Kremlinul livreaza armament Siriei pe „nevazute”

, , ,
 

Nava Alaed, sub lupa comunitatii internationale

Cargoul rus Alaed, care transporta elicoptere de tip Mi-25 pe care Rusia urma sa le returneze Siriei dupa ce le-a reparat, si-a decuplat marti sistemul de identificare automata (AIS), informeaza agentia rusa de presa Interfax, citata de mass-media regionala. Potrivit sursei citate, Alaed a disparut de pe AIS, un sistem de schimburi automatizat de mesaje care permite recunoasterea pozitiei navelor indiferent unde se afla, in jurul orei locale 19:00 (18:00, ora Romaniei). Cu putin inainte sa dispara de pe sistemul de identificare, cargoul sub pavilion rus se afla la aproximativ 20 de mile nautice ditanta de portul Baltiisk, de la Marea Baltica, pe teritoriul enclavei ruse Kaliningrad. Capitanul are puterea discretionara de a debransa temporara sistemul de identificare, a precizat o sursa apropiata autoritatilor portuare. Alaed mai facut acest lucru saptamana trecuta. Nava a fost vazuta duminica la nord de tarmul Danemarcei, dupa ce a plecat pe 10 iulie portul rusesc Murmansk (localizat in nord-vestul Rusiei, la Oceanul Arctic) ar trebui sa ajunga joi la Sankt Petersburg, a informat compania rusa Femco, proprietarul cargoului. In portul din Sankt Peterburg, al doilea ca marime din Rusia, Alaed “ar putea primi o incarcatura suplimentara de marfa pentru ca apoi sa fie trimis in Extremul Orient”, a declarat Femco fara a elabora.
Cargoul Alaed a ajuns in atentia publica in luna iunie dupa ce presa occidentala a scris ca nava ruseasca transporta elicoptere de atac si munitie in Siria. In urma disputei, asiguratorului britanic Standard Club a decis sa-i rezilieze asigurarea, lucru care a impiedicat nava sa acosteze in vreun port international, obligand-o sa se intoarca in apele ruse.
Rusia, aliata a regimului de la Damasc, a fost recunoscut pe 21 iunie ca MV Alaed transporta echipamente de aparare antiaeriana si trei Mi-25 apartinand Siria care au fost reparate pe teritoriul Rusiei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *