Kremlinul ridică miza în războiul ostatecilor. Marinarii ucraineni capturați duminică, evacuați din Crimeea

, , , , , ,
 
Crimeea, zonă strategică pentru Kremlin în bazinul Mării Negre

Crimeea, zonă strategică pentru Kremlin în bazinul Mării Negre

Marinarii ucraineni capturați duminică de FSB în Marea Neagră sunt evacuați din peninsula Crimeea, după ce un tribunal din Simferopol i-a plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, relatează rbc.ua, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Potrivit rbc.ua, care citează avocații marinarilor, toți sunt evacuați în Moscova,  în închisoarea Lefortovo, urmând ca ulterior să ajungă în alte regiuni ale Federației, inclusiv zona siberiană. Concomitent, marinarii care au fost răniți au fost transportați din spitalul din Kerci în Penitenciarul de Maximă Siguranță din Simferopol.

Tactică obișnuită

Oficialitățile de la Kiev au declarat, pentru KARADENIZ PRESS, că nu sunt surprinse de decizia autorităților ruse, evacuarea ostatecilor ucraineni în interiorul Federației Ruse fiind o practică standart a Moscovei în ceea ce privește majoritatea cetățenilor Ucrainei aflați în închisorile rusești, sub diferite pretexte.
Reamintim că duminică flota militară rusă a Mării Negre și unități FSB au atacat trei nave ucrainene în apropierea strâmtorii Kerci, care face legătura dintre Marea Azov și Marea Neagră. În urma tacului rușii au capturat navele și 24 de marinari ucraineni. La 28-29 noiembrie un tribunal din Simferolop a plasat toți prizonierii în arest pentru două luni.
NATO, UE, SUA, dar și organizațiile internaținale au cerut Moscovei eliberarea tuturor prizonierilor capturați duminică, lucru refuzat de autoritățile ruse.

6 tipuri de atacuri

Marinarii ucraineni, capturați pe 25 noiembrie în strâmtoarea Kerci, au fost supuși la 6 tipuri de atacuri diferite, a declarat vicepreședintele Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Oleg Frolov, la o conferinta de presa susținuta la Kiev. „Navele ucrainene au devenit ținte pentru militarii ruși care în mod cinic și-a exersat abilitățile în utilizarea diferitelor tipuri de arme. De fapt, marinarii ucraineni au supraviețuit printr-un miracol, deoarece au fost supusi la 6 tipuri de atacuri”, a spus Frolov.
Oficialul SBU a remarcat că remorcherul „Jana Kapu” a fost lovit de nava ruseasca „Don”. Totodata, a avut loc lansarea asupra navelor a doua rachete anti-nava de catre un avion multi-rol Su-30, si alte doua rachete de catre un elicopter de asalt Ka-52. În plus, rușii au folosit arme navale de calibru mare – a fost supus foculului timoneria, unde se aflau marinarii.
La final au recurs la abordaj cu forțele speciale Spetsnaz, împotriva marinarilor ucraineni fiind folosita forta fizică excesiva.
Potrivit lui Frolov, al șaselea tip de violență se produce în prezent – „presiunea fizică și psihologică și arestarea ilegală a tuturor celor 24 de marinari, precum și ascunderea de informații cu privire la starea de sănătate a celor trei prizonieri raniti în timpul atacului armat al Rusiei”. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.