Laszlo Tokes vrea autonomie si in Bihor si Satu Mare

, , ,
 

 

Parlamentul European, tribuna pentru separatismul maghiar

Parlamentul European, tribuna pentru separatismul maghiar

Vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a declarat luni, la Oradea, ca doreste introducerea autonomiei teritoriale, “cu consimtamantul politicului romanesc si prin intelegere reciproca”, si in Bihor si Satu Mare. “Tinem la autonomia comunitatii maghiare din Romania, respectiv la autonomia teritoriala a unor regiuni unde majoritatea este maghiara. Avem dreptul la autonomie conform normelor si sistemului democratic european. Nu dorim independenta, nu dorim secesiune, respectam integritatea teritoriala a Romaniei”, a afirmat Tokes. “Avem de gand sa introducem autonomia teritoriala – cu consimtamantul politicului romanesc, desigur, prin intelegere reciproca – si in alte regiuni in afara secuimii, in tinuturile asa-numite Partium, adica Bihor si Satu Mare, unde suntem in relativa majoritate intr-o oarecare regiune restransa”, a afirmat Tokes, citat de Mediafax. Acesta a precizat ca o astfel de autonomie ar fi avantajoasa si pentru romanii care locuiesc in zonele repsective, oferind exemplul Cataloniei din Spania, in care, potrivit lui Tokes “mii si mii de spanioli se muta”, pentru ca nivelul de trai este cel mai inalt.
Totodata, Laszlo Tokes a afirmat ca i-a trimis o scrisoare presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, caruia ii cere sa ii ofere sprijin in oprirea atacurilor din partea politicienilor romani impotriva sa, atacuri care “revitalizeaza atmosfera national-comunismului de alta data”. Laszlo Tokes a raspuns luni acuzatiilor pe care mai multi politicieni romani i le-au adus dupa declaratiile sale de la Scoala de Vara de la Baile Tusnad, privind autonomia Tinutului Secuiesc. “Doamna Corina Cretu (eurodeputat – n.r.), fosta colega de munca a presedintelui Ion Iliescu, a cerut schimbarea mea din postul de vicepresedinte al Parlamentului European”, a afirmat Tokes. Fostul episcop a adaugat ca in “campania de denigrare nationalista-sovinista” impotriva sa se inscriu si declaratiile senatorului PSD Titus Corlatean, ale purtatorului de cuvant al PNL Mihai Voicu si ale vicepresedintelui PC Bogdan Diaconu, dar, spre surprinderea sa, si ale “aliatilor” din PDL. Eurodeputatul PSD Corina Cretu a cerut, la inceputul lunii septembrie, in plenul PE retragerea calitatii lui Laszlo Tokes de vicepresedinte al Parlamentului European, ea aratand ca, de la numirea in functie, acesta si-a intensificat mesajele extremiste si sovine.

Extremistii lui Tokes au terfelit romanii la ONU

Profitand de situatia dramatica a economiei si societatii romanesti, Laszlo Tokes – devenit recent vice-presedinte al Parlamentului European – a amplificat campania de atacare a statului roman, militand activ pentru autonomia zonelor locuite de secui si incitand la obtinerea acesteia prin miscari de strada de amploare. Facandu-se ca uita ca, in Romania, minoritatea maghiara are drepturi la care nici macar nu ar fi visat in anumite state europene occidentale, Tokes merge cu exagerarile sale iredentiste si extremiste pana la ONU, unde, in cadrul celei de-a 77 sesiuni a Comitetului pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale, a inmanat un raport intitulat “Discriminarea impotriva minoritatii nationale maghiare din Romania”. Iar toata aceasta mascarada a avut loc in timp ce Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca ansamblul „Nagyvárad” al Filarmonicii de Stat Oradea – impreuna cu reprezentantii Facultatii de Muzica din Timisoara – asigura, timp de sase saptamani (in perioada 2 august – 15 septembrie), agenda culturala a Pavilionului Romaniei la EXPO 2010, cele doua trupe de artisti avand reprezentatii zilnice pe scena Greenopolis.

Romania promoveaza diversitatea etnica si culturala

Ansamblul folcloric „Nagyvárad” a fost infiintat in anul 2002, iar, in cei opt ani de activitate, a ajuns printre primele cinci formatii maghiare profesioniste din tara. Cei 21 de artisti ai ansamblului din Oradea prezinta la EXPO 2010, prin dans, cantec si muzica, cele mai interesante si reprezentative aspecte ale culturii folclorice traditionala maghiara si romaneasca din Ardeal. In repertoriul ansamblului se regasesc cantece si dansuri maghiare din numeroase regiuni ale tarii – Bihor, Satu – Mare, Cluj, Mures, Harghita, Alba, Hunedoara, Bacau -, dar si cantece si dansuri romanesti din Zona Maramures, Zona Tarnavelor, Muresului si Argesului. Ansamblul a avut numeroase turnee in tara si in strainatate, la festivaluri folclorice din Ungaria, Polonia, Serbia, Slovacia si Belgia. Ansamblul este condus de maestrul-dans Miklós János, iar echipa de dansuri este pregatita de maestrul-dans Brugós Sándor, corepetitorul si coregraful permanent fiind László Csaba. “Reprezentam intreaga Romanie aici, sub ochii intregii lumi, sub ochii unui public international. Este incredibil cat de receptiv este publicul spectator la dansurile noastre traditionale. La sfarsitul reprezentatiei, cand ii invitam in hora, sunt cu adevarat bucurosi ca pot dansa alaturi de noi”, spune Brugós Sándor. Pavilionul Romaniei promoveaza, prin astfel de spectacole, diversitatea etnica si culturala din Romania pentru a prezenta publicului de la EXPO 2010 o imagine cat mai completa a valorilor artistice si traditiilor folclorice ale tarii. Romania este singura tara de la EXPO 2010 care gazduieste pe scena deschisa spectacole live in fiecare zi. Din partea Facultatii de Muzica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara au venit la EXPO 2010 Shanghai, pentru perioada 2 august – 15 septembrie, sextetul „Musica Omnia” si cvintetul „Capriccioso”. Cei 11 muzicieni – care canta la vioara, viola, clarinet si pian – sunt actuali studenti ai Facultatii de Muzica, absolventi si cadre didactice.

“Discriminarea maghiarilor”, in atentia ONU

Presa de la Bucuresti, preluata de KARADENIZ PRESS, a relatat recent ca Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures a tras un semnal de alarma, mentionand ca , la 10 august, Asociatia Pro Regio Siculorum, Comitetul de Initiativa Bolyai si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (n.red. – Laszlo Tokes este vicepresedinte), in cadrul celei de-a 77 sesiuni a Comitetului ONU pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale, au prezentat un raport intitulat “Discriminarea impotriva minoritatii nationale maghiare din Romania”. Documentul aduce “o grava atingere credibilitatii Romaniei”, denaturand “realitatile privind drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale din Romania”. Raportul incearca sa impuna denumirea de “Tinut Secuiesc”, propune acordarea autonomiei teritoriale pentru asa-zisul Tinut ca solutie la problemele maghiarilor din zona si acuza Romania de incalcarea grava a drepturilor maghiarilor. Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures atrage atentia asupra faptului ca, printre semnatarii documentului, se numara si lideri ai UDMR. Este important de mentionat faptul ca, din delegatia trimisa de Romania la Geneva, fac parte si: Csaba Ferenc Astalos – Seful Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii – seful delegatiei, desemnat de UDMR; Marko Atilla – seful Departamentului pentru Relatii Interetnice, desemnat de UDMR, si Szocs Domokos, director in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, membru al UDMR.

Europarlamentar extremist de la Budapesta isi deschide “cerc de prieteni” in Romania

Eurodeputatul formatiunii de extrema dreapta Jobbik, din Ungaria, Szegedi Csanad, a declarat la inceputul lunii august, intr-o conferinta de presa, ca va “scrie istorie” prin infiintarea primului “Cerc de Prieteni Jobbik” din afara Ungariei, la Targu Mures. Csanad a spus ca, dupa infiintarea biroului sau europarlamentar de la Targu Mures, foarte multi l-au intrebat ce scop are acesta si a raspuns ca va lamuri chestiunea in urmatoarele saptamani sau luni. El a precizat ca interesul pentru biroul pe care l-a deschis a fost mult mai mare decat se astepta, fiind vizitat de mai mult de 200 de persoane. Acesta a precizat ca “Cercul de Prieteni” este o organizatie a Jobbik, dar nu si din punct de vedere juridic. Szegedi a afirmat ca, in 2010, preconizeaza infiintarea a zece astfel de cercuri in Romania, majoritatea in secuime, exemplificand cu Baraolt, Odorheiu Secuiesc si Oradea, in perioada urmatoare. Szegedi a spus ca pot fi membri ai Jobbik si membrii UDMR si cei ai Partidului Civic Maghiar, pentru ca in ambele formatiuni “exista multi maghiari cinstiti” si ca membrii “Cercului de Prieteni” vor avea carnet si vor plati cotizatie, la fel ca orice membru Jobbik din Ungaria.
Europarlamentarul Szegedi Csanad a mai declarat ca este de acord “cu fiecare cuvant al lui Tokes Laszlo” in ceea ce priveste iesirea secuilor in strada pentru a cere autonomia. Csanad a spus ca va colabora atat cu Consiliul National Secuiesc, cat si cu organizatia condusa de Tokes Laszlo, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, in ceea ce priveste “obiectivul major al maghiarilor din Ardeal, de a obtine autonomia tinutului Secuiesc”. Intrebat daca impartaseste opinia exprimata de Tokes Laszlo, ca secuii trebuie sa iasa in strada pentru a obtine autonomia, eurodeputatul Jobbik a spus ca este de acord “cu fiecare cuvant” al acestuia, daca altfel nu se poate. Europarlamentarul partidului extremist Jobbik a afirmat ca nu exclude posibilitatea ca, in calitate de politician care militeaza pentru drepturile omului, sa fie prezent la o astfel de manifestare, daca va fi organizata, insa a adaugat ca politicienii maghiari din Ardeal ar trebui sa ii cheme la demonstratii pasnice pentru autonomie pe secui, nu el.

Reactii timide la Bucuresti, contraatac iredentist la Budapesta

“Instigarea la iesirea in strada a secuilor pentru autonomie, venita din partea eurodeputatului maghiar Jobbik Szegedi Csanad, creeaza un precedent periculos. Cine este acest partid Jobbik sa vina sa dea lectii Romaniei ce are de facut? Denumirea partidului Jobbik aminteste de un personaj din Razboiul Stelelor, Jabba, caruia i se aseamana ca lacomie. Daca politicienii unguri vor o parte din Romania, trebuie sa nu uite ca, la fel ca si in urma cu secole, cand au navalit pe aceste meleaguri ca niste barbari, acest pamant le apartine romanilor”, preciza, la scurt timp, intr-un comunicat parlamentarul roman Bogdan Diaconu. In consecinta, acesta cerea autoritatilor romane “sa nu mai asiste pasive la incitarile la dezmembrarea Romaniei si sa-l declare pe europarlamentarul Jobbik Szegedi Csanad persona non-grata in Romania”. “De asemenea, consideram ca deschiderea de filiale Jobbik in Romania pentru a sustine autonomia unei parti din Transilvania este un afront deschis adus Constitutiei statului roman si cerem de aceea ca activitatea acestei formatiuni politice sa fie interzisa pe teritoriul romanesc”, sustinea parlamanetarul roman. Atitudinea normala a parlamentarului Diaconu a fost taxata imediat de partidul extremist de la Budapesta, Jobbik. Harta Romaniei de la 1914 (n.red. – fara Transilvania, Banat, Crisana si Maramures) este atasata unui material in Barikad (n.red. – ziarul partidul extremist maghiar Jobbik), publicatie care il critica dur pe parlamentarul roman. Articolul din Barikad este un atac la adresa politicianului roman Bogdan Diaconu, considerat sovin, antimaghiar si extremist.

Apel la unitatea maghiarilor

Vicepresedintele Parlametului European (PE), Laszlo Tokes, a declarat vara aceasta, intr-o conferinta de presa sustinuta la Oradea, ca este sigur ca, daca toti maghiarii din Romania isi unesc fortele, vor obtine autonomia asa-zisului „Tinut Secuiesc”, relateaza agentia de presa Mediafax, citata de mass-media de la Bucuresti. “Trebuie o cooperare deplina intre fortele politice maghiare. Totodata, contam pe sprijinul Ungariei si al vietii politice din exterior, deoarece autonomia este o institutie acceptata in lumea democratica”, a declarat Tokes. Vicepresedintele PE a mai declarat ca nu intelege “isteria” creata dupa niste “afirmatii nevinovate”, adica acelea facute de el la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad referitoare la obtinerea autonomiei tinutului Secuiesc. “Chiar romanii au luptat in mod inversunat pentru dobandirea autonomiei in Imperiul Habsburgic. Probabil, amnezia istorica i-a facut sa uite aceste lupte nobile duse in urma cu 100-130 de ani”, a comentat Tokes. Vicepresedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a criticat nationalistii romani, sustinand ca acestia avanseaza ideea ca maghiarii doresc sa rupa Ardealul de Romania. Dupa ce l-a felicitat pe presedintele Traian Basescu pentru condamnarea comunismului prin raportul Tismaneanu, vicepresedintele PE a abordat problema autonomiei maghiarilor din Romania. El i-a reamintit sefului statului ca, in 2005, a fost de acord cu autonomia provinciei Kosovo si nu cu ruperea teritoriala.

Sprijin panmaghiar

Totodata, europarlamentarul a declarat ca, in demersurile pentru autonomie, mizeaza si pe sprijinul politicienilor romani, pe acei “politicieni luminati si democrati” care isi dau seama ca autonomia ar fi un factor de stabilitate. “E trist ca la 20 de ani dupa caderea regimului Ceausescu inca se poate crea o atmosfera atat de dusmanoasa, national-sovinista”, a afirmat el, completand ca aceste atacuri se indreapta nu numai impotriva sa, ci si impotriva drepturilor democratice colective ale comunitatii maghiare, a presedintelui Traian Basescu si a Guvernului PDL. Tokes sustine in continuare autonomia tinutului Secuiesc, spunand ca “e clar ca se va respecta Constitutia Romaniei”, dar considera ca legea fundamentala trebuie modificata. “Constitutia nu este Sfanta Scriptura. Constitutia se schimba, notiunile se schimba, democratizarea avanseaza. Vom reusi, daca nu vom da inapoi”, a spus Tokes. Declaratiile episcopului reformat au fost sustinute si de mass-media de limba maghiara din regiunea autonoma Voevodina din Serbia si regiunea Transcarpatia din Ucraina, care a publicat ample articole detaliind asa-zisele abuzuri ale administratiei romanesti impotriva etnicilor maghiari din Romania. Sursele citate au mai reliefat statutul discriminatoriu care afecteaza situatia bisericilor istorice maghiare din Romania.

Raspuns prezidential

In cadrul recentelor dezbateri din cadrul Universitatii de Vara “Tusvanyos”, de la Baile Tusnad, seful statului a subliniat ca sustine procesul de descentralizare, mentinandu-si convingerea ca gradul de autonomie trebuie sa fie egal pentru toti cetatenii romani, indiferent de etnie. “Cred ca procesul de crestere a nivelului de autonomie continua si va asigur ca voi fi unul dintre aceia care vor presa pentru ca procesul de autonomie sa creasca. Nu pot insa sa fiu incorect si sa spun ca am alta viziune decat cea pe care am sustinut-o intotdeauna: autonomie egala pentru toti cetatenii romani, indiferent de etnie”, a spus Basescu, citat de agentia de presa Agerpres. Presedintele Basescu a subliniat ca Romania nu va interveni niciodata in ceea ce priveste organizarea administrativa in relatia cu alte state pe teritoriul carora traiesc romani. “Cu privire la autonomia romanilor din afara frontierelor – si stiti ca avem concentratii foarte mari in tari cum ar fi Ucraina, Republica Moldova, daca vreti, in sud, in Balcani, Serbia si in alte tari. Niciodata nu ne vom permite ca in relatia noastra cu statele pe teritoriul carora traiesc romani sa intervenim cu privire la organizarea lor administrativa”, a adaugat Traian Basescu.

Vise de autonomie

Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, a declarat recent la Universitatea de vara de la Baile Tusnad (Tusvanyos), ca se doreste “autonomie culturala pentru maghiarii din diaspora si teritoriala pentru cei care traiesc in bloc”, adaugand ca aceste solicitari nu sunt diferite de “ceea ce s-a realizat” in alte tari UE, relateaza mass-media de la Bucuresti. De asemenea, vicepresedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a chemat comunitatile maghiare din Bazinul Carpatic sa continue lupta pentru obtinerea autonomiei. Zsolt Semjen a spus ca politica nationala a Ungariei se bazeaza pe trei piloni, si anume maghiarii din Ungaria, cei din vecinatatea acestui stat si maghiarii din diaspora. Semjen a spus ca statul ungar trebuie sa reprezinte drepturile tuturor si a sustinut ca aceasta natiune trebuie sa fie unificata. Vicepremierul Ungariei a declarat ca primul pas spre unificare a fost facut, si anume adoptarea de catre actualul Guvern a legii dublei cetatenii, transmite Mediafax. Semjen a prezentat modalitatea prin care poate fi obtinuta dubla cetatenie, specificand ca de la 1 ianuarie 2011 aceasta poate fi ceruta. El considera ca legea dublei cetatenii nu discrimineaza pe nimeni, ci dimpotriva, corecteaza “discriminari grave”. “Tradarea de neam a lui Ferenc Gyurcsany, facuta in decembrie 2004, trebuia corectata si acest lucru s-a produs. Legea dublei cetatenii este un drept, nu incalcam politica vreunei tari si de dragul politicii interne a unor state nu renuntam la drepturile noastre”, a declarat Semjen. Vicepremierul ungar, citat de situl de stiri ziuaveche, a abordat problema autonomiei pentru minoritatile maghiare din Bazinul Carpatic, afirmand ca nu cere alte lucruri decat ceea ce s-a realizat pana acum in Uniunea Europeana. “Nu cerem nimic altceva decat ceea ce s-a realizat in alte tari din Uniunea Europeana. Pentru maghiarii din diaspora, vrem autonomie culturala, iar pentru maghiarii care traiesc in bloc vrem autonomie teritoriala. Daca alte natiuni nu renunta la ele, nici noi nu renuntam”, a afirmat Semjen. El a mentionat ca, pentru persistenta etniei maghiare, este important ca acolo unde reprezentantii acesteia sunt majoritari sa existe partide etnice maghiare, iar acolo unde nu se poate ar trebui sa existe sectii maghiare ale partidelor ne-etnice. “Aceste aspecte definesc strategia noastra nationala, nu alte simpatii”, a incheiat Semjen, adaugand ca politica dusa de Ungaria pentru minoritati se va axa pe permanenta natiunii maghiare, dezvoltarea ei si a fiecarui individ.

Apel separatist

Episcopul reformat Tokes Laszlo a declarat, in deschiderea dezbaterii pe tema “Locul autonomiilor comunitare in sistemul colaborarii nationale”, ca este pentru prima oara dupa opt ani, cand, alaturi de FIDESZ, maghiarii pot relua lupta pentru autonomie. “Premierul natiunii, Orban Viktor, a declarat ca suntem impreuna pentru ca ne leaga autonomia, autodefinirea si sangele natiunii, iar eu sunt in deplin acord cu el”, a spus Tokes. El a vorbit apoi despre formarea Consiliului Autonomiei din Bazinul Carpatic, cadru institutionalizat pentru lupta in vederea obtinerii autonomiei. Tokes Laszlo a mai declarat ca in 2008, cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucuresti, a trimis o scrisoare in numele acestui for conducatorului delegatiei NATO, atentionandu-l ca problema comunitatii maghiare poate reprezenta “un risc de securitate”. “In 2008, am lansat o scrisoare catre NATO, cu acel obiectiv comun al maghiarilor, obtinerea autonomiei, si am atras atentia conducatorului NATO ca problema comunitatii maghiare poate sa fie un risc de securitate in zona Europei Centrale, indirect si pentru NATO, si am cerut sprijin pentru infiintarea autonomiilor maghiare in toate zonele”, a spus Tokes. El a adaugat ca din pacate in directia obtinerii autonomiei se avanseaza greu, intr-un “mediu inamic in care este o tentatie foarte mare ca nu cumva sa facem un compromis care sa ne duca la oportunism”. Tokes a spus ca acum a venit momentul sa se conteze si pe ajutorul Budapestei si a urat bun venit vicepremierului ungar Semjen Zsolt. “Lansez o chemare catre comunitatile maghiare din Bazinul Carpatic sa revitalizam cooperarea organizatiilor care ne reprezinta interesele si sa mergem mai departe cu lupta noastra pentru obtinerea autonomiei”, a spus Tokes.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *