Kuzmin se joaca de-a Transnistria

, , ,
 

kuzmin 543543

Rusia incearca de ceva vreme sa caute tot felul de explicatii penibile in ceea ce priveste motivele pentru care refuza sa-si retraga trupele de ocupatie din republica separatista Transnistria, asa cum prevede acordul semnat la summit-ul OSCE de la Istanbul in 1999. Mai nou, ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin, a declarat miercuri ca Rusia a oprit procesul de evacuare a munitiilor din Transnistria, dupa ce negocierile vizand problema transnistreana au fost intrerupte din cauza pozitiei Chisinaului in 2003, iar Tiraspolul a anuntat ca va impiedica evacuarea lor.
In cadrul unei dezbateri publice la Universitatea Libera Internationala din Moldova, Valeri Kuzmin a afirmat ca tara sa a impus in 2007 un moratoriu asupra indeplinirii obligatiilor sale in cadrul Tratatului privind limitarea fortelor conventionale in Europa (CFE), in forma adaptata, dar si-a indeplinit toate “asa-numitele angajamente de la Istanbul” privind Georgia si Republica Moldova, potrivit Info-prim Neo. “Au ramas “neindeplinite” doar intentiile de a evacua munitia militara stocata in localitatea Colbasna, deoarece, din cauza pozitiei Chisinaului din 2003, au fost intrerupte negocierile politice privind reglementarea transnistreeana, iar Tiraspolul a anuntat ca va impiedica procesul de evacuare”, a declarat ambasadorul rus.

Rezolvare doar declarativa

Kuzmin a subliniat necesitatea identificarii unei solutii politice pasnice de reglementare a conflictului transnistrean, aratand ca acest lucru este posibil prin refacerea atmosferei de incredere si demararea unui dialog egal intre partile implicate in conflict. Referindu-se la relatiile actuale dintre Chisinau si Moscova, Kuzmin a apreciat ca ele au avut de suferit din cauza instabilitatii politice din Republica Moldova, desi schimburile comerciale dintre cele doua state au inregistrat o crestere de aproximativ 48 la suta, ajungand la 1,3 miliarde de dolari in primele 11 luni ale anului 2010. In 2003, un document cunoscut sub numele de “Memorandumul Kozak” a avut ca scop solutionarea conflictului transnistrean si a fost elaborat de Chisinau si Tiraspol cu medierea lui Dmitri Kozak, care ocupa in acea perioada functia de adjunct al sefului administratiei prezidentiale ruse. Fostul presedinte moldovean Vladimir Voronin a refuzat, in noiembrie 2003, semnarea memorandumului care prevedea federalizarea Republicii Moldova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *