Kremlinul, spaima piratilor

de | ian. 3, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, România, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Republica Yemen si Rusia au incheiat un acord de lupta impotriva terorismului international si a pirateriei din Oceanul Indian si Golful Aden, relateaza cotidianul kuweitian a-Siyassah, citand o declaratie a ambasadorului rus la Sanaa, Vladimir Trofimov

Portavionul rus Kuznetsov, gata sa dea piept cu piratii somalezi

Nava amiral a flotei ruse, portavionul Kuznetsov, gata sa dea piept cu piratii somalezi

Republica Yemen si Rusia au incheiat un acord de lupta impotriva terorismului international si a pirateriei din Oceanul Indian si Golful Aden, relateaza cotidianul kuweitian a-Siyassah, citand o declaratie a ambasadorului rus la Sanaa, Vladimir Trofimov, preluat de mass-media de la Bucuresti. Cooperarea antitero yemenito-rusa va fi coordonata la nivelul ministerelor de externe si al agentiilor de informatii si securitate din ambele tari, subliniaza sursa citata. Reamintim ca flota militara sovietica a dispus de o importanta baza militara navala in arhipeleagul Dahlak din Marea Rosie, regiune strategica aflata in apropierea costelor yemenite, controland principalele rute dintre canalul Suez si Oceanul Indian.
Potrivit ambasadorului rus, un reprezentant special al presedintelui Rusiei in problemele cooperarii internationale si a combaterii terorismului va sosi in Yemen pentru a purta convorbiri cu conducatorii Agentiei Nationale de Securitate a Yemenului si cu conducerea Ministerului de Interne al Yemenului in vederea punerii la punct a unor modalitati practice de cooperare in materie de informatii si combaterea pirateriei. Ambasadorul rus in Yemen a subliniat de asemenea ca Moscova este vital interesata sa contribuie la mentinerea securitatii si stabilitatii Yemenului datorita importantei strategice a regiunii geografice in care este situat. Mass-media araba mentioneaza ca aproximativ 2 000 de medici si infirmiere ruse lucreaza in diverse regiuni ale Yemenului, iar Rusia a sporit numarul burselor de studii acordate studentilor yemeniti de la 60 la peste 100.
Recent, si China a anuntat la randul ei ca intentioneaza sa stabileasca o baza navala proprie in Golful Aden pentru a furniza sprijin logistic fortelor navale angajate in combarerea pirateriei somaleze. In prezent, navele chineze din Golful Aden depind de sprijinul logistic acordat de baza marinei militare franceze de la Djibouti, in Cornul Africii.

Obiectiv Yemen

Generalul David Petraeus, seful Comandamentului Central al Fortelor SUA, a anuntat dublarea asistentei militare americane acordata Yemenului, precum si intarirea cooperarii in materie de informatii pentru combaterea organizatiei al-Qaida. La randul sau, mass-media americana precizeaza, citand doi oficiali americani de rang inalt ca SUA si autoritatile statului arab analizeaza in prezent noi tinte in Yemen pentru eventuale operatiuni militare. Oficialii au subliniat ca sunt depuse eforturi pentru ca optiunile sa fie pregatite pentru Casa Alba, daca Barack Obama ordona lovituri militare.
Oficialii americani si yemeniti cauta noi tinte legate de al-Qaida, in cadrul unui acord nou, secret, cu guvernul yemenit, conform caruia ambele state vor lucra impreuna, iar SUA vor pastra tacerea cu privire la rolul Sanaa in furnizarea de informatii si arme pentru efectuarea raidurilor. SUA nu au recunoscut oficial daca au mai efectuat raiduri in Yemen, dar responsabilii ambelor parti au declarat ca armata yemenita nu ar fi putut efectua operatiuni singura. Acordul le permite Statelor Unite sa trimita rachete de croaziera, avioane militare sau drone impotriva unor tinte din Yemen, cu consimtamantul guvernului local. Postul de televiziune american CNN a declarat, citand surse din administratia de la Casa Alba, ca decizia finala in privinta aplicarii unor atacuri impotriva bazelor teroriste din Yemen urmeaza sa fie luata de Obama.
Reamintim ca in 2009, Statele Unite au furnizat statului arab asistenta militara de peste 67 de milioane de USD, experti americani participand la antrenarea unor unitati ale fortelor speciale yemenite, precum si a membrilor fortelor aeriene din Yemen, implicate intens in bombardarea taberelor teroriste din regiune. Autoritatile de la Sanaa sunt implicate intr-un dur razboi de gherila, in regiunea de nord a tarii, declansat de populatia musulmana siita de la granita saudito-yemenita. Yahia Badreddin al-Houthi, liderul spiritual al miscarii siite zaidiste, a acuzat SUA de implicare in atacuri impotriva populatiei siite din Yemen, si a cerut sprijinul Republicii Islamice Iran pentru respingerea „agresiunii americane”. Acesta a mai acuzat autoritatile de la Sanaa si Riyadh de folosire a luptatorilor al-Qaida (organizatie cu ideologie sunita) impotriva insurgentilor suniti, acuzati respinse de Yemen si Arabia Saudita.
Reamintim ca premierul britanic Gordon Brown a propus o reuniune internationala privind situatia din Yemen si lupta impotriva terorismului, care sa se desfasoare la 28 ianuarie 2010, la Londra, in paralel cu conferinta deja prevazuta pentru Afganistan. Dupa cum a anuntat Downing Streeet, Gordon Brown „i-a invitat pe actorii internationali-cheie la o reuniune la nivel inalt pentru a discuta despre cel mai bun mod de a lupta impotriva radicalizarii (militantilor) in Yemen”, dupa atacul terorist esuat din 25 decembrie care a vizat un avion cu destinatia SUA. Autoritatile de la Sanaa au primit favorabil apelul lui Brown, un purtator de cuvant guvernamental declarand, sambata, pentru agentia oficiala de presa yemenita Saba ca aceasta initiativa constituie „un pas in directia cea buna, ce va permite mobilizarea sprijinului international pentru Yemen, pentru dezvoltare si pentru eforturile de combatere a somajului si de atenuare a efectelor saraciei”.

Cruciada navala

Federatia Rusa este gata sa trimita noi nave militare si trupe de infanterie marina in Somalia pentru combaterea pirateriei din regiune, a declarat anterior si ambasadorul somalez la Moscova, Mohamed Handule, citat de cotidianul de limba araba Jamhuuriya, preluat de agentia KARADENIZ-PRESS. Anuntul vine dupa intense consultari dintre oficiali somalezi si rusi, mass-media internationala speculand pe seama posibilei recunoasteri de catre Somalia a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud in schimbul obtinerii unui important sprijin militar si financiar. Astfel, unitatile navale ruse, din cadrul flotelor acestui stat din Marea Neagra si Oceanul Pacific, se vor alatura navelor franceze, americane, indiene, chineze si ale altor natiuni, deja desfasurate in regiune. Consiliul de Securitate al ONU si-a exprimat deja sprijinul oficial pentru operatiunea navala a Uniunii Europene, aflata in desfasurare din decembrie 2008, fara a inregistra rezultate deosebite.
Declaratia ambasadorului Mohamed Handule vine la cateva luni dupa consultarile de la Damasc dintre ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, si omologul sau somalez Muhammad Abdullahi Omar. Conform cotidianului somalez de limba araba Jamhuuriya, intalnirea dintre cei doi a avut loc pe marginea reuniunii ministrilor de externe ai statelor Organizatiei Conferintei Islamice, unde Moscova si-a reafirmat disponibilitatea de a participa cu nave militare si trupe la combaterea fenomenului pirateriei. Jamhuuriya mai adauga, citand surse oficiale, ca autoritatile somaleze sunt gata sa ofere Federatiei Ruse posibilitatea instalarii unei baze militare navale permanente in Somalia, fara insa a da publicitatii locatia convenita de catre cele doua parti. Ambasadorul somalez Mohamed Handule a mai declarat ca Federatia Rusa s-a oferit sa sprijine reconstituirea pazei de coasta si a flotei de coasta somaleze, autoritatite de tranzitie somaleze urmand sa beneficieze de asistenta militara rusa, o delegatie guvernamentala din statul african deplasandu-se la Moscova pentru tratative. Oficialii militari rusi contactati de KARADENIZ-PRESS au refuzat sa comenteze pe marginea declaratiilor ambasadorului sudanez.

Implicare romaneasca

Statul roman ar putea lua parte la operatiunea UE de lupta impotriva pirateriei in largul coastelor Somaliei, declara recent comandantul misiunii UE Atalanta, viceamiralul Philip Jones, existand posibilitatea extinderii manevrelor spre Insulele Seychelles. Ministrii Apararii din Uniunea Europeana au decis extinderea catre Insulele Seychelles a operatiunii Atalanta, care in prezent vizeaza combaterea pirateriei in largul coastelor Somaliei, au anuntat surse diplomatice si militare europene. Potrivit Biroului Maritim International (BMI), atacurile in largul Somaliei s-au multiplicat in ultimele luni comparativ cu anul trecut. Pentru a scapa de navele de razboi trimise in Golful Aden, piratii somalezi au inceput sa actioneze mai spre sud, chiar in apropiere de Seychelles. Comandantul operatiunii Atalanta, viceamiralul britanic Philip Jones, a declarat ca europenii trebuie sa schimbe strategia fata de pirati. Fara a oferi detalii despre initiativele pe care UE le-ar putea asuma, ofiterul britanic a evocat posibilitatea participarii si altor tari la operatiunea Atalanta, intre care Suedia, Norvegia, Olanda, Romania si Elvetia.
Consiliul de Securitate al ONU si-a exprimat sprijinul oficial pentru operatiunea navala a Uniunii Europene impotriva piratilor din largul coastelor Somaliei. La randul sau, Kremlinul a anuntat marirea numarul de nave militare rusesti care vor efectua in mod permanent patrule in regiune coastelor somaleze, aceste vase urmand sa fie detasate din cadrul Flotei Marii Negre de la Sevastopol. Liderii piratilor somalezi au amenintat cu un adevarat „jihad” maritim daca navele militare occidentale nu se retrag.
Conform Rezolutiei 1846 adoptata in unanimitate, Consiliul „sprijina fara rezerve” decizia luata de Uniunea Europeana la 10 noiembrie 2009 de lansare a operatiunii Eunavfor Atalante, prima de acest gen luata de forul comunitar pentru acest spatiu geografic. Documentul „saluta” in aceeasi masura si „decizia NATO de a actiona impotriva pirateriei” tot in apropierea tarmurilor Somaliei, spatiu devenit centrul activitatilor pirateresti mondiale, aceasta tara din Cornul Africii nemaiavand un guvern efectiv de la jumatatea anilor 1990, cand a fost declansat un sangeros razboi civil. Orice tentativa ulterioara a comunitatii internationale de restabilire a ordinii constitutionale in Somalia a esuat.

Sarja bulgareasca

Marina militara bulgara este gata sa participe la operatiunea „Ocean Shield”, au declarat surse militare bulgare in exclusivitate pentru agentia KARADENIZ-PRESS. Dintre statele membre NATO si-au mai anuntat disponibilitatea de a participa Statele Unite, Grecia, Italia, Marea Britanie, Republica Turcia si Germania. Astfel, Sofia va pune la dispozitia NATO fregata militara „Drazki”, nava amiral a Flotei Militare Bulgare, care a mai participat si la misiunea ONU in largul coastelor libaneze, UNIFIL, au declarat in exclusivitate pentru KARADENIZ-PRESS, surse militare bulgare. Conform surselor citate, la operatiunea navala a NATO, vor mai participa si membri ai fortelor speciale ale marinei militare bulgare, batalionul 63 „Rechinii Marii Negre”.
Nava Drazki apartine clasei de fregate Wielingen, fiind construita special pentru fortele navale belgiene, in perioada 1970-1980, cu asistenta olandeza, britanica si americana, in santierele navale din Antwerp si Temse. In 2004 a fost vanduta marinei bulgare, urmand ca alte trei nave de acelasi tip sa intre in dotarea flotei statului balcanic. Cu 2200 de tone si un echpaj de 159 de marinari, „Drazki” dispune de un sistem de lansare a rachetelor Sea-Sparow, precum si al temutelor rachete anti-navale Exocet, devenite celebre in urma conflictului din insulele Falkland dintre Argentina si Marea Britanie.
Statele Unite, Grecia, Italia, Marea Britanie, Turcia si Germania sunt dispuse, potrivit surselor diplomatice occidentale, sa participe la misiune. De asemenea, la aceasta s-ar putea adauga nave din Canada, Ucraina. NATO mai trebuie sa determine cate tari si cu ce mijloace vor participa la Ocean Shield dupa incheierea mandatului. De Hoop Scheffer, al carui mandat s-a incheiat in iulie 2009, a declarat ca a insistat pe langa ministrii NATO sa mentina o prezenta permanenta in regiunea Golfului Aden, prin care, a reamintit el, „trec 20.000 de nave comerciale pe an”. „Nu-mi pot imagina ca NATO sa renunte la toate contributiile din lupta impotriva pirateriei”, apus el, chiar daca NATO va trebui sa rezolve chestiunile juridice complexe.
UE, care a lansat la jumatatea lunii decembrie 2008 operatiunea antipiraterie Atalanta, a rezolvat problemele juridice, printr-un acord cu Kenya, prin care statul african a preluat judecarea si detentia piratilor, in schimbul unui important ajutor tehnic si financiar.

Baza franceza

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, a inaugurat in luna mai 2009 prima baza militara a Frantei in regiunea Golfului intr-un moment de sensibilitati politice sporite in Orientul Mijlociu, relateaza Al-Jazeera. Cu baza in Abu Dhabi din Emirate, baza franceza este prima noua baza militara a Frantei in afara teritoriului ei in peste 50 de ani. Aceasta a fost numita Tabara de pace, si este de asteptat sa gazduiasca pana la 500 de trupe in trei locuri separate, surse militare declarand ca noua baza va fi folosita si de trupe apartinand altor state arabe sau membre ale NATO.
Guvernul francez spune ca baza va contribui la sustinerea trupelor sale desfasurate in Oceanul Indian, dar servesc, de asemenea, pentru a intari cooperarea militara bilaterala. Dar baza ofera, de asemenea, Frantei o prezenta militara strategica in regiune, alaturi de Statele Unite si Marea Britanie, care au de asemenea baze in Golf. In timp ce baza franceza este prima de acest fel in regiunea Golfului, Franta dispune de o puternica prezenta militara in Africa, cu baze in Africa Centrala si de Vest, precum si in Djibouti, in Africa de Est. Parisul si-a dat acordul pentru folosirea bazelor militare franceze din regiunea Golfului Aden in operatiunile de combatere a pirateriei de pe coastele somaleze, nave militare franceze fiind deja implicate in operatiunea antipiraterie Atalanta, declansata de UE.

Protectie privata

O firma israeliana de securitate a initiat un curs de aparare impotriva piratilor, pe fondul atacurilor tot mai indraznete din Oceanul Indian, relateaza mass-media israeliana. Firma a fost imediat asaltata de cereri din toata lumea, ca dovada ca pirateria ramane o amenintare chiar si in secolul XXI.
Timp de sase saptamani, 120 de cursanti din diferite tari, inclusiv femei, au aflat cum se pot apara impotriva unui atac in largul marii. Ei au invatat cum sa tina la distanta ambarcatiunile piratilor si cum sa-i respinga daca, totusi, reusesc sa urce la bord. „Din momentul in care piratii ataca nava, nu le trebuie mai mult de cinci pana la 15 minute ca s-o ocupe in totalitate, asa ca echipa de protectie trebuie sa fie foarte rapida si foarte eficienta”, explica una dintre participantele la curs, citata de mass-media. Reaminim ca securitatea navala este o problema pentru majoritatea flotelor comerciale, in primele cinci luni ale anului, in lume s-au produs mai multe atacuri ale piratilor decat in tot anul trecut.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *