Liderii comunitatilor de romani din Serbia si Bulgaria critica diplomatia romana

de | aug. 13, 2013 | Balcani, Minoritați, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Problemele comunitatilor romanesti din jurul granitelor sunt de multe ori ignorate de diplomatii romani aflati la posturi in aceste tari pentru a nu-si periclita slujbele. Asa se intampla in toate tarile din jurul granitelor Romaniei, dar cu precadere in aceste derapaje sunt semnalate in Serbia si Bulgaria. Reprezentantii comunitatilor romanesti din Valea Timocului si Bulgaria, […]

Presedintele-Basescu-la-Biserica-din-Malainita-a-Parintelui-Boian-8Problemele comunitatilor romanesti din jurul granitelor sunt de multe ori ignorate de diplomatii romani aflati la posturi in aceste tari pentru a nu-si periclita slujbele. Asa se intampla in toate tarile din jurul granitelor Romaniei, dar cu precadere in aceste derapaje sunt semnalate in Serbia si Bulgaria. Reprezentantii comunitatilor romanesti din Valea Timocului si Bulgaria, au cerut, marti, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), retragerea unor diplomati pe care ii acuza ca lucreaza impotriva intereselor romanilor de peste granita. Reprezentantul romanilor din Bulgaria, Ivo Gheorghiev, a solicitat, marti, la lucrarile Universitatii de Vara din Harghita, retragerea ambasadorului Romaniei in Bulgaria, Anton Pacuretu, pe care l-a acuzat ca lucreaza in defavoarea comunitatii romanesti. Gheorghiev a precizat ca diplomatul impiedica „multe lucruri” si a sustinut ca unul dintre motivele principale pentru care cere retragerea acestuia este ca a anuntat in mass-media romaneasca, in repetate randuri, „ca romanii din Bulgaria nu au probleme”. „Nu suntem sprijiniti adecvat si sub nicio forma de statul nostru natal, fapt pentru care domnul ambasador, prin politica lui, face un joc al ultranationalistilor bulgari, pentru care noi credem ca el este implicat nefavorabil comunitatii noastre si pentru care cerem retragerea lui cat mai repede”, a explicat Ivo Gheorghiev.

Consulul de la Zaicear, Iulian Nitu, criticat pentru dezbinarea comunitatii

Pe aceeasi pozitie s-a situat si presedintele Fundatiei „Ariadnae Filum” din Valea Timocului (Serbia), Zavisa Jurj, care a spus ca  in luna septembrie se va implini un an de cand exista consulatul de la Zajecar, a carui deschidere a fost asteptata un deceniu, cu speranta ca acesta institutie publica ii va ajuta pe romanii din zona. Potrivit acestuia, buna colaborare dintre consulat si asociatiile si partidele romanesti din estul Serbiei a durat cateva luni, dupa care consulul roman Iulian Nitu a inceput sa „lucreze impotriva comunitatii romanesti si a Bisericii Ortodoxe Romane”. „in cateva luni, ne-am pomenit ca acest consul da declaratii impotriva noastra, promoveaza si colaboreaza foarte bine cu oamenii despre care, cu cateva luni in urma, a zis ca fac parte din securitatea sarba, impreuna, pot sa zic, si cu ambasada care, foarte inteligent, nu face nimic deschis – nici nu ne incurca, dar nici nu ne ajuta – in frunte cu domnul ambasador”, a spus Zavisa Jurj. Reprezentantul romanilor din Timocul sarbesc a mai spus ca nemultumirile romanilor fata de consulul de la Zajecar au fost aduse la cunostinta ministrului de Externe roman si ca, miercuri, cand acesta este asteptat la lucrarile Universitatii de Vara, il va intreba pe Titus Corlatean care este pozitia Bucurestiului in aceasta chestiune. „Ni s-a spus ca se va face o analiza, unde s-a ajuns si ce se va face mai departe. Un profesor universitar care se ocupa cu drepturile omului, specialist in problema Kosovo, ne-a spus ca «aici, problema voastra nu este ca Belgradul isi bate joc de voi, problema voastra este ca Bucurestiul isi bate joc de voi». Acum sa vedem daca isi bate joc sau nu. Maine o sa-l intrebam public pe domnul ministru care este pozitia fata de consulul din Zajecar si, daca domul ministru nu stie ce sa faca, o sa cerem retragerea consulului”, a precizat Zavisa Jurj.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *