Limba turca, interzisa in Germania

, , , , ,
 

Cancelarul Angela Merkel se opune invatamantului in limba turca pe teritoriul german

Cancelarul Angela Merkel se opune invatamantului in limba turca pe teritoriul german

Cancelarul german Angela Merkel a declansat un nou conflict diplomatic cu Turcia, refuzand deschiderea unor licee in lima turca pe teritoriul Germaniei, relateaza surse oficiale de la Ankara, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit mass-media turca, cancelarul german Merkel efectueaza o vizita oficiala in Turcia, unde se asteapta o imbunatatire a relatiilor bilaterale. Inainte de venirea premierului german, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca este nevoie de licee in limba turca pentru importanta minoritate turca din Germania, de peste 5 milioane de persoane. De asemenea, in opinia oficialului turc, este nevoie ca Germania sa permita dubla cetatenie. Momentan, in Germania si alte state membre ale UE, functioneaza ilegal zeci de institutii de invatamant in limba turca, nerecunoscute de autoritatile statului german, activistii turci acuzand Berlinul de practicarea unor standarde duble fata de minoritatea turca din Germania.
In replica, cancelarul Angela Merkel a declarat inainte de plecarea spre Turcia, ca imigrantii trebuie sa invete limba germana si sa se supuna legilor germane. Mass-media germana a mai subliniat ca in timpul vizitei sale la Ankara Angela Mekel ar putea ridica si problema genocidului armenesc, pe fondul intensificarii divergentelor dintre Turcia si Germania, care se opune integrarii in Uniunea Europeana a statului majoritar musulman.

Integrare lingvistica

Peste 300 de imami musulmani, originari din Turcia si Republica Turca a Ciprului de Nord, frecventeaza cursuri de germana menite sa favorizeze integrarea lor în Germania, au anuntat recent surse oficiale germane, citate de KARADENIZ PRESS. Printre primii s-au numarat 15 imami, care au participat la 500 de ore de curs de învaţare a limbii germani şi la 12 zile de formare interculturala la Nurnberg, la iniţiativa Oficiului federal german pentru migraţie şi a Uniunii islamice turce (DITIB). “Imamii pot ridica punţi şi pot juca un rol de mediator între imigranţi şi populaţia majoritara”, a declarat preşedintele Oficiului, Albert Schmid.
“Imigranţii care decid sa-şi petreaca o parte din viaţa în Germania trebuie sa simta ca fac parte” din societate, afirma preşedintele Institutului Goethe, Klaus-Dieter Lehmann. In opinia sa, “învaţarea limbii germane de catre imami le va permite acestora sa dea un exemplu membrilor comunitaţii lor”.
Guvernul german a luat decizia sa realizeze “contracte de integrare” pentru noii imigranţi în Germania, care prevad şi cursuri de învaţare a limbii. Germania are în prezent circa 15 milioane de locuitori imigranţi la o populaţie de 82 de milioane de persoane, dintre care între 3,8 şi 5,3 milioane de musulmani, majoritatea de orgine turca. Urmand exemplul altor state europene, guvernul de la Berlin a introdus anul trecut un test de cunoştinţe despre ţara pentru persoanele care doresc sa dobandeasca naţionalitate germana.

Turca, in ascensiune

Un recent studiu al Comisiei Europene referitor la ponderea limbilor cel mai des folosite in cadrul Uniunii Europene  arata ca, dupa aderarea celor zece state est-europene, limba germana s-a impus tot mai mult, in defavoarea francezei, iar “limbi indigene”, cum ar fi rusa sau turca, sunt din ce in ce mai mult folosite in spatiul comunitar.
Conform studiului CE, dupa penultimul val de aderare, limba rusa a ajuns mult mai populara in UE, ocupand locul al patrulea pe lista limbilor cel mai des folosite, alaturi de spaniola (6%). Aceasta a fost consecinta intrarii in Uniune a tarilor baltice.
In privinta limbii turce, studiul CE semnaleaza ca 8% dintre cetatenii germani declara drept limba materna una din limbile “exotice”, indeosebi turca. In Bulgaria, candidata la UE, 8% din populatie are limba materna turca. Vorbitori de asemenea limbi exista si in Marea Britanie (3% din populatie), in Franta (3% din populatie). In urmatorii cativa ani este asteptat, de asemenea, un “boom” al celor ce au limba materna chineza. Autorii studiului CE, constienti de dificultatile pe care le implica prezenta in Europa a 21 de limbi oficiale si a altor 60 regionale, consemneaza existenta unei tendinte, aprobate de 55% dintre cetatenii UE, de a se folosi in Uniune o singura limba, fara insa a cadea de acord asupra acestui subiect.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *