Kremlinul, iritat de presiunile asupra Turciei pentru achiziția de armament rusesc antiaerian de tip s-400

, , , ,
 

 

Comunitatea internațională nu are niciun drept de a critica Rusia și Turcia pentru cooperarea lor legitimă în domeniile militare și tehnice, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Declarațiile sale vin pe fondul reacțiilor internaționale asupra contractului de armament pentru sistemele antiaeriene de rachete S-400 pe care Rusia și Turcia l-au semnat pe 12 septembrie.

Nimeni nu are dreptul de a critica cooperarea dintre Rusia și Turcia, ce de altfel este în conformitate cu legile internaționale și nu țintește nicio țară terță. Nimeni nu are motive de vociferare în această privință”, a spus Peskov, citat de Tass.

El a mai declarat că vizita președintelui rus Vladimir Putin la Ankara, pe 28 septembrie, are numai scopuri pragmatice. Rusia și Turcia au legături strânse în domeniile economic, investițional, cultural și cooperarea tehnico-militară, precum și în „megaproiecte”, a afirmat Peskov. „În afara de acestea, cele două țări cooperează în asigurarea securității regional, inclusiv în Siria. În timpul vizitei lui Putin în Turcia, este planificată „sincronizarea ceasurilor în toate aceste chestiuni”, a mai spus el.

Președintele turc Recep Erdogan declarat pe 12 septembrie că Ankara a semnat un acord cu Moscova pentru achiziționarea de sistem de rachete de tip s-400 și că deja s-a dat un avans în această afacere. Ajutorul președintelui rus pe cooperare tehnico-militară, Vladimir Kozi, a declarat pentru Tass că un astfel de contract a fost semnat și este pe cale de a fi implementat.

Sistemul de rachete s-400 Triumf este cel mai avansat sistem de acest fel și a intrat în folosire în 2017. Este destinat să distrugă avioane, rachete de croazieră și balistice, inclusiv cele de rază medie și totodată ține de suprafață. Acestea pot lovi ține aflate la până la 400 de kilometri depărtare și la o altitudine de 30 de kilometri.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *