Libia: CNT pregateste deja alegerile. Franta expulzeaza diplomatii lui Gaddafi

, ,
 

Rebeli libieni3Franta a ordonat ca 14 fosti diplomati libieni, loiali colonelului Muammar Gaddafi, sa paraseasca teritoriul francez in urmatoarele 48 de ore, a anuntat purtatorul de cuvant al ministerului francez de externe. De asemenea, conducerea rebelilor libieni, Consiliul National de Tranzitie, a anunta ca pregateste “foaia de parcurs” si viitoarele alegeri ce vor fi organizate dupa caderea lui Gaddafi. Un purtator de cuvant a guvernului de la Paris a precizat ca diplomatii, care au lucrat in ambasada libiana inainte ca aceasta sa fie inchisa luna trecuta, au fost declarate “persoane non grata”. Multi dintre acestia s-au folosit de statutul de diplomat ca o acoperire. Franta le reproseaza diplomatilor libieni „comportamente si activitati incompatibile cu rezolutiile ONU si contrare protectiei de care beneficiaza populatia civila”, precizeaza ministerul francez de externe. Cei 14 diplomati libieni au fost investiti in functie de regimul colonelului Muammar Gaddafi, regim care nu mai este considerat legitim de catre guvernul de la Paris, francezii recunoscand Consiliul National de Tranzitie al opozitiei, transmite RRA. Ambasadorii libieni in Franta si la UNESCO au anuntat, pe 25 februarie, ca vor demisiona pentru a condamna actele de reprimare din Libia. Franta si Marea Britanie fac presiuni pentru o inasprire a bombardamentelor NATO asupra fortelor loiale colonelului Muammar Gaddafi, in vederea protejarii civililor libieni.

Alegeri prezidentiale?

Unul dintre liderii Consiliului National de Tranzitie (CNT) libian a detaliat in fata Grupului de Contact privind Libia, joi, „foaia de parcurs” politica respectata de rebelii libieni, care prevede alegeri prezidentiale la sase luni dupa plecarea colonelului Muammar Gaddafi. Mahmoud Jibril, „premierul” CNT, a explicat in fata presei straine ca „foaia de parcurs” este un raspuns al Consiliului „la intrebarile venite din diferite capitale privind soarta Libiei daca regimul Gaddafi ar cadea maine”. „Este o preocupare legitima: Libia este o tara mare, strategica din punct de vedere geografic, o poarta intre Africa si Europa, o legatura intre est si vest, dar si din punct de vedere economic, din cauza rezervelor sale petroliere importante pentru Occident in general”, a precizat el. Jibril a subliniat ca „exista un risc mare de divizare” a tarii, transmite Mediafax. In acest context, procesul pentru a obtine deblocarea averilor clanului Gaddafi „ar trebui realizat in mod accelerat, pentru ca acesti bani ne-ar ajuta sa punem in practica” foaia de parcurs, a insistat el. „Am mentionat astazi alegerile. Vom contacta in termen scurt ONU, pentru a organiza alegeri in orasele eliberate”, a adaugat el. „Scopul nostru este sa dam mai multa credibilitate orientarilor noastre pentru o democratie autentica”, a precizat acesta. Potrivit lui Jibril, prima etapa va fi infiintarea unui congres national pentru a stabili o noua Constitutie pentru Libia. Aceasta va interveni la numai 45 de zile dupa ce Gaddafi va parasi puterea. Apoi va fi organizat un referendum pentru a aproba Constitutia, apoi alegeri parlamentare vor fi organizate, in termen de patru luni. Doua luni mai tarziu, vor fi alegeri prezidentiale, potrivit lui Jibril. Intrebat despre forma pe care ar putea sa o ia viitorul regim, Jibril a observat ca „asta nu trebuie sa decida” el. „Daca poporul libian vrea sa restaureze monarhia, aceasta va fi alegerea”, a raspuns el, intrebat daca este luata in considerare revenirea la monarhie, inlaturata de Gaddafi in 1969. Guvernul care va supraveghea intregul proces democratic va fi format din membri ai Consiliului National de Tranzitie, dar si din tehnocrati ai regimului Gaddafi, militari de rang inalt, ofiteri ai serviciilor de informatii si un judecator.

CPI va cere mandate internationale de arestare

Procurorul Curtii Penale Internationale Luis Moreno-Ocampo a anuntat, miercuri, in fata Consiliului de Securitate al ONU, ca va cere trei mandate de arestare pentru crime impotriva umanitatii comise in Libia. Moreno-Ocampo nu a identificat persoanele vizate de mandate de arestare, dar mai multi diplomati au indicat ca liderul libian Muammar Gaddafi va fi probabil pe lista. Procurorul a afirmat ca „dovezile stranse sunt suficiente pentru a crede ca atacuri extinse si sistematice impotriva populatiei civile au fost si continua sa fie comise in Libia, inclusiv omoruri si persecutii, care sunt crime impotriva umanitatii”. El a adaugat in fata celor 15 state membre ale Consiliului de Securitate ca numarul mortilor de la inceputul conflictului este de ordinul miilor. „Eforturile pentru disimularea crimelor au facut dificila numararea victimelor”, a adaugat Moreno-Ocampo. „Mortii au fost luati de pe strazi si din spitale”, a precizat el. Procurorul a adaugat ca ancheteaza de asemenea moartea a zeci de africani in capitala rebelilor libieni, Benghazi, ucisi de o „multime furioasa” care credea ca este vorba despre mercenari platiti de liderul libian Muammar Gaddafi. Procurorul a explicat ca Guvernul libian a inceput sa se pregateasca sa contracareze manifestatiile cu mai multe saptamani inaintea inceputului lor, pe fondul revoltelor din Egipt si Tunisia. „Inca din ianuarie, mercenari au fost recrutati si condusi in Libia”, a precizat el. Moreno-Ocampo a adaugat ca va cere mandatele de arestare in saptamanile urmatoare si a afirmat ca detine declaratiile unor martori, inregistrari video si fotografii, ca dovezi pentru a sustine acuzatiile.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *