Kurile: Marul discordiei ruso-japoneze

, , ,
 

kurile

Presa internationala sta cu ochii pe vizita presedintelui rus Dmitri Medvedev in insulele din arhipelagul Kurile, eveniment unic pentru un lider al Kremlinului dupa 1945, acest teritoriu facand obicietul celei mai aprige dispute dintre Moscova si Tokio. Aceasta incursiune prezidentiala in Kurile nu a trecut neobservata in Capitala japoneza, acolo unde premierul japonez Naoto Kan a considerat “foarte regretabila” aceasta vizita si a avertizat ca aceasta a “lezat sentimentele poporului japonez”. “Pozitia Japoniei este ca cele patru insule ale Teritoriilor de Nord fac parte din teritoriul japonez, vizita presedintelui este foarte regretabila”, a declarat Kan in Parlamentul de la Tokyo. Luni, Medvedev a vizitat insula Kunasir, se va duce si in alte insule din arhipelagul Kurile, dupa cum a anuntat seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, citat de agentia RIA Novosti. “Medvedev a spus ca va vizita si alte insule din arhipelag”, a subliniat Lavrov. Acesta a discutat marti cu Medvedev posibilitatea accelerarii dezvoltarii economice si sociale a acestei regiuni. „Pentru ca standardele sociale ale vietii oamenilor din aceasta regiune sa corespunda celor rusesti, este necesar ca serviciile oferite locuitorilor din aceasta regiune indepartata a tarii noastre, sa se apropie de posibilitatile care exista in regiunea Sahalin in particular si din tara in general. Trebuie ca acolo sa vina specialistii. Este nevoie de un program care sa prevada construirea de locuinte, pentru ca cei care vin in Insulele Kurile sa primeasca conditii bune de trai, pentru ca ei sa aiba un stimulent pentru a ramâne aici”, a declarat Medvedev. Pe un ton deloc diplomatic, Lavrov a avertizat ca orice “sfat” legat de deplasarile liderului rus “in tara sa” este “nepotrivit si inacceptabil”. “Eu ma ocup de politica externa, iar Insulele Kurile sunt teritoriul Federatiei Ruse si se refera la teritoriul intern. Presedintele planifica de sine statator calatoriile interne prin tara”, a declarat Lavrov.

Masuri de retorsiune

Japonia nu a asistat impasibila la acest eveniment considerat drept ofensator si a dispus recheamarea temporara a ambasadorul din Rusia, a anuntat ministrul de externe de la Tokyo, Seiji Maehara. “Am decis sa il chem temporar pe ambasadorul in Rusia, Masaharu Kono”, a declarat ministrul Maehara. In replica, Rusia a anuntat ca va chema la consultari ambasadorul in Japonia doar daca Tokyo hotaraste sa cheme pe termen nedefinit ambasadorul la Moscova, in urma vizitei presedintelui rus, Dmitri Medvedev, in Insulele Kurile, a declarat marti un consilier de la Kremlin pentru postul de radio Ecoul Moscovei. “In situatia actuala, nu trebuie sa se reactioneze. A rechema acum ambasadorul pentru consultari nu este justificat”, a declarat Vladimir Sevcenko, dupa ce Tokyo a anuntat chemarea pentru consultari a ambasadorului sau in Rusia. Consilierul de la Kremlin a adaugat ca Rusia va isi rechema ambasadorul doar “daca (ambasadorul Japoniei) este chemat pentru lung timp si daca va exista o ruptura a legaturilor la nivel de ambasadori”.

Mistral pentru Kurile

In luna iunie 2010, seful statului major al armatei ruse a declarata ca Rusia are nevoie de navele de asalt clasa Mistral pentru a mari capacitatile de lupta ale Marinei in Orientul Indepartat si a asigura protectia Insulelor Kurile. “Avem nevoie de acest vas pentru a creste manevrabilitatea trupelor in Oceanul Pacific, avand in vedere dimensiunea geografica a regiunii si lipsa de forte adecvate pentru a o proteja, in special Insulele Kurile,” declara seful Statului Major rus, Nikolai Makarov.
Rusia negociaza achizitia a cel putin o nava franceza Mistral, in valoare de circa 500 milioane de euro, si doreste sa construiasca alte trei in parteneriat cu constructorul francez DCNS. Pierre Legros, directorul companiei de stat DCNS, a declarat saptamana trecuta ca Federatia Rusa are capacitatea de a construi in santierele sale mai mult de doua portelicoptere din clasa Mistral. Prezent la salonul Euronaval 2010 de la Le Bourget, Legros a precizat ca, prin contractul ce urmeaza sa fie semnat in 2010, primele doua portelicoptere Mistral pentru Rusia ar urma sa fie construite in Franta, dupa care Rusia ar urma sa primeasca tehnologia si sa fabrice vasele la ea acasa, doua sau mai multe. “Decizia va apartine partii ruse”, a spus managerul francez. El si-a exprimat speranta ca Rusia “va sti sa aprecieze avantajele navelor Mistral” si ca nu se va mai limita la construirea a doua nave.
Deocamdata, Rusia si-a exprimat intentia de a achizitiona patru portelicoptere Mistral, doua construite in Franta si doua in Rusia. Este vorba de nave de 210 metri lungime, care dezvolta o viteza de peste 18 noduri la o presiune a apei de 21.000 tone si au o raza de actiune pana la 20.000 de mile marine. Un portelicopter poate transporta simultan 16 elicoptere, noteaza agentia RIA Novosti. Pana acum, constructorul francez a avut rezerve fata de exportul de tehnologie. Legros a precizat ca vasele construite pentru Rusia vor fi diferite de cele destinate fortelor franceze, cu pista de decolare mai ingusta pentru a evita ruperea la impactul cu blocurile de gheata. Castigatorul licitatiei pentru construirea portelicopterelor va fi anuntat dupa 4 noiembrie, iar constructia ar dura 36 de luni, a mai spus directorul DCNS.

Disputa de 65 de ani

Scandalul dintre cele doua state dateaza inca din vremea celui de al doilea razboi mondial, atunci cand Rusia a preluat controlul asupra insulelor. Insulele se afla la nordul insulei japoneze Hokkaido si la sud de peninsula rusa Kamceatka. Inainte ca Rusia sa preia controlul, circa 17.000 de japonezi locuiau in Kurile, iar Japonia le cere inapoi. Disputa a impiedicat Moscova si Tokyo sa semneze un tratat de pace din cauza acestei dispute teritoriale. Dupa infrangerea Japoniei in urma celei de-a doua conflagratii mondiale insulele Kunasir, Iturup, Habomai si Sikotan au intrat in componenta teritoriilor sovietice. Japonia cere sa i se inapoieze toate cele patru insule de catre Rusia, teritorii pierduri la finele celui de-al doilea razboi mondial ca rezultat al negocierilor ruso-americane, desi la Conferinta de la Yalta, Truman convenise cu Stalin ca aceasta disputa teritoriala sa fie transata la masa tratativelor intre Moscova si Tokio, potrivit lucrarii “A Historical Reevaluation of America’s role in the Kurile Islands Dispute” (O reevaluare istorica a rolului Americii in disputa insulelor Kurile), semnata de Bruce Elleman si aparuta in 1998 la Pacific Affairs, University of British Columbia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *