Liga Araba ii cere lui Bashar al-Assad sa renunte la putere

, ,
 

Ţările Ligii Arabe i-au cerut preşedintelui sirian Bashar al-Assad să renunţe rapid la putere, potrivit unei reuniuni a miniştrilor de externe ai acestora la Doha.
În schimb, miniştrii l-au asigurat pe Bashar al-Assad că “Liga Arabă va contribui la asigurarea unei ieşiri sigure pentru el şi familia sa”, se afirmă în comunicatul lor final, publicat în noaptea de duminică spre luni. Această iniţiativă are scopul “să pună capăt vărsării de sânge”, “să păstreze unitatea Siriei” şi “să garanteze o tranziţie paşnică a puterii” în această ţară, membră a Ligii Arabe, potrivit textului.
Primul ministru al Qatarului, şeicul Hamad Ben Jassam Al-Thani, a declarat presei că “există o înţelegere asupra unei demisii rapide a preşedintelui Bashar al-Assad pentru o ieşire sigură”, ţinând seama de lucrările Comitetului ministerial arab preocupat de criza siriană, ca urmare a reuniunii ministeriale a ţărilor Ligii Arabe.
Miniştrii au invitat opoziţia şi Armata Siriană Liberă (ASL), formată din dezertori şi civili înarmaţi, să înfiinţeze “un guvern de unitate naţională”, a spus el. Acest guvern, care va avea de “favorizat o tranziţie paşnică”, trebuie “să reunească forţele opoziţiei în Siria şi în străinătate”, precum şi “autoritatea naţională de facto”, au indicat miniştrii în comunicat, fără să precizeze ce înţeleg prin autoritate “de facto”.
Ei au inivitat ONU să modifice mandatul emisarului internaţional în Siria Kofi Annan pentru ca misiunea lui să fie axată pe plecarea lui Bashar al-Assad şi o tranziţie paşnică a puterii. Primul ministru al Qatarului şi secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, au fost însărcinaţi să se ducă la Moscova şi Beijing pentru a expune concluziile reuniunii de la Doha conducătorilor Rusiei şi Chinei, aliate ale Damascului, care au făcut uz de dreptul lor de veto pentru a bloca rezoluţii prevăzând sancţiuni împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Miniştrii au mai decis ca Liga Arabă să aloce un ajutor de 100 milioane de dolari refugiaţilor sirieni, a indicat şeicul Hamad.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *