„Lista neagra” a Kremlinului

, , ,
 

kremlinJurnalistii de la „Novaia Gazeta” au prezentat o lista cu nume de persoane din Rusia incomode pentru regimul de la Kremlin. Pe aceasta lista se regasesc, pe langa recent asasinatul Boris Nemtov, si alte personaje critice la adresa politicilor lui Putin, precum fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, Aleksei Venediktov, redactorul-sef al postului de radio Eho Moskvi (de opozitie) si, posibil, Ksenia Sobciak, moderatoare TV cu opinii liberale. De asasinarea lor ar avea grija mai multe grupari cu radacini in lumea criminala cecena. La jumatatea saptamanii trecute, presedintelui Vladimir Putin i-au fost raportate toate informatiile de care dispun organele de ancheta in cazul uciderii opozantului rus Boris Nemtov in seara zilei de 27 februarie, in imediata apropiere a Kremlinului.

Lui Vladimir Putin i-au fost comunicate numele unora dintre executanti si cel al organizatorului crimei. Acesta nu este insa cecenul (Zaur) Dadaev, ci un oarecare maior Ruslan, scrie Novaia Gazeta, care citeaza declaratii ale fostului primar al capitalei cecene Groznai, Beslan Gantamirov. ‘Numele sau este cunoscut presedintelui, iar el a fost interogat la Groznai luni, fara a face posibile scurgeri catre presa, dar facandu-se aluzii ca o ruda apropiata a lui Ruslan este un oficial de rang inalt intr-o structura de securitate din Cecenia. Numele sau ne este cunoscut si noua, dar nu il vom dezvalui tinand cont de prezumtia de nevinovatie. in general, numele lui il cunosc zeci, daca nu sute de membri ai Ministerului de Interne, FSB si comisiei de ancheta’, mentioneaza Novaia Gazeta.

Acest Ruslan a servit odata in regimentul ‘Sever’ (subordonat Ministerului de Interne al Federatiei Ruse) si a fost decorat de mai multe ori. Cinci persoane au fost retinute in cazul uciderii lui Boris Nemtov, dintre care doua — fostul comandant adjunct al batalionului ‘Sever’, Zaur Dadaev, si un fost combatant in aceeasi unitate, Beslan savanov — sunt considerate direct implicate in aceasta crima, considerata un asasinat politic. Liderul cecen Ramzan Kadirov a afirmat, dupa arestarea lui Dadaev, ca el il cunoastea pe acesta drept un patriot rus. „”il stiam pe Zaur (Dadaev, n.red) ca pe un adevarat patriot al Rusiei. Sunt ferm convins ca el este devotat sincer Rusiei, era gata sa-si dea viata pentru patrie. Toti cei care il cunosc pe Zaur sustin ca acesta este un om profund religios si ca, la fel ca toti musulmanii, a fost socat de actiunile ‘Charlie Hhebdo’ si comentariile in sprijinul publicarii acelor desene. in orice caz, daca instanta confirma vinovatia lui Dadaev, inseamna ca, prin aceasta crima, a comis o infractiune grava. Dar reiterez ca el nu putea face nici macar un pas impotriva Rusiei, tara pentru care si-a riascat viata multi ani la rand”, a declarat Kadirov, citat de etransmedia.ro

Negari oficiale

Reactia Kremlinului nu s-a lasat prea mult asteptata. Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, a calificat miercuri drept absurda informatia cu privire la existenta unei ‘liste cu tinte’ din randul opozantilor rusi si a indemnat presa sa solicite anchetatorilor si nu Kremlinului comentarii despre desfasurarea anchetei asupra uciderii opozantului rus Boris Nemtov. ‘Nu stiu detalii ale tuturor rapoartelor fortelor de ordine si serviciilor secrete’, a declarat Peskov, intr-o interventie avuta miercuri la postul de radio Eho Moskvi, subliniind ca amanunte despre mersul anchetei trebuie cerute anchetatorilor insisi. Purtatorul de cuvant al presedintelui rus a calificat drept absurda informatia despre existentei unei ‘liste cu tinte’ din randul opozantilor si din care ar face parte si jurnalisti, despre care se vorbeste din perioada in care a fost asasinata, in 2006, Anna Politkovskaia, editorialista la Novaia Gazeta.

Zelotii lui Putin

In tot acest timp, diversi lideri din spatiul rusesc fac public atasamentul fata de actiunile lui Vladimir Putin. ‘Sunt recunoscator la infinit presedintelui Rusiei, comandantul suprem al fortelor armate ruse, pentru distinctia atat de inalta si aprecierea activitatii mele modeste’, mentioneaza Kadarov in mesajul sau pe reteaua de socializare VKontakte. El a promis sa fie recunoscator mereu lui Vladimir Putin pentru ‘tot ce a facut acesta personal pentru el si poporul sau’ si s-a autointitulat ‘infanteristul presedintelui’. ‘Voi fi mereu camaradul sau credincios, indiferent daca este presedinte sau nu. A-ti da viata pentru un astfel de om este sarcina cea mai usoara. Va asigur ca voi executa orice fel de ordin, voi aduce la indeplinire orice fel de sarcina oricat de complicata ar fi aceasta, indiferent cat m-ar costa. Servesc Rusia! Servesc poporul!’, si-a incheiat Ramzan Kadarov mesajul. Putin l-a decorat la inceputul acestei saptamani pe liderul cecen cu Ordinul de onoare. in decretul prezidential se afirma ca decorarea intervine pentru ‘realizari in munca, activitati sociale si pentru multi ani de activitate cinstita’. Decorarea lui Ramzan Kadarov a coincis cu retinerea a cinci suspecti de origine cecena in cazul asasinarii opozantului rus Boris Nemtov.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *