Kremlinul reface URSS

de | dec. 28, 2009 | Alte regiuni, Caucaz, Federatia Rusa, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

„Republica Abhazia si Republica Osetia de Sud vor deveni din 2011 membre cu drepturi depline ale principalelor organizatii post-sovietice, precum Comunitatea Statelor Independente (CSI), putand adera si la Uniunea Statala Rusia-Belarus” a declarat saptamana trecuta Pavel Borodin, secretarul de stat al Uniunii statale Rusia-Belarus

Pavel Borodin viseaza refacerea URSS

Pavel Borodin viseaza refacerea URSS

„Republica Abhazia si Republica Osetia de Sud vor deveni din 2011 membre cu drepturi depline ale principalelor organizatii post-sovietice, precum Comunitatea Statelor Independente (CSI), putand adera si la Uniunea Statala Rusia-Belarus” a declarat saptamana trecuta Pavel Borodin (foto), secretarul de stat al Uniunii statale Rusia-Belarus, si un apropiat al premierului Vladimir Putin, intr-un interviu pentru mass-media abhaza, citata de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. Oficialul a mai declarat ca recunoasterea independetei Abhaziei si Osetiei de Sud de catre Belarus este o formalitate, urmand ca parlamentul de la Minsk sa i-a o decizie in acest sens cel mai devreme in primavara anului 2010.
Declaratiile lui Pavel Borodin vin la scurt timp dupa ce acesta a declarat ca pana in 2017 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste va fi restaurata, iar „noul stat al muncitorilor, taranilor si intelectualitatii care se va alatura primelor doua categorii sociale va fi mai mare, mai bun si mai puternic decat prototipul marxist al acestuia”. Declaratiile optimiste ale oficialului rus, seful administratiei prezidentiale ruse din epoca lui Boris Eltin, vin pe fondul semnarii actului de constituire a Uniunii Vamale de catre presedintii Federatiei Ruse, Belarusului si Kazahstanului (Dmitri Medvedev, Aleksandr Lukasenko si Nursultan Nazarbaev). Initiativa se inscrie in eforturile de aprofundare a cooperarii dintre statele membre ale Comunitatii Economice Euroasiatice, o formula de cooperare regionala care grupeaza Belarus, Kazahstan, Kargazstan, Rusia, Tadjikistan si Uzbekistan.

UE sovietica

Conform lui Borodin, in noua Uniunea Sovietica vor intra nu doar fostele republici sovietice, intre care Ucraina si Georgia, dar si state care fac parte in prezent din Uniunea Europeana, pe care insa nu le nominalizeaza. Dupa Uniunea Vamala va urma „semnarea actului constitutional” si introducerea monedei unice, sustine responsabilul rus, pretinzand ca numai adoptarea Constitutiei comune va crea automat 23 de milioane de noi locuri de munca, fara a preciza originea acestor date statistice. Ca o prima etapa, functionarii Uniunii statale Rusia-Belarus vor incepe imediat dupa sarbatorile de iarna lucrarile de reparatie a drumurilor si cailor ferate ce leaga cele doua state. Ei intentioneaza de asemenea sa ridice restrictiile vamale si de transport care mai exista inca intre Rusia si Belarus, conform declaratiilor facute de Pavel Borodin, care a invocat si o posibila „asistenta diplomatica pentru cetatenii celor doua tari”.

Uniune contestata

Unul din liderii opozitiei ruse, Boris Nemtov, a comparat Uniunea Vamala cu acordurile economice incheiate in epoca de Hitler si Mussolini, prezicandu-i un inevitabil esec. Intr-un interviu pentru sectia rusa a Radio Liberty, Nemtov a afirmat: „Nu cred in aliante intre lideri dictatori, deoarece acestia au tendinta de a uzurpa puterea si nu sunt dispusi sa-si delege competentele. Ca si Hitler si Mussolini, Lukasenko si Putin nu doresc o alianta normala. Toate aceste declaratii si juraminte de prietenie vesnica sunt pentru naivi. Cat timp cred ei ca ne pot pacali cu aceasta noua Uniune? Unde este aceasta Uniune? Eu, personal, nu o vad, insa daca dorim cu adevarat o integrare economica, singura sansa de a face acest lucru posibil este democratizarea Rusiei si a Kazahstanului”, a opinat acesta.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *