea Premiului Nobel pentru Pace lui Liu reprezinta un afront pentru Beijing, chemat de numeroase tari sa-l elibereze pe disident. “Constitutia si legislatia chineze apara drepturile oamenilor”, a subliniat Ma Zhaoxu, adaugand ca “problemele chineze trebuie rezolvate de poporul chinez”. La randul ei, Norvergia a explicat, insa fara succes, ca membrii Comitetului Nobel sunt desemnati de catre Parlamentul norvegian, insa beneficiaza de independenta fata de guvern si de legislativ.

Dezbinare in UE

Ambasadorul UE in Norvegia si diplomati cu rang inalt din mai multe tari membre ale Uniunii Europene intentioneaza sa participe la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, in pofida presiunilor exercitate de China, scria, la inceputul lunii octombrie, EUObserver. Biroul sefului diplomatiei europene a precizat ca reprezentantul diplomatic al UE la Oslo, Janos Herman, va participa la dineul de gala organizat in data de 10 decembrie in onoarea disidentului chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Herman a primit o scrisoare din partea omologului sau chinez acreditat la Oslo, care i-a solicitat sa boicoteze ceremonia, iar scrisori similare au fost transmise si ambasadelor la Oslo ale majoritatii statelor membre UE, scrie Mediafax. “Desigur, fiecare stat in parte decide daca va participa la eveniment. Daca un stat membru sau un numar de state membre cer Inaltului reprezentant sa adopte o pozitie comuna, acesta va discuta subiectul. Dar nu avem astfel de solicitari pentru moment”, a precizat purtatorul de cuvant al lui Catherine Ashton. Ambasadorii Danemarcei, Finlandei, Olandei si Marii Britanii, precum si adjunctul sefului misiunii germane in Norvegia au confirmat deja ca vor participa la eveniment. Franta nu si-a anuntat inca decizia, precizand numai ca va stabili daca participa la dineu inainte de 10 decembrie. Comitetul Nobel norvegian le-a cerut participantilor sa isi confirme prezenta pana in data de 15 noiembrie. Solicitarea Chinei a provocat iritare la Bruxelles. “Nu China este cea care sa le dicteze statelor membre ce trebuie sa faca. Este o tactica tipica de intimidare chineza”, a declarat o sursa diplomatica europeana. Liu ispaseste o condamnare la 11 ani de inchisoare si nu va putea fi prezent la Oslo la ceremonia de decernare a premiului.

Sase state renunta la participarea la ceremonie

Sase tari au declinat invitatia de a participa la ceremonia de inmanare a Premiului Nobel pentru Pace, atribuit disidentului chinez Liu Xiaobo, informeaza Institutul Nobel, citat de agentiile de presa internationale. Pana acum, 36 de ambasadori au acceptat, 16 nu au dat inca niciun raspuns, iar sase au respins invitatia de a participa la apropiatul eveniment de la Oslo – China, Cuba, Irak, Kazahstan, Maroc, Rusia. Aceste sase tari nu au furnizat nicio explicatie privind decizia luata, conform lui Geir Lundestad, directorul Institutului Nobel, citata de Agerpres. Desemnarea sa de catre Comitetul Nobel a provocat manie la Beijing, care a amenintat cu represalii diplomatice impotriva Norvegiei, precum si a tuturor tarilor care isi vor trimite reprezentanti la ceremonia de inmanare a premiului. “Nu stiu vreun alt exemplu in care o tara sa actioneze atat de activ si de direct, incercand sa-i convinga pe ambasadorii straini sa ramana departe de ceremonia Nobel”, a indicat Geir Lundestad, intr-o conferinta de presa la Oslo.

Romania participa, dar la nivel de reprezentare diplomatica inferioara

Romania nu va trimite seful misiunii diplomatice la ceremonia decernarii premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo, ci va desemna o alta persoana, a declarat, recent, la Cluj-Napoca, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Intrebat, joi, la finalul unei conferinte tinute la Facultatea de Litere a Universitatii “Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, daca Romania va trimite un reprezentant la decernarea premiului Nobel pentru Pace, in contextul in care China a amenintat statele care vor participa cu represalii de natura diversa, Baconschi a precizat ca Romania nu va trimite “seful misiunii”, transmite Mediafax.
“Noi nu ne temem nici de represalii, nici de altceva, dar in acelasi timp intelegem de multi ani sensibilitatile prietenilor nostri chinezi. Nu am vrea sa intervenim in marea lor societate intr-un fel sau altul. Cred ca chestiunea decernarii premiului a fost un act de libertate in Europa din partea Fundatiei Nobel si nu contestam niciun fel de optiune cand este vorba de o personalitate sau alta care contribuie la bunul mers al dialogului in aceasta lume. Nu vom fi acolo cu seful de misiune. Vom vedea pe cine trimitem, dar nu va fi seful misiunii”, a spus Baconschi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *