Lectii balcanice pentru Chisinau in problema liberalizarii vizelor cu UE

, , , ,
 

Republica Macedonia sprijina integrarea europeana a Republicii Moldova

Republica Macedonia sprijina integrarea europeana a Republicii Moldova

O delegatie a Republicii Moldova se afla, in perioada 13-20 martie 2011, intr-o vizita de lucru in Serbia si Republica Macedonia, in cadrul careia se va familiariza cu experienta celor doua state in domeniul liberalizarii regimului de vize cu UE. Potrivit unui comunicat al Serviciului Graniceri al Republicii Moldova, specialistii moldoveni se vor familiariza cu metodele de lucru ale colegilor in domeniul frontierei, precum si cu experienta statelor din regiunea Balcanilor de Vest in procesul de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeana si rolul autoritatilor de frontiera in vederea implementarii actiunilor necesare pentru atingerea acestui obiectiv.
Granicerii moldoveni vor lua cunostinta de procedeele ce vizeaza ajustarea managementului de frontiera in contextul procesului de liberalizare a regimului de vize R.Moldova-UE. De asemenea, se va efectua un schimb de experienta referitor la strategiile cu privire la Managementul Integrat al Frontierei si Planurile de Actiuni pentru implementarea acestora, pentru a dezvolta si promova cele mai bune practici in domeniul gestionarii frontierei. Din delegatia moldoveana fac parte reprezentanti ai Serviciului Graniceri, Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Centrului National pentru protectia datelor cu caracter personal si reprezentanti ai societatii civile.

Negocieri cu UE

Intrarea in vigoare, la 1 ianuarie 2008, a acordurilor dintre UE si Republica Moldova privind facilitarea regimului de vize si readmisie a fost un prim pas catre perspectiva pe termen lung de calatorie fara vize. Un Parteneriat de Mobilitate mai larg dintre UE si Republica Moldova a fost semnat la 5 iunie 2008 in scopul facilitarii migratiei legale, instituirii cooperarii in domeniul migratiei si dezvoltarii, precum si prevenirea si combaterea imigratiei ilegale, a traficului si a contrabandei de fiinte umane, precum si promovarea unei politici eficiente de readmisie si de reintoarcere. De atunci, Platforma Parteneriatului de Mobilitate se intruneste in mod regulat pentru a coordona implementarea generala a prevederilor Parteneriatuluii si pentru a asigura coordonarea proiectelor.
Summit-ul Parteneriatului Estic de la Praga din 7 mai 2009 a reiterat obiectivul UE pe termen lung privind liberalizarea deplina a regimului de vize pentru statele parteneri, in baza principiului diferentierii de la caz la caz, atunci cand se intrunesc conditiile implementarii unei mobilitati sigure si bine gestionate. Totodata, in cadrul Consiliului de Cooperare UE-Republica Moldova din 21 decembrie 2009 la Bruxelles, partile au decis „sa depuna eforturi pentru a stabili in 2010 un dialog pentru a examina conditiile relevante pentru eliminarea vizelor de calatorie pentru cetatenii moldoveni in UE ca un obiectiv pe termen lung, luand in considerare Abordarea Globala a Migratiei a UE si tinind cont de faptul ca vor fi intreprinsi pasi treptati pentru liberalizarea completa a regimului de vize, intrunind conditiile implementarii unei mobilitati sigure si bine gestionate”.
In rezultatul discutiilor exploratorii din 2 martie 2010 de la Chisinau, care au permis evaluarea initiala, la 15 iunie 2010 a fost lansat Dialogul RM – UE privind liberalizarea regimului de vize, in baza caruia se examineaza conditiile de calatorie fara viza pentru cetatenii moldoveni in UE ca un obiectiv pe termen lung. Republica Moldova deja scuteste cetatenii UE de obligativitatea vizelor.
La 25 octombrie 2010 Consiliul a invitat Comisia Europeana sa pregateasca un proiect al Planului de Actiuni care stabileste toate conditiile ce trebuie intrunite de catre Republica Moldova inaintea stabilirii unui posibil regim de calatorie fara vize, in scopul de a avansa dialogul privind liberalizarea regimului de vize intr-o faza pe deplin operationala cat de curand posibil.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *