Kremlinul solicita sprijinul NATO in lupta antidrog

, , ,
 

Soldatii NATO din Afganistan, potentiali aliati ai Kremlinului in razboiul antidrog

Soldatii NATO din Afganistan, potentiali aliati ai Kremlinului in razboiul antidrog

Este necesara unirea eforturilor NATO si Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC – componenta militara a CSI) in lupta impotriva traficului de droguri din Afganitsan, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, care a cerut Aliantei Nord Atlantice sa raspunda grabnic unei oferte de colaborare a OTSC. Afganistanul este tara unde se realizeaza circa 90% din productia mondiala de heroina, iar Rusia – tara unde se consuma 21% din aceasta substanta si unde ajung pana la 80 tone de heroina din Afganistan. Aceasta problema poate fi eliminata doar prin eforturi internationale comune, a apreciat de la tribuna ONU ambasadorul Ciurkin.

Cordon sanitar

Rusia a propus mai de mult crearea unui “cordon sanitar” antidrog in jurul Afganistanului, in parteneriat cu tarile OTSC (Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirgizstan, Tadjikistan, Uzbekistan). Aceasta organizatie colectiva a condus mai multe operatiuni antidrog de succes, ultima dintre ele in Kirgizstan cu numele de cod “Canal”. Potrivit postului de radio Vocea Rusiei, un partener posibil in lupta antidrog este Organizatia de Cooperare de la Shanghai, care include, pe langa China, cinci tari membre ale OTSC. “Intr-un moment cand criminalitatea generata de droguri a luat proportii ingrijoratoare, NATO ar trebui sa fie mai disponibila pentru cooperare”, a spus Vitali Ciurkin
Comunitatea internationala va trebui sa nu crute nici un efotrt pentru a impiedica proliferarea insecuritatii dincolo de frontierele Afganistanului, a mai spus ambasadorul rus, in contextul in care, in ultimele zile, in republicile Federatiei Ruse din Caucazul de Nord au fost ucisi mai multi militanti Al-Qaeda. Cooperarea in lupta antidrog se anunta o tema pentru Consiliul NATO-Rusia din noiembrie, este concluzia postului de radio.

Kremlinul arunca armata rusa in lupta antidrog

In Comitetul de stat antidrog din Rusia va fi inclus un reprezentant permanent al ministerului Apararii de la Moscova, relateaza surse militare oficiale, citate de mass-media locala. Printre noile atributii ale ministerului Apararii au fost incluse si lupta impotriva traficului de droguri din Afganistan, se spune intr-un decret emis de Kremlin si care urmeaza sa fie supus aprobarii legislativului rus.
Leonid Ivasov, presedintele Academiei pe Probleme Geopolitice sustine ca  Serviciul Federal de Control asupra Traficului de Droguri nu are trupele sale speciale, capabile sa lupte impotriva traficantilor de droguri. Iar trupele cu destinatie speciala din cadrul armatei ruse ar putea juca un asemenea rol. In plus, Ministerul Apararii poate sa acorde nu doar sprijin militar si fizic. „Exista structuri in armata ruseasca care pot afla intentiile traficantilor de droguri si pot urmari traseele de livrare a drogurilor pe teritoriul Rusiei si, fireste, pot scoate la iveala structuri mari care se ocupa cu vânzarea de droguri. Este vorba in primul rând de serviciul nostru de informatii. In plus, exista aviatia, mijloacele radiotehnice”, declara Viktor Ivanov, Directorul Serviciului Federal de Control asupra Traficului cu Droguri. Potrivit lui, dupa adoptarea decretului presedintelui Medvedev,  in Ministerul Apararii se vor forma subunitati antidrog

Razboiul drogurilor dintre NATO si Federatia Rusa

Neputinta Aliantei Nord-Atlantice si a Statelor Unite de a opri traficul de droguri din Afganistan catre Federatia Rusa poate fi considerat „un razboi nedeclarat impotriva tarii noastre”, a declarat anterior Dmitrii Rogozin, ambasadorul Federatiei Ruse la NATO, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Rogozin a criticat Alianta pentru lipsa de progres in lupta impotriva productiei de droguri de mare risc din Afghanistan, declarand ca drogurile de origine afghana omoara anual pese 30 de mii de cetateni rusi. Autoritatile ruse considera ca productia drogurilor in Afghanistan a crescut de peste 10 ori de la invazia militara internationala din 2001, condusa de SUA.
Acuzatiile dure ale ambasadorului rus vin la cateva zile dupa ce surse oficiale din cadrul Ministerului rus al Sanatatii, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au declarat ca in Federatia Rusa exista peste un milion si jumatate de persoane depedente de consumul de heroina. Sursele citate au precizat ca peste 500.000 de persoane sunt inregistrate in mod oficial ca dependente de droguri, dar a precizat ca numarul lor real este de trei ori mai mare si ca aceste persoane sunt consumatoare de heroina. De asemenea, oficialii au mai declarat ca peste trei milioane de rusi au incercat pe parcursul vietii lor, la un moment dat, droguri considerate „grele”, consumul de droguri afectând in mod special noua generatie din Federatia Rusa, precum si imigrantii din statele din fosta URSS, cunosct sub numele de Comunitatea Statelor Independente (CSI)

Talibanii drogurilor

Federatia Rusa se confrunta cu o crestere fara precedent a cantitatii de heroina care ajunge in fosta republica sovietica, in mod special din Afganistan. Conform datelor prezentate de oficiali ai serviciilor secrete occidentale, citate de mass-media, aceasta tara produce peste 90% din cantitatea totala de opiu la nivel mondial, principala materie prima pentru heroina, precum si principala sursa de venit pentru insurgenta condusa de talibani. Dupa ce regimul taliban a fost indepartat de la putere de catre o coalitie internationala condusa de Statele Unite, in 2001, productia afgana de opiu a inregistrat o crestere semnificativa.
Surse oficiale de Kabul, citate de cotidianul local Payam-e-Mojahed, preluat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au declarat ca insurgenta talibana este finantata in proportie de peste 95% de fonduri provenite din traficul de droguri din Afghanistan catre alte state. Sursele citate au mai apreciat ca insurgenta talibana foloseste relatiile din cadrul diasporei afghane din Occident pentru a transporta si valorifica cantitati impresionante de droguri, fondurile obtinute fiind folosite pentru achizitionarea de arme de catre insurgentii din Afghanistan si Pakistan.

Heroina ucigasa

Federatia Rusa este una dintre cele mai afectate tari, unde consumul de heroina a cunoscut o crestere accentuata in ultimele decenii. Rusia a fost cel mai important consumator al heroinei afgane in 2008, in aceasta tara ajungând 21% din productia realizata in Afganistan, se arata intr-un raport ONU, intitulat „Dependenta, Crima si Insurgenta“, care a fost publicat recent de organizatia internationala. Reamintim ca potrivit datelor medicale oficiale prezentate de autoritatile medicale rusesti, aproximativ 30.000 de persoane mor anual in Rusia din cauza consumului de heroina, in timp ce alte aproximativ un milion de persoane mor din cauza unor boli provocate de consumul de alcool si tutun. Organizatiile non-guvernamentale locale contesta datele oficiale prezentate de Moscova, inaintand cifre duble pentru cei afectati de catre droguri.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *