Lavrov: Situatia din Siria, ingrozitoare

, , ,
 

Evenimentele care au loc în Siria sunt “îngrozitoare”, a declarat luni, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă ce precede întâlnirea sa cu emisarul internaţional pentru Siria, Kofi Annan, aflat în vizită la Moscova.
Vizita emisarului Kofi Annan la Moscova confirmă sprijinul puternic al Moscovei faţă de Planul său de pace, a adăugat Lavrov. “Suntem convinşi că acest plan este singura modalitate viabilă de soluţionarea a crizei siriene”, a spus şeful diplomaţiei ruse. “Ceea ce se întâmplă în Siria este îngrozitor, oamenii mor. (…) Se vorbeşte de sancţiuni, de necesitatea schimbării regimului”, a arătat Serghei Lavrov, subliniind totodată “deficitul eforturilor pentru încetarea violenţelor”. El a reiterat că Rusia nu ţine partea cuiva – guvern sau opoziţie – în conflictul din Siria.
Cu toate acestea, Rusia bloca de vinerea trecută un proiect de declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU ce condamnă utilizarea de arme grele de către forţele siriene la Treimsa. Proiectul de declaraţie afirmă că utilizarea artileriei, a tancurilor şi elicopterelor de către armata siriană constituie “o violare a obligaţiilor şi angajamentelor” Damascului de a aplica planul de pace al lui Kofi Annan şi de a respecta rezoluţiile ONU şi legile internaţionale.
Potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului, bombardamentele şi luptele au făcut joi peste 150 de morţi, dintre care zeci de rebeli duminică la Treimsa, în centrul Siriei. Opoziţia şi o parte a comunităţii internaţionale au calificat “masacru” această operaţiune. Dar pentru Rusia ceea ce s-a petrecut la Treimsa “nu este clar”, a declarat un diplomat. Înainte de a se pronunţa asupra proiectului de declaraţie, Moscova cere ca generalul Robert Mood, şeful Misiunii ONU în Siria, să prezinte un raport Consiliului în legătură cu constatările pe care le-au fi putut face la faţa locului observatorii ONU.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *