Libia, intre “foaia de parcurs” a Turciei si viziunea lui Rasmussen

de | apr. 10, 2011 | Alte regiuni, Info Militar, Turcia, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Turcia depune eforturi pentru elaborarea unei "foi de parcus" menite sa inceteze focul in Libia, a declarat recent premierul turc, Recep Tayip Erdogan. Erdogan a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca Turcia a purtat in aceasta saptamana convorbiri cu trimisul special al liderului libian, Muammar Gaddafi.

libia dezastru (presstv.ir)Turcia depune eforturi pentru elaborarea unei „foi de parcus” menite sa inceteze focul in Libia, a declarat recent premierul turc, Recep Tayip Erdogan. Erdogan a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca Turcia a purtat in aceasta saptamana convorbiri cu trimisul special al liderului libian, Muammar Gaddafi. La sfarsitul lunii martie, Erdogan sustinea ca interventia militara a puterilor occidentale in Libia nu trebuie sa transforme tara africana intr-un nou Irak. Mai mult – sublinia, la Ankara, premierul turc – participarea NATO la aceste atacuri nu trebuie sa serveasca la “redistribuirea” bogatiilor si resurselor libiene. Erdogan a facut atunci o comparatie intre operatiunea internationala din Libia si invazia din Irak din 2003, remarcand ca, in cei opt ani trecuti de la inceputul interventiei impotriva lui Saddam Hussein, in Irak “a fost distrusa o civilizatie” si “au murit peste 1 milion de oameni”. Potrivit lui Erdogan, “NATO trebuie sa mearga in Libia pentru a arata ca Libia apartine libienilor, si nu pentru a imparti altora resursele subterane si bogatiile tarii”. “Foaia de parcurs” – mentionata de Recep Tayip Erdogan – in afara de incetarea focului, are in vedere retragerea trupelor lui Muammar Gaddafi din orase, construirea „spatiului umanitar credincios” in scopul oferirii asistentei poporului libian si promovarea imediata a „procesului reformei democratice multilaterale” pe baza intereselor legale ale poporului libian.

Rasmussen militeaza pentru rezolvarea politica

Solutia conflictului din Libia nu este una militara, ci una politica, a declarat, intr-un interviu acordat pentru Der Spiegel, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Intrebat de publicatia germana daca se poate castiga razboiul din Libia fara a trimite trupe la sol, Rasmussen a declarat: „Raspunsul sincer la aceasta intrebare este ca nu exista o solutie militara pentru acest conflict. Avem nevoie de o solutie politica si revine poporului libian sarcina de a lucra in aceasta directie”. In final insa, a apreciat Rasmussen, Organizatia Natiunilor Unite va fi cea care va ajuta Libia sa gaseasca o solutie politica la aceasta criza. „Integritatea teritoriala a Libiei trebuie cu orice pret mentinuta”, a adaugat el, potrivit Agerpres. De asemenea, secretarul general al NATO a dat asigurari ca nu are „nici cea mai mica problema cu germanii”, chiar daca Germania a refuzat sa aprobe operatiunile militare autorizate la 17 martie de Consiliul de Securitate al ONU pentru a sprijini civilii din Libia. Avioanele NATO au distrus 11 tancuri ale trupelor lui Muammar Gaddafi pe o sosea care duce spre orasul Ajdabiya, in estul Libiei, si 14 in apropiere de Misrata, in vest, a anuntat duminica un oficial din cadrul Aliantei Nord-Atlantice. „Duminica, in jurul orei 09.00, raidurile NATO au distrus 11 tancuri pe drumul care duce la Ajdabiya si bombardamentele vor continua toata ziua si toata noaptea”, a declarat acest oficial, sub acoperirea anonimatului. „In mod clar, situatia din Ajdabiya este disperata si fortele lui Kadahfi ataca orasul cu armament greu”, a adaugat el. Alte 14 tancuri libiene au fost distruse in apropiere de Misrata, asediata de fortele loiale colonelului Gaddafi de peste o luna, a declarat el.

Rebelii libieni, dezamagiti

„Jos NATO”, scandau vineri aproximativ 400 de manifestanti reuniti in fieful rebelilor libieni Benghazi, la o zi de la o eroare a Aliantei Nord-Atlantice, care s-a soldat cu morti in randul insurgentilor. Manifestantii, in principal femei si copii, erau reuniti pe malurile celui de-al doilea oras ca marime al tarii, in fata fostului palat al justitiei, devenit cartierul general al rebeliunii, care a preluat controlul orasului in februarie. „NATO nu este foarte afectata. De ce nu ataca fortele lui Gaddafi? De ce trage impotriva combatantilor nostri pentru libertate?”, s-a intrebat o manifestanta, Anwar Mali, in varsta de 25 de ani. „De ce NATO nu furnizeaza arme combatantilor nostri?”, s-a intrebat o alta manifestanta, Rouquia Jibril. Aceasta manifestatie este semnul dezaprobarii tot mai mari manifestate de mai multi libieni in fata NATO, la o zi de la un al doilea raid asupra convoaielor rebelilor in decurs de o saptamana. Daca manifestantii au pus la indoiala rolul NATO in Libia, ei au multumit Frantei si Statelor Unite, care au pledat in favoarea unei zone de interdictie aeriana ce a dus la disparitia capacitatilor aeriene ale puterii libiene. Joi, avioane ale NATO au deschis focul asupra unei coloane de tancuri ale rebelilor, provocand moartea a patru persoane – doi combatanti si doi medici -, disparitia altor sase si ranire a 14 persoane, potrivit sefului statului major al insurgentilor, generalul Abdelfatah Younes. Aceasta este a doua oara cand NATO deschide focul asupra rebelilor de la preluarea, la 31 martie, a conducerii coalitiei multinationale comandate de Statele Unite. „Este un incident foarte nefericit” si „regret profund decesele” provocate, a declarat la Bruxelles secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *