Linie noua de feribot intre Romania, Georgia si Ucraina

, , , , , , , ,
 

feribotRomania, Georgia si Ucraina vor fi legate maritim de o noua linie de feribot ce a fost inaugarata joi in prezenta oficilitatilor din mai multe tari riverane ale Marii Negre. Evenimentul, organizat de compania romaneasca Romcargo Maritim, initiatorul si coordonatorul noii linii maritime, s-a bucurat de participarea ambasadorilor Turciei, Ucrainei, Georgiei, Kazahstanului si Azerbaidjanului la Bucuresti, a secretarilor de stat Bogdan Aurescu, din Ministerul Afacerilor Externe, si Iulian Matache — Ministerul Transporturilor, precum si reprezentanti guvernamentali din Georgia si Ucraina. Practic ceea ce am reusit acum este conexiunea de transport ce lipsea dintotdeauna peste Marea Neagra, intre poarta Europei — ce se deschide la Constanta si tarile din bazinul Marii Caspice si chiar destinatii mai indepartate din Orient, refacand oarecum vechiul Drum al Matasii. Noua ruta scurteaza tranzitul si costurile logistice de transport intre UE si tarile de la Marea Caspica pentru toate tipurile de marfuri, de la 25-30 de zile cate se facea in mod uzual pe ruta Anvers/Rotterdam — regiunea Caspica — la 15 zile in prezent, cu transport feroviar din Europa Centrala pana la Constanta si de aici cu linia maritima ferry/Ro-Ro — pana la Poti in Georgia, costurile pentru transportul unui autotren, la bordul navei, fiind de 1.600 de euro”, a precizat Dorin Iacob, director al companiei romanesti Romcargo Maritim ce a intitiat si coordoneaza noua linie. Feribotul va pleca din Constanta, in fiecare zi de joi, la ora 23,59, urmand sa ajunga la Batumi, duminica, la ora 7,00, dupa care seara, la ora 21,00 va parasi portul pentru a se indrepta catre Ilicevsk (Ucraina), in functie de partidele de marfa angajate de navlositori. Nava va ajunge miercurea, la orele 7,00, din Portul Ilicevsk si va parasi portul la orele 21,00, urmand ca joia, la orele 16,00, sa ajunga din nou la Constanta.

Prognoze pozitive pentru dezvoltare schimburilor comerciale regionale

Bogdan Aurescu, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat cu aceasta ocazie ca momentul este unul foarte important, in conditiile in care anul trecut tara noastra a avut cu cele doua state vecine schimburi comerciale de aproape 2,5 miliarde de dolari. “Lansarea noii linii maritime intre Romania si Georgia este un moment foarte important pentru care s-au depus mari eforturi si pentru care s-a lucrat foarte mult timp. Au mai existat dupa cum este stiut incercari de a crea aceasta conexiune intre Romania si Georgia, peste Marea Neagra, dar speram ca de aceasta data va fi un proiect durabil. Este foarte important momentul pentru ca astfel potentam, zic eu, intr-un mod exponential, schimburile economice bilaterale, cu Georgia, care oricum este principalul nostru partener economic din Caucazul de Sud, cu schimburi cifrate anul trecut la peste 420 milioane USD. In egala masura acest moment este important pentru schimburile comerciale cu Ucraina, care anul trecut au ajuns la aproape 2 miliarde USD, dar sigur ca aceasta linie de ferryboat intre cele trei tari va contribui si mai mult la intarirea legaturilor economice si comerciale”, a afirmat Aurescu, citat de Agerpres.

Legatura cu zona caspica

El a adaugat ca este fara indoiala si un impact mai larg, la nivel regional, in zona Asiei Centrale, unde sunt mai multe tari interesate sa foloseasca Portul Constanta ca poarta spre Europa. “Exista fara indoiala si un impact mai larg, la nivel regional, pentru ca exista potentialul extinderii acestei conexiuni de ferryboat dincolo de cea ce inseamna relatia Romania-Georgia-Ucraina, ca o conexiune intre Marea Neagra si Caspica, cu potential pentru exportul de marfuri intre Caucazul de sud, Asia centrala, Europa centrala si de vest, prin implicarea si altor state precum Azerbaidjan, Armenia, Turkmenistan — partenerul nostru in proiectul Coridorului de transport de marfuri intre Marea Neagra si Marea Caspica. Statele din Asia centrala, precum Kazahstan si Uzbekistan, sunt interesate sa aiba Romania si Portul Constanta ca poarta spre Europa, si in acest sens discutam recent cu ambasadorul Republicii Kazahstan la Bucuresti si cu presedintele Comisiei de politica externa al Parlamentului Uzbek, despre interesul pe care aceste state il au pentru dezvoltarea acestui coridor de transport de marfuri. Iata ca avem un potential deosebit in fata, cu posibilitatea de extindere catre China”, a evidentiat secretarul de stat. Oficialul MAE a mentionat ca acest proiect are si un impact politic important, in contextul problemelor dintre Federatia Rusa si Ucraina. “Regiunea Marii Negre este o zona cu o situatie de securitate deosebita generata de interventia Rusiei in Ucraina, cu incalcarea dreptului international, ceea ce a dus la stricarea balantei de securitate in Marea Neagra. Un astfel de proiect creat de trei state riverane vecine nu face decat sa demonstreze ca atunci cand statele doresc sa coopereze intr-un spirit deschis, se pot realiza proiecte constructive, precum acesta al liniei maritime de ferryboat inaugurate acum”, a afirmat Aurescu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *