Kremlinul isi modernizeaza sistemul radar

, , , , , , ,
 

 

Sistemul radar al Federatiei Ruse, obiectiv strategic al regimului Putin

Sistemul radar al Federatiei Ruse, obiectiv strategic al regimului Putin

Federatia Rusa va construi în 2013, trei staţie de radilocaţie, clasa „Voronej”, pentru a mări capacităţile apărării anti-rachete, a declarat colonelul Alexei Zolotuhin, ofiţerul de presă al Forţelor ruseşti de Apărare Spaţială. Conform sursei citate, staţiile vor fi instalate în regiunea Krasnoiarsk din Siberia de Est, în regiunea Altai din Siberia de sud şi în regiunea Orenburg din centrul Rusiei.
Noua generaţie de radare Voronej-DM au o raza de actiune de 3700 km şi sunt capabile să urmărească rachetele balistice şi de croazieră în regiunea Atlanticului de Nord, precum si in spatiile aeriene ale Romaniei, Ucrainei, Republicii Moldova, etc.. Constructia radarelor de clasa „Voronej” face parte din modernizarea sitemului de apărare anti-rachetă rusesc. Kremlinul le considera „noile sarcini strategice” ca răspuns la scutul anti-rachetă din Europa, instalat sub conducerea SUA.

“Voronej” impotriva rachetelor SUA

Zolotuhin a declarat că, instalaţiile radar noi sunt cu mult mai performante decât modelele anterioare „Dnepr” şi „Darial”, avand caracteristici de luptă şi exploatare mai bune, ceea ce permite sistemului rusesc nu doar să controleze ţintele balisitice dar şi cele aerodinamice. „Modernizarea eşalonului spaţial al sistemului de avertizare despre un atac cu rachete este legată de crearea unui sistem unic de identificare şi comandă”, a declarat el.
Prima staţie de nouă generaţie a fost construită lângă Sankt – Petersburg (regiunea Leningrad) în 2006 şi este într-un regim de probă până în prezent. Alte două radare „Voronej” sunt în Armavir (regiunea Mării Negre) şi în Pionersk, lângă Kaliningrad. Încă un radar a intrat în regimul de probă în Irkutsk, anul trecut.

Plan national de aparare

Conform planului naţional de apărare al Federatiei Ruse, ministerul Apărării de la Moscova intenţionează până în 2020, să înlocuiească toate radarele sovietice. Astfel, in noiembrie 2011, radarul „Voronej – DM” a fost dat în exploatare în enclava rusă Kaliningrad. Preşedintele de atunci al Rusiei, Dmitrii Medvedev a declarat că, aceasta trebuie să fie înţeles ca un semnal de alarmă de către statele occidentale, despre disponibilitatea Rusiei de a reacţiona operativ la ameninţările care apar odată cu instalarea scutului anti-rachetă al NATO în Europa.
Un alt motiv al modernizării a fost faptul că, Rusia a încetat utilizarea staţiei „Gabala” din Azerbaidjan, în urma neînţelegerilor legate de preţul de arendă, autoritatile de la Baku dorind creşterea preţului de 10 ori. Rusia a plătit câte 7 milioane dolari anual, timp de 10 ani, conform contractului care a expirat la 9 decembrie 2012.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *