Asociația Experți pentru Securitate și Afaceri Globale (ESGA) este un think tank românesc conceput ca o platformă online care reunește cercetători, experți, analiști, jurnaliști, reprezentanți ai societății civile din România, Republica Moldova și din străinătate, specializați în studiul politic, socio-economic și de securitate a spațiului ex-sovietic, a zonei euro-atlantice și a Orientului Mijlociu. Scopul ESGA este de a formula și implementa strategii, politici și recomandări pentru România și Republica Moldova prin dezvoltarea și implementarea proiectelor de cercetare de calitate și crearea de platforme pentru dezbateri. Obiectivul principal al ESGA este de a consolida și dezvolta România și Republica Moldova ca voci importante în UE și în regiune prin furnizarea de expertiză în politica externă, economie, energie și securitate în zona euro-atlantică, spațiul ex-sovietic și Orientul Mijlociu.
Centrul Internațional pentru Studii Politice (ICPS) este un ONG independent, fondat în 1994, care își propune să promoveze conceptele și practicile de politică publică și să le aplice cercetărilor politice care afectează atât sectorul public, cât și cel privat din Ucraina. Misiunea constă în promovarea reformelor, a principiilor democratice de guvernare și a transformărilor sociale în Ucraina. ICPS a fost fondată în 1994 la inițiativa Institutului pentru Societate Deschisă (OSI) din Praga. În acel moment, ICPS era primul think-tank independent din Ucraina. Obiectivul său este de a pregăti previziuni economice și politice pe termen lung pentru Guvernul și Președintele Ucrainei.
„Prisma ucraineană” este un centru analitic nonguvernamental din Ucraina, al cărui scop este de a participa la asigurarea unui teren democratic pentru dezvoltarea și implementarea politicilor externe și de securitate de către autoritățile guvernamentale din Ucraina, implementarea proiectelor și programelor internaționale și naționale, destinate profesionalizării analizei și expertizei politicii externe, sporirea participării comunității de experți la un proces decizional în sferele politicii externe, relațiilor internaționale, diplomației publice din Ucraina.
Institutul European din România (IER) este o instituţie publică a cărei misiune este aceea de a furniza expertiză în domeniul afacerilor europene administraţiei publice, mediului de afaceri, partenerilor sociali şi societăţii civile. Activitatea IER este structurată pe patru domenii cheie – studii, formare, traduceri, comunicare – astfel: – elaborarea de studii şi analize de strategie şi politici pentru sprijinirea progresului României în spaţiul Uniunii Europene şi exercitarea atributelor sale de stat membru; – organizarea de activităţi de formare în domeniul afacerilor europene; – coordonarea traducerii şi a reviziei acquis-ului preaderare, a jurisprudenţei CEDO, a unor acte din legislaţia română, precum şi stabilirea unei terminologii unitare; – stimularea de dezbateri publice pe teme europene.
Mandatul Ministerului Afacerilor Externe este de a asigura realizarea politicii externe a statului român în concordanţă cu interesele naţionale şi cu statutul României de membru în structurile europene şi euroatlantice.
Conform actelor normative în vigoare, Ministerul Afacerilor Externe, denumit în continuare MAE, asigură realizarea politicii externe a statului român, inclusiv participarea la procesul de integrare europeană şi euroatlantică a României, şi colaborează la elaborarea, fundamentarea şi realizarea politicii economice a României, în conformitate cu reglementările legale în vigoare şi cu Programul de guvernare.