Kremlinul forteaza detronarea lui Saakasvili

, , , , , ,
 

Presedintele rus Dmitrii Medvedev ameninta pacea din Caucaz

Presedintele rus Dmitrii Medvedev ameninta pacea din Caucaz

Relatiile bilaterale ruso-georgiene nu pot fi refacute in timpul presedentiei lui Saakasvili, a declarat presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, la conferinta de presa sustinuta dupa convorbirile cu presedintele Republicii Africa de Sud, Jacob Zuma. Potrivit spuselor sale, Rusia nu este vinovata de distrugerea relatiilor cu Georgia. „Responsabilitatea pentru tot ceea ce s-a intamplat, inclusiv pentru distrugerea relatiilor politice, revine in totalitate conducerii Georgiei si presedintelui Saakasvili” a subliniat seful statului rus, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Nu pot exista relatii normale cu Georgia in timpul actualei conduceri, dar asta nu inseamna ca relatiile nu pot fi restabilite cand in fruntea Georgiei va fi un alt conducator”, a declarat Mededev. El si-a exprimat convingerea ca, in acest caz, relatiile bilaterale ruso-georgiene vor fi totalmente restabilite.

Razboi economic

Recent, Rusia a cerut Belarusului si Kazahstanului sa ia masuri pentru a impiedica vinul si apa minerala din Republica Moldova si Georgia sa ajunga pe piata ruseasca. Ghenadi Oniscenko, seful organizatiei ruse pentru protectia consumatorilor, Rospotrebnadzor, a declarat ca aceasta cerere a fost formulata in cadrul Uniunii Vamale din care fac parte Rusia, Belarus si Kazahstan. Potrivit lui Oniscenko, aceasta cerere nu insemana ca Rusia isi „impune vointa” asupra Belarusului si Kazahstanului, pentru a restrange drepturile lor de a folosi aceste produse, ci doar isi „exercita un drept” ca membru al Uniunii Vamale.

Zi de comemorare

Parlamentul de la Tbilisi a decis de curand, printr-o rezolutie, ca ziua de 25 februarie sa fie marcata in Georgia ca Zi a ocupatiei sovietice, iar ziua de 23 august ca Zi de comemorare a victimelor regimurilor totalitare, relateaza mass-media georgiana, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “Era necesar ca aceste zile sa poarte denumiri corespunzatoare. Sper ca astfel de probleme pe care regimul totalitar le-a adus tarii noastre sa nu se mai repete”, a declarat seful Comisiei parlamentare pentru politica externa, Akaki Minasvili, in urma deciziei luate de parlamentarii georgieni in cadrul unei reuniuni speciale. Conform rezolutiei adoptate, in fiecare zi de 25 februarie guvernul de la Tbilisi va lua masurile necesare pentru comemorarea victimelor ocupatiei sovietice din 25 februarie 1921. La aceasta data, toate institutiile statului vor arbora drapelul Georgiei in berna si se va tine un moment de reculegere.
Parlamentarii georgieni au dorit totodata ca, prin marcarea zilei de 23 august, sa se alature deciziei Parlamentului European si a Adunarii Parlamentare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa ca aceasta zi sa fie una a comemorarii victimelor regimurilor totalitare. In rezolutia adoptata se subliniaza ca Georgia, ca multe alte popoare, “a suferit de pe urma regimului totalitar sovietic”.

Exemplu de la Chisinau

Deputatii au stabilit de asemenea ca structurile corespunzatoare sa informeze mai bine societatea despre istoria totalitarismului, in special despre “semnarea la 23 august 1939 de catre regimurile totalitare criminale – Uniunea Sovietica si Germania nazista – a pactului Molotov-Ribbentrop”.
La 24 iunie, presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a decretat ziua de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupatiei sovietice si a comemorarii victimelor regimului totalitar comunist si a cerut Rusiei sa-si retraga urgent trupele de pe teritoriul Moldovei. Decretul, care a generat mai multe polemici, a fost declarat la 12 iulie 2010 neconstitutional de catre Curtea Constitutionala de la Chisinau.

Atac asteptat

Presedintele georgian se asteapta la un atac “din partea dusmanilor din partea teritoriilor curatate etnic,” (Abkhazia si Osetia de Sud, recunoscute de Rusia ca state independente in 2008). Astfel, Mikhail Saakashvili acuza Rusia ca doreste “rasturnarea democratiei georgiene” si, in consecinta, a cerut comandantilor sai sa pregateasca un plan pentru “apararea generala”, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Saakashvili a dat ordin armatei sa “arda fiecare metru patrat din teritoriul georgian” de sub armata inamica daca acestia se decid sa invadeze tara. Pentru aceasta, Georgia isi va dezvolta nu numai fortele armate, ci si un sistem civil de aparare, a spus acesta. Apararea tarii este o “obligatie pentru fiecare cetatean” si “fiecare sat ar trebui sa fie capabil sa se apere”. „În afară de mobilizarea rezerviştilor, trebuie creată şi miliţii populare” a mai subliniat Saakashvili, precizand ca fiecare oraş şi sat georgian trebuie să fie gata să se apere. Pentru aceasta, în toate localităţile vor fi create „mici grupuri pentru pregătirea populaţiei” şi vor fi eliberate „armele necesare” a mai adaugat acesta.

Razboi informational

Rusia nu numai ca a renuntat la “planul sau de a controla Georgia, dar inca lucreaza intens la asta,” ar fi spus Saakashvili, la o intalnire cu comandanti armatei si oficiali din cadrul Ministerului Apararii. „Dar scopul duşmanului nostru este să pună sub control întreaga Georgie”, de aceea „fiecare metru pătrat de sub picioarele sale trebuie să ardă”, a mai declarat preşedintele. Scopul minim în viitoarele lupte, va fi stoparea inamicului din înaintarea sa în interiorul ţării, iar după aceea eliberarea completă a teritoriilor georgiene, inclusiv Abhazia şi Osetia de Sud. Conform lui Saakaşvili: „Rusia nu a renunţat la ideea înlăturării democraţiei georgiene şi ocuparea întregii ţări”. „Este suficient să priveşti declaraţiile lor şi războiul informaţional, pe care ei îl duc în fiecare minut contra Georgiei şi atunci veţi vedea că ei nu numai nu au renunţat la planurile de control ale Georgiei, dar şi lucrează intensiv în această direcţie”, a adăugat şeful statului caucazian.

Analiza prezidentiala

Presedintele georgian mai sustine că analiza sa se bazează pe „retorica si razboiul informational dus zilnic, minut cu minut de Rusia împotriva Georgiei”. Liderul georgian se asteaptă la un atac “din partea dusmanilor….din partea teritoriilor curătate etnic,” referindu-se la Abkhazia si Osetia de Sud, recunoscute de Rusia ca state independente în 2008.
Chiar dacă Tbilisi a redus drastic bugetul destinat armatei din cauza crizei economice, “banii vor fi investiti în educatie, antrenament si cresterea profesionalismului,” a mai declarat Saakashvili, citat de mass-media regionala. În acest scop, a promis preşedintele georgian, bugetul apărări, redus din cauza crizei, va reveni in scurt timp la nivelul anterior crizei. Bugetul militar în 2010 a constituit 749 milioane de lari (cca 450 milioane dolari), faţă de 1,55 miliarde lari (930 milioane dolari) în 2008. Conform declaraţiei ministrului apărării georgian, survenita la finalul intalnirii cu preşedintele, armata georgiană nu va creşte din punct de vedere numeric. „Până la urmă, vom obţine o armată foarte importantă pentru o ţară mică ca Georgia, relativ puţin numeroasă, dar cu o înaltă pregătire profesională, necesară pentru apărarea ţării” a declara acesta
Participarea trupelor georgiene în operatiunile NATO din Afghanistan este importantă din punct de vedere geopolitic, deasemenea fiind si o “scoala militară foarte bună”, a mai precizat Saakashvili. “Avem nevoie de experientă, precum avem nevoie de apărare totală,” a adăugat acesta.

Raspuns rusesc

“Frica vede pericol peste tot,” a declarat o sursa oficiala anonimă din Ministerul Apărării din Rusia, citata de publicatia Nezavisimaya Gazeta. “Nimeni nu planuieste vreo actiune împotriva Georgiei, decât daca guvernul sau repetă actiunile crude la care a dat curs acum doi ani. Greselile acelor actiuni au fost dezastruoase pentru liderii Georgiei, si ar fi trebuit sa fi învătat lectia”.
Discursul presedintelui de la Tbilisi nu a continut vreo amenintare reală, crede analistul politic georgian Gia Khukhashvili. Când vorbeste în fata propriei armate, fiecare lider încearcă să ridice moralul, pentru că acestea “sunt regulile jocului”, a spus acesta. Razbunarea militară împotriva Rusiei “este ilogică,” a adăugat acesta, citat de mass-media.

Mobilizare partiala

Expertul militar rus Pavel Felghengauer considera ca recenta masarea de trupe ale armatei Federatiei Ruse in Caucazul rus ar putea fi semn de pregatire de razboi, relateaza mass-media. „Faptul ca in Caucaz se concentreaza un numar atat de mare de trupe este un lucru explicabil – acolo e razboi si inca va mai fi”, considera el, apreciind ca superficiale explicatiile autoritatilor ruse care sustin ca principala cauza a masarii de trupe in Caucaz vizeaza respingerea unei eventuale agresiuni din partea Georgiei. Felghengauer nu exclude reluarea in toamna anului 2010 a unor actiuni militare de amploare in regiune. „Despre ce fel de agresiune din partea Georgiei poate fi vorba? Credeti ca georgienii vor ataca Rostov pe Don? Iata insa ca o noua agresiune ruseasca impotriva Georgiei este pe deplin posibila” a mai subliniat” expertul rus.

Proorociri belicoase

Liderul Miscarii mondiale euroasiatice, Aleksandr Dughin, a avertizat recent in legatura cu posibilitatea izbucnirii unui razboi civil in Ucraina. Acesta considera ca, indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare viitoare, in aceasta tara se va produce o scindare ce ar putea avea urmari tragice si nu exclude varianta ca, inainte de scrutin, autoritatile de la Kiev sa instituie stare de necesitate in tara, intr-o ultima incercare de a ramane la putere.

Nostalgii unioniste

In cercurile conducatoare ruse este in voga ideea necesitatii unificarii Rusiei cu Belarus, cu regiunile din nordul Kazahstanului si cu cel putin 2/3 din actualul teritoriu al Ucrainei, adica regiunile din est si sud – sustine Felghengauer, amintind ca despre aceasta scria inca Aleksandr Soljenitan, care pleda pentru alipirea la Rusia a inca 25-30 milioane de slavi. „Pentru pastrarea profilului slav, se considera ca Rusia trebuie sa-si alipeasca toate regiunile slave ortodoxe. Se considera ca aceasta ar putea rezolva criza demografica in Rusia si ar putea preveni inlocuirea populatiei slave cu populatie neslava. Aceste idei sunt larg raspandite la nivelul actualei elite politice ruse – de la ministri pana la responsabili de rang mai inalt. Despre aceasta vorbea si Putin inca de pe vremea cand lucra la primaria Sankt-Petersburgului. El spunea ca rusii sunt o natiune divizata, ca 30 milioane de rusi s-au pomenit in afara granitelor Federatiei Ruse” – releva expertul militar citat. Anterior, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta a relatat, citand surse militare bine informate, ca Rusia intentioneaza sa-si sporeasca in urmatoarele cateva saptamani numarul unitatilor militare din componenta Districtului federal sud (Caucazul de Nord). Redislocarea la Rostov pe Don (sud) a Batalionului motorizat nr.474, a carui baza permanenta se afla in regiunea Moscova, a fost finalizata, informa publicatia citata, care mai scria ca in localitatea cecena Borzoi a fost definitivata instalarea Brigazii a 8-a de vanatori de munte mecanizata, iar la Vladikavkaz, capitala Osetiei de Nord, se formeaza in baza Armatei a 58-a un comandament operativ ce va grupa aproximativ brigazi mecanizate, de blindate, vanatori de munte si ale fortelor speciale.

Razboi religios

La randul lor, autoritatile armene, aliate apropiate ale Federatiei Ruse, consideră crearea unei eparhii separate a Bisericii Apostolice Armene pentru regiunea georgiana Javakheti, majoritar armeana, o problemă de securitate naţională. Recent, liderul Mişcării Neoconservatoare din Armenia (MNA) Eduard Abrahamyan a declarat că Eparhia georgiană a Bisericii Apostolice Armene (BAA) face faţă cu mare dificultate problemelor armenilor din Georgia. În acest sens, liderul partidului consideră că este necesară crearea unei eparhii separate în Javahketi. Potrivit lui, necesitatea creării eparhie Javahketi este motivată prin faptul că, problemele din regiune ar fi rezolvate de clerul armean zilnic, în timp ce în prezent,  conducerea Eparhiei georgiene vizitează regiunea doar periodic.

Autonomie religioasa

”În plus, crearea unui eparhii separate în Javakh va creşte semnificativ gradul de autonomie al regiunii, care va consolida regiunea, ca un factor etno-politic. Aceasta va avea în primul rând un mare impact moral şi psihologic pentru armenii din Javakh. Deschiderea acestei eparhii a Bisericii Apostolice Armene este o chestiune de securitate naţională a Armeniei. Acest pas va fi un răspuns adecvat la crearea pe teritoriul Armeniei a Eparhiei Lori – Tashir a Bisericii Ortodoxe Georgiene. MNA îşi asumă cheltuielile pentru întreţinerea a unuia sau doi preoţi din viitoarea Eparhie” a declarat Abrahamian.

Istorie zbuciumata

Javakhk, astfel numesc armenii regiunea Javakheti de pe teritoriul Georgiei, care este parte a provinciei Samtskhe-Javakhketi, este zona majoritar armeana, zguduita periodic de intensificarea activitatilor secesioniste armene, sprijinite de Federatia Rusa.
În opinia istoricilor armeni, Biserica Apostolică Armeană este reprezentată ca entitate separată în Georgia începând cu secolul al V-lea (afirmaţie contestată de istoricii georgieni). Potrivit clerului armean, Biserica Apostolică Armeană are construite pe teritoriul Georgiei, mai mult de 600 de clădiri şi anume: biserici, capele, seminarul teologic, care mai târziu au fost ocupate de către Biserica Ortodoxă Georgiană (GOC). BAA solicita autoritatilor armene returnarea acestor proprietati. Reprezentanţii GOC nu sunt de acord cu învinuirea de confiscare a instituţiilor religioase armene. Împotriva acestei iniţiative s-a pronunţat, de asemenea, şi Parlamentul din Georgia.
Biserica Apostolică Armeană este cea mai mare instituţie religioasă de pe teritoriul Armeniei. Ea are propriile eparhii în Iran, Egipt, America de Nord, Australia, Marea Britanie, Grecia, România, Bulgaria, Germania, Elveţia, Georgia, Ucraina şi Nagorno-Karabah. Pe teritoriul Federatiei Ruse Biserica Apostolică are două eparhii, si anume Eparhia Novo-Nakhichevan a Rusiei cu sediul la Moscova, precum şi Episcopia din sudul Rusiei, cu centrul în Krasnodar.

Opozitie georgiana

După cum declara consilierul preşedintelui Georgiei, Vahan Bayburt, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, îi sunt neclare încercările de a crea o Eparhie separată a Biserica Apostolice Armene în Javakheti. „La urma urmei, Georgia e o ţară mică. Şi după cum se ştie, unele Eparhii ale Bisericii Apostolice Armene, cu sediul în ţări mari acoperă necesităţile tuturor enoriaşilor din ţara respectivă. Cred că deschiderea unei Eparhia separate în Javakheti nu este necesară” a subliniat Vahan Bayburt, un apropiat al conducerii Bisericii Ortodoxe Georgiene.
De menţionat este faptul că semnificaţia specială a Bisericii Apostolice Armene este clar stipulata în Constituţia Armeniei, fapt considerat normal de oficialii armeni, deoarece crearea Armeniei ca stat independent a fost posibilă datorită bisericii. Conform Constituţiei, Republica Armenia este succesorul Republicii Democrate Ararat (Armenia), înfiinţată în mai 1918 din teritoriile azere ocupate de către naţionalişti armeni. Şi anume BAA, şi partidul revoluţionar „Daşnakţiutun” creat de ea a condus capturarea teritoriilor din Azerbaidjan, distrugerea a populaţiei civile care trăiau în aceste regiuni. Şi BAA a susţinut prin toate mijloacele separatiştii armeni din Nagorno-Karabah.

Federalizare etnica

De aceea, autorităţile georgiene sunt foarte precaute la informaţiile despre încercările autorităţilor armene de a crea o eparhie separată în Javakheti. Menţionăm faptul că, în decembrie 2008, Consiliul ONG-urilor armene din provinciile georgiene Samtskhe-Javakheti şi Kvemo Kartli, au venit cu o declaraţie în care se spunea că formarea unui stat federal este singura variantă posibilă pentru dezvoltarea Georgiei. În declaraţie se mai cerea ca Samtskhe-Javakhetiei şi zonelor locuite de armeni, să li se acorde statutul de subiect suveran al Georgiei Federale, cu puteri largi de auto-guvernare. Altă cerinţă era aceea de acordare limbii armene statutului de limbă de stat în viitoarea autonomie. Dar cererile naţionaliştilor armeni nu se limitează doar la cereri de autonomie. Astfel, Centrul de Analiză din Erevan „Mitk” susţine că „Javakhk, fiind regiune istorică armeană şi acum fiind populată de armeni în proporţie de 70% este, de fapt, Armenia, deşi nu este inclusă în hotarele legale ale ţării”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *