Lavrov cere Israelului si SUA sa nu atacae Iranul

, , ,
 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat luni că un atac militar asupra Iranului ar periclita securitatea întregii lumi arabe şi ar constitui o violare a dreptului internaţional.
“Dacă se va întâmpla cum e mai rău şi va fi utilizată forţa militară, va fi afectată nu doar securitatea Armeniei, ci şi a Azerbaidjanului. Trebuie să ţinem cont că în Iran sunt de trei ori mai mulţi etnici azeri decât în Azerbaidjan. Este greu de prevăzut cum vor reacţiona ei în cazul unui atac militar. Ar apărea, fără îndoială, fluxuri de refugiaţi. O parte însemnată ar ajunge pe teritoriul Rusiei, întrucât în Rusia este o mare diasporă azeră”, a estimat Serghei Lavrov.
“Va fi pusă în pericol securitatea regională, a întregii lumi arabe”, a continuat şeful diplomaţiei ruse. El subliniat necesitatea unei clarificări atunci când Israelul şi SUA afirmă că iau în calcul “toate variantele de acţiune privind Iranul”. În opinia sa, problema iraniană poate fi abordată doar în baza prevederilor ale dreptului internaţional. “Dreptul internaţional interzice uzul de forţă, cu excepţia situaţiei în care eşti atacat. Pornesc de la premisa că cei care examinează asemenea opţiuni vor da dovadă de responsabilitate”, a concluzionat Serghei Lavrov.
Israelul şi SUA au avertizat că iau în calcul toate opţiunile, inclusiv un atac militar, pentru a împiedica Iranul să obţină arma nucleară. Iranul insistă că programul său de îmbogăţire a uraniului are scopuri civile – obţinerea energiei atomice şi cercetare -, dar Israelul şi Occidentul consideră că, în realitate, Teheranul lucrează la producerea armei nucleare. Rusia, care a construit prima centrală nucleară în Iran, a susţinut unele sancţiuni ale ONU împotriva Teheranului, dar în ultimele luni a respins cu fermitate noi sancţiuni, îndemnând la dialog.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *