Libertatea, un lucru „insuportabil” in Belarus

de | mai 9, 2012 | Federatia Rusa, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Preşedintele Republicii Belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat recent că libertatea individuală este un lucru "insuportabil" şi rău pentru ţara sa, afectată de sancţiuni occidentale în urma reprimării fără precedent a opoziţiei după alegerile prezidenţiale din 2010, relatează mass-media regionala.

Liderul belarus, Alexandr Lukasenko, ameninta Uniunea Europeana si SUA

Preşedintele Republicii Belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat recent că libertatea individuală este un lucru „insuportabil” şi rău pentru ţara sa, afectată de sancţiuni occidentale în urma reprimării fără precedent a opoziţiei după alegerile prezidenţiale din 2010, relatează mass-media regionala. Aflat la putere de aproape 18 ani şi calificat de către fosta administraţie americană drept „ultimul dictator din Europa”, Lukaşenko l-a citat pe scriitorul rus Fiodor Dostoievski, într-un mesaj anual adresat naţiunii, apărându-şi politica brutală. „Marele Dostoievski a scris că nu există nimic mai insuportabil pentru o persoană decât libertatea,. Evident, avea dreptate”, a declarat liderul belarus.

Arestari masive

Liderul de la Minsk a subliniat că alegerile prezidenţiale din 2010, urmate de o reprimare fără precedent a opoziţiei, au dovedit că libertatea nu este un lucru bun pentru Belarus. „Noi le-am acordat o libertate totală candidaţilor (…). Ultimele alegeri au arătat că nu era pentru binele poporului: ţara (a fost) umilită la televizor, (au existat) tulburări de stradă, (s-au lansat) apeluri la teroare, la violenţă”, a subliniat acesta. „Tot Belarusul a putut să vadă ce înseamnă opoziţia. Aceasta a fost cea mai bună publicitate (făcută) puerii”, a apreciat el.
Câteva sute de persoane, inclusiv majoritatea candidaţilor la preşedinţie, au fost arestate deoarece au participat la o manifestaţie post-electorală denunţând fraude. Datorita derapajelor anti-democratice, Belarusul face obiectul unor sancţiuni occidentale din cauza arestărilor opozanţilor, care s-au multiplicat după realegerea lui Lukaşenko, în 2010, cu peste 80% din voturi, în urma unui scrutin marcat de nereguli importante, potrivit observatorilor.
„După alegerile din 2010, noi vream să aprofundăm dialogul cu Europa şi Statele Unite, să dezvoltăm aşa-numita societate civilă. Însă Occidentul şi Coloana a Cincea (numele dat opozanţilor acuzaţi că se află în solda occidentalilor) au decis altfel”, a subliniat Lukaşenko.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *