La Tiraspol, Voronin văzut ca proromân

, , ,
 

voronin smirnovLiderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, l-a acuzat pe fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin că “a făcut totul pentru a distruge naţionalitatea moldovenească şi pentru a apropia totul de români, deşi declară contrariul”. “Numai la noi au rămas adevăraţi moldoveni, care scriu şi citesc în chirilică. În Moldova, deja de 20 de ani nu se mai învaţă istoria statului ei, ci a celui vecin, România”, a deplâns Smirnov, într-o declaraţie citată de agenţia Regnum şi preluată de Agerpres.

În aceeaşi declaraţie, liderul separatiştilor de la Tiraspol a afirmat că “poporul transnistrean s-a revoltat, atunci când, cu ajutorul naţionalismului, a început crearea unui stat mononaţional”. “Eu până acum nu înţeleg cine sunt locuitorii Moldovei – moldoveni sau români, şi spre ce tind ei – spre Uniunea Europeană sau NATO?”, a adăugat Smirnov.

Fiind întrebat cât de necesar este dialogul în formula 5+2 pentru reglementarea transnistreană, Smirnov a apreciat că acest format, cel puţin, nu permite o nouă vărsare de sânge, continuând că, “dacă faţă de Transnistria nu ar fi fost utilizate metode de presiune politice şi economice”, atunci “ar fi fost posibilă apropierea poporului din Transnistria de cel din Moldova”.

Smirnov a mai declarat că modelul de unificare al Germaniei nu este unul potrivit pentru relaţia moldo-transnistreană.

“Noi suntem de acord cu unirea, dar, împreună cu Moldova, să ne unim cu Rusia. De ce? Noi nu am ieşit din URSS, iar Rusia este succesorul acesteia. În Germania a avut loc o dezbinare în timpul războiului. Iar noi ne-am străduit să păstrăm unitatea cu Republica Moldova ca să nu dezbinăm societatea, am solicitat să fie creată o zonă economică unică. Însă, oficialii de la Chişinău ne-au refuzat. Nici legal, nici istoric, nici economic, noi nu am trăit în acelaşi stat cu Republica Moldova, chiar dacă am făcut parte din RSSM. Am fost mereu separaţi în toate domeniile. Exemplul Germaniei de Vest şi celei de Est nu este potrivit pentru noi”, a susţinut Smirnov.

Cel mai important, a ţinut el să sublinieze, “este să fim recunoscuţi de Rusia pentru că spre Rusia tindem”.

Declaraţiile lui Smirnonv intervin la două zile după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat, în cadrul unei întrevederi cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, că Uniunea Europeană poartă răspunderea pentru identificarea unei soluţii la conflictul transnistrean.

La rândul său, Vlad Filat a afirmat că Republica Moldova mizează ca în luna iunie să fie reluate negocierile în formatul 5+2.

“Noi înţelegem situaţia Moldovei, deoarece Germania a fost afectată de scindare. Ne bucurăm mult că în luna iunie vor fi reluate negocierile în format 5+2, cu participarea tuturor părţilor implicate”, a afirmat Angela Merkel.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *