Leon Panetta, vizita surpriza in Afganistan

, , ,
 

Panetta in Afganistan - defense.govStatele Unite ale Americii sunt pe cale să câştige conflictul dur din Afganistan, a afirmat miercuri, în faţa unor militari americani, ministrul american al apărării Leon Panetta, aflat la o bază din estul Afganistanului.
Ministrul american al apărării Leon Panetta a sosit marţi la Kabul într-o vizită surpriză, pentru a reafirma angajamentul SUA în Afganistan, în momentul în care soldaţii americani şi-au început retragerea, iar securitatea este transferată progresiv forţelor afgane. În cursul acestei vizite surpriză de două zile, cea de-a doua după preluarea funcţiei în fruntea Pentagonului, Leon Panetta urmează să se întâlnească cu preşedintele afgan Hamid Karzai şi cu ministrul apărării Abdul Rahim Wardak.
‘Cred că 2011 va marca o etapă importantă pentru eforturile noastre în Afganistan. Trupele noastre au reuşit să reducă nivelul de violenţă, ele au reuşit să securizeze unele zone-cheie din Afganistan’, în timp ce armata şi poliţia afgană au devenit mai puternice, le-a declarat el ziariştilor în avionul care-l conducea la Kabul. Potrivit unui raport al Pentagonului din luna octombrie, în 2011 violenţa în Afganistan s-a redus în raport cu anul precedent – pentru prima dată în ultimii cinci ani.
Pe de altă parte însă, ONU estimează că violenţele generate de conflict au crescut cu 40% în 2011, iar experţi au estimat recent că forţa NATO din Afganistan (ISAF), condusă de Statele Unite, a avut tendinţa de a exagera succesul operaţiunilor împotriva talibanilor, transmite Agerpres. Statele Unite au început retragerea, care urmează să se încheie la sfârşitul lunii decembrie, a primului lor contingent de 10.000 de soldaţi din totalul de 100.000, în timp ce 23.000 de militari suplimentari urmează să părăsească ţara la sfârşitul lunii septembrie 2012. Washingtonul şi NATO au anunţat la începutul acestui an că toate trupele lor de luptă urmează să părăsească Afganistanul până la sfârşitul anului 2014.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *