Kremlinul, noi livrări de armament către Asia Centrală

, , , ,
 
Rusia exportă sisteme performante de armament în Asia Centrală

Rusia exportă sisteme performante de armament în Asia Centrală

Rusia a anunţat că va furniza armament şi elicoptere unor ţări din Asia Centrală, pe fondul temerilor legate de victoria talibanilor în Afganistan, relatează mass-media internațională. „Lucrăm deja la un număr de comenzi din partea unor ţări din regiune privind furnizarea de elicoptere ruseşti, arme de calibru mic şi sisteme moderne de protecţie a frontierelor”, a declarat Aleksandr Miheiev, directorul general al Rosoboronexport, societatea responsabilă cu exportul de armament în Rusia.

Îngrijorări regionale

Ţările din Asia Centrală, în special Uzbekistan şi Tadjikistan, care se învecinează cu Afganistanul şi care s-au confruntat cu atacuri jihadiste în anii 1990 şi 2000, exprimă temeri după revenirea talibanilor la putere.

Moscova, care consideră Asia Centrală ca făcînd parte din zona sa de influenţă şi dispune de baze militare în regiune, se teme de eventuale incursiuni ale jihadiştilor afgani, inclusiv „combatanţi deghizaţi în refugiaţi” pe teritoriul rus. Avântul traficului de opiu şi heroină este o altă sursă de îngrijorare a ţărilor din regiune.

Atitudine conciliantă

Rusia a adoptat o atitudine conciliantă faţă de talibani, recunoscîndu-le victoria şi invitînd la un „dialog naţional” pentru a forma un guvern reprezentativ. La rândul său, regimul taliban a precizat că nu amenință alte state din Asia Centrală. Asigurările talibane nu au reușit să liniștească apele politice complexe din regiune.

Cu toate acestea, după manevre militare comune desfăşurate de Rusia în Uzbekistan şi în Tadjikistan, noi exerciţii sînt preconizate pentru 7-9 septembrie în Kîrgîzstan între statele membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB, acronim în limba rusă), o alianţă militară condusă de Moscova. Aceste manevre vor avea ca scop antrenamente pentru „distrugerea grupurilor armate ilegale care au invadat teritoriul unui stat membru al ODKB” ( Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan), potrivit unui purtător de cuvînt al acestei alianţe de securitate regională, citat de Interfax. (K.P.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *