Lituania considera că Ucraina nu va semna Acordul de asociere la summit-ul de la Vilnius

, , , ,
 
Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevičius, dezamagit de Ucraina

Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevičius, dezamagit de Ucraina

Ministrul afacerilor externe al Lituanie, Linas Linkevičius, nu vede premise pentru semnarea acordului de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană în timpul summit-ului  Parteneriatului Estic, care va avea loc în noiembrie 2013 la Vilinius, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Ucraina trebuie să „soluționeze diverse probleme legate de alegeri, transparență, conflicte după alegeri”, a declarat acesta. Linkevičius a remarcat totuși că din Ucraina vin semnale ale progresului.„Noi îndemnăm ucrainenii să discute cu opoziția, dar nu să o bage la închisoare. Iar cea mai bună metodă de asigurare că în țară nu există justiție selectivă, este de a o elibiera pe fostul premier Iulia Timoșenco, care este bolnavă”, a declarat ministrul lituanian.

Recompensa pentru Moldova

Conform inaltului oficial lituanian, dacă autoritatile ucrainenene vor fi gata, atunci UE va semna acordul de asociere. Acesta a adăugat că pentru progresul în procesul eurointegraționist, Moldova merită o recompensă, si anume anularea regimului de vize. „Moldova progresează excelent și pentru acest progres, ar trebui anulat regimul de vize cu ea”, este de părere șeful diplomației lituaniene.
Răspunzând la întrebarea referitoare la perspectivele Parteneriatului Estic, ministrul a declarat că din punct de vedere tehnic Moldova, Georgia și Armenia ar putea în curând să încheie negocierile, și ar putea iniția acordul de membru asociat. „Noi putem face ca aceste acorduri să fie cel puțin inițiate”, a promis Linkevičius.

Presedentie lituaniana

Reamintim ca Republica Lituania a preluat din data de 1 iulie 2013 președenția Consiliului Uniunii Europene. Anterior, autoritățile ucrainene au declarat că speră ca o colaborare intensă cu Lituania să ajute Ucraina să semneze la summit-ul de la Vilinius Acordul de Asociere. Pentru semnarea acordului, UE a impus Ucrainei un  șir de condiții printre care reforma sistemului judiciar, reformarea legislației electorale, eliminarea justiției selective, rezolvarea situației ex-premierului Iulia Timosenko.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *