La 6000 metri adancime sub Marea Neagra


 

Compania braziliana Petrobras cucereste Marea Neagra

Compania braziliana Petrobras cucereste Marea Neagra

Cea de a doua platforma de foraj marin din lume lucreaza in Marea Neagra. Platforma Leiv Eiriksson, al carei „turn” are o inaltime de 122 de metri, a trebuit sa fie demontata in doua pentru a putea trece, in ziua de 2 ianuarie 2010 pe sub podurile Bosforului. Dupa un periplu de doua luni din Norvegia, prin Oceanul Atlantic si Marea Mediterana, platforma a fost instalata pe coastele turce ale Marii Negre, in largul portului Sinop, pentru a intreprinde foraje submarine la adancimi de pana la 6000 de metri.

Platforma a fost inchiriata de un consortiu a trei companii petroliere din Turcia, Brazilia si Statele Unite. Costul zilnic al inchirierii este de 1 milion de dolari. In ianuarie 2010, compania petroliera turca TPAO si cea braziliana Petrobras au demarat explorari in zona off shore a Turciei, iar in mai 2010, in timpul vizitei premierului turc in Brazilia, intre TPAO si Petrobras s-a semnat un acord. Turcia are nevoie de know how-ul brazilienilor pentru a valorifica economic rezervele off shore din largul coastelor sale – comenta atunci presa europeana. Exploatarea petrolului din aceasta zona a Marii Negre urmeaza sa se faca intr-un cadru tripartit: TPAO – cu o participare de 50 la suta, Petrobras – 25 la suta, Exxon Mobil – 22 la suta. „Petrobras – scria presa braziliana – considera ca Marea Neagra este una dintre cele mai noi frontiere petroliere”, altfel spus, o zona inca putin valorificata, unde uriase zacaminte asteapta a fi identificate.

Petrobras este a saptea companie petroliera mondiala. Prin ea, scriau ziarele latino-americane, „frontiera petroliera” a Braziliei atinge Marea Neagra, in cadrul relatiilor speciale dezvoltate in ultimii ani intre Ankara si Brasilia, mai ales prin faimoasa intelegere tripartita, a celor doua capitale cu Teheranul, menita sa gestioneze dosarul nuclear iranian.

Rezervele off shore din Marea Neagra sunt estimate la 10 miliarde de barili, iar Turcia, mare solicitant energetic ca urmare a dinamismului sau economic, este interesata de proiecte de anvergura in domeniu. In prezent, Turcia importa 90 la suta din petrolul care ii este necesar. Direcorul TPAO, Mehmed Uyusal, declara in martie 2010 ca aurul negru din largul coastelor turce ar putea acoperi cererile energetice ale tarii timp cde cel putin 40 de ani. Partener „de neinlocuit” al Europei in fluxurile energetice din spre Asua Centrala-Caucaz, catre Occident, Turcia ambitioneaza sa devina si o tara producatoare de petrol, chiar daca productia sa nu va fi destinata exportului ci satisfacerii necesitatilor unei economii in plina expansiune.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *