„Limba moldovenească”, fără statut oficial în Uniunea Europeană. Dodon, fără reacție oficială

, , , , , , ,
 
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține consolidarea unei identități moldovenești, moștenire a perioadei sovietice

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține consolidarea unei identități moldovenești, moștenire a perioadei sovietice

Limba moldovenească nu mai apare pe site-ul Comisiei Europene, relatează mass-media de la Chișinău, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Această schimbare a avut loc după ce europarlamentarul român Andi Cristea a adresat, în procedură de urgență, o întrebare scrisă Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la contextul în care limba moldovenească poate fi selectată ca limbă de lucru.
„La secțiunea dedicată Consultării privind Viitorul Europei, poate fi selectată limba moldovenească, alături de limba română, ca limba ce poate fi folosita în procesul de consultare lansat de Comisia Europeană”, a menționat Andi Cristea, citat de mass-media.

Decizie constituțională

Eurodeputatul a subliniat însă că, potrivit deciziei Curții Constituţionale de la Chişinău, din decembrie 2013, limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991. „Este esențial ca UE, partenerul de dezvoltare cheie al Chișinăului, să transmită mereu mesajul corect, inclusiv pe canalele sale proprii”, a spus Andi Cristea.

Graffiti politice în Republica Moldova, parte a razboiul identitar din fosta republică sovietică

Graffiti politice în Republica Moldova, parte a razboiul identitar din fosta republică sovietică

Dodon, fără reacție

La scurt timp, limba moldovenească a dispărut de pe site. Pe portalul comunitar a rămas doar posibilitatea de a selecta româna.
Experții se așteaptă ca această decizie să fie criticată dur de către organizațiile moldoveniste, precum Scutul Moldovenesc, Noi grăim moldovenește și alte ong-uri similare. Până în acest moment, nici președintele Igor Dodon (n.r.-un cunoscut susținător al unei identități moldovenești, separată de cea românească) nu a avut nicio reacție oficială față de decizia blocului comunitar. Consolidarea unei identități și statalități moldovenești, în conflict cu cea românească, fare parte integrantă din arsenalul politic folosit de Igor Dodon și partidul prezidențial din Republica Moldova, Partidul Socialiștilor. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *