La Chisinau se ascut sabiile in AIE: Lupu vrea „sange” si nu-l iarta pe Filat

, , , ,
 

filat_lupu_

Actorii politici de la Chisinau din cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana se ameninta tot mai vehement. Liderul Partidului Democrat (PDM), i-a cerut luni, in mod categoric, premierului Vlad Filat sa demisioneze, afirmand ca, ca in caz contrar, formatiunea pe care o conduce va initia demiterea guvernului. De asemenea, comunistii si socialistii lui Igor Dodon sunt pregatiti sa voteze caderea actualui guvern. Marian Lupu a reiterat luni, in cadrul unei conferinte de presa organizate in urma unei reuniuni a conducerii PDM, ca demisia lui Filat, care va fi urmata de demisia sa, este singura solutie pentru inceperea negocierilor in vederea reconstituirii aliantei de guvernare si, respectiv, pentru depasirea crizei politice. El a accentuat ca in prezent nu exista o majoritate parlamentara, iar guvernul si Filat si-ar fi pierdut credibilitatea. Liderul democrat a declarat ca, daca Filat nu-si va anunta demisia intr-un termen ‘foarte scurt’, atunci fractiunea sa va initia o motiune de cenzura sau va sustine o initiativa in acest sens semnata de alti deputati. Luni, deputatul neafiliat Mihai Godea a anuntat ca initiaza procedura de demitere a guvernului. Aceasta ar trebui sa fie semnata de cel putin o patrime din deputati, iar pentru a fi adoptata are nevoie de votul majoritatii deputatilor (51).

„Filat nu va demisiona”

Chiar daca PDM pare hotarat in demersul sau, partidul premierul Filat nu da semne ca va ceda acestor presiuni.Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Valeriu Strelet, a dat luni asigurari ca Filat nu va demisiona din functia sa de prim-ministru. in cadrul unei conferinte de presa, care a avut loc in urma cu cateva minute, libera-democratul a mentionat ca nu va accepta niciodata scenariul celor doi pasi propus de Marian Lupu. Totodata, Strelet a avertizat ca demisia Guvernului ar declansa automat mecanismul unor alegeri parlamentare anticipate. “Demisia premierului Filat este absolut inacceptabila. Guvernul este pe deplin functional. PD se face a nu intelege ca demisia Guvernului va duce la alegeri anticipate, doar daca democratii nu au unele intelegeri. Apreciem grija partenerului de Alianta, dar credem ca nu trebuie sa le intunece ratiunea setea de revansa care o au dupa demisia lui Zubco si a lui Plahotniuc”, a declarat Strelet.

Frustrari politice

in acest context, liderul PLDM a mentionat ca intentia de a sustine o motiune de cenzura sunt frustrari personale ale unor membri ai PD. Totodata, Strelet i-a sugerat lui Lupu sa-si tina emotiile in frau si l-a invitat sa dea curs invitatiei de a discuta un nou Acord al AIE. Joia trecuta, insa, Vlad Filat a declarat ca demisia guvernului ar insemna provocarea de alegeri parlamentare anticipate. Criza politica in Alianta pentru Integrare Europeana a luat amploare dupa ce, la 13 februarie, Filat a anuntat ca denunta acordul de constituire a Aliantei, invocand ca unul din liderii acesteia, democratul Vlad Plahotniuc ar incerca sa supuna controlului sau personal institutiile statului. Ulterior, PLDM si opozitia comunista au votat pentru desfiintarea functiei de prim-vicepresedinte al parlamentului, detinuta de Plahotniuc. intre timp, Centrul National Anticoruptie, condus de un apropiat al PDM, a anuntat despre mai multe dosare, in care sunt implicati ministri apropiati lui Filat, iar seful fiscului a fost arestat pentru coruptie si abuz de putere. in presa au aparut si inregistrari ale unor convorbiri telefonice in care Filat ii dadea indicatii sefului fiscului. Presedintele Nicolae Timofti i-a convocat saptamana trecuta pe cei trei lideri ai AIE pentru a identifica o solutie de depasire a crizei, dar, se pare, fara rezultat.

2 raspunsuri
 1. grigore
  grigore says:

  Vrem noi sau nu vrem , dar la moment toata acesta tensiune politica creata la noi in tara este rezultatul capriciilor lui vlad filat si nesatul sau de a acapara tot mai multe pirghii in stat, fapt care poate avea ca rezultat alegeri anticipate…
  Cit despre Lupu in principiu is de acord cu el, mai mult nu se poate de tolerat asa situatie si filat trebuie sa fie constient de ceia ce a provocat…adica alegeri anticipate…si nea intors pe noi cu spatele de la UE.
  Bravo filea, daca o mai continui asa in curind vom fi comparati cu tarile de pe continentul african la nivelul nostru de dezvoltare.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *