Kremlinul elaboreaza strategia de dezvoltare a Transnistriei

, , , , ,
 

Dmitrii Kozak primeste ordine de la presedintele rus Dmitrii Medvedev

Dmitrii Kozak primeste ordine de la presedintele rus Dmitrii Medvedev

Centrul de Iniţiative Strategice de pe lângă Guvernul Federaţiei Ruse, condus de Gherman Gref şi Dmitri Kozak, va elabora strategia de dezvoltare a regiunii transnistrene până în anul 2025, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Autorităţile de la Tiraspol au declarat că îşi doresc ca ”Transnistria să se dezvolte ca stat pe multiple planuri”. Conform site-ului oficial al forului legislativ de la Tiraspol, în regiunea transnistreană se află doi experţi ai Centrului din Rusia, specialişti în economie, care au declarat că au elaborat anterior strategii similare pentru 5 din 8 circumscripţii federale ale Rusiei. Sursa citata a specificat cei doi au fost invitaţi de partidul ”Obnovlenie”, care deţine majoritatea în Sovietul Suprem transnistrean. La o masă rotundă organizată marţi, 15 martie, la Tiraspol, experţii ruşi au declarat că iniţial ar trebui identificate problemele regiunii, ca punct de reper. Acestea ar fi, în opinia lor, plecarea populaţiei regiunii peste hotare, lipsa locurilor de muncă şi şomajul.
Centrul pentru Iniţiative Strategice a fost creat în 1999 pe lângă Guvernul rus, pentru a elabora strategii şi concepţii de dezvoltare în diverse domeni, care sunt luate drept bază în activitatea ministerelor şi agenţiilor de stat. Centrul este condus de fostul ministru al Economiei Gherman Gref, în prezent preşedinte al Băncii de economii din Rusia (Sberbank), iar preşedinte al consiliului de supraveghere al Centrului este Dmitri Kozak, fost reprezentant al Rusiei la negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol. Totodata, Kozak este cunoscut pentru sustinerea proiectului de federalizare al Republicii Moldova, cunoscut in mass-media si sub numele de „Planul Kozak”.
Anterior, autorităţile din stânga Nistrului au demarat şi dezbaterile privind adoptarea unei noi Constituţii care, potrivit liderilor de la Tiraspol, trebuie armonizată cu legea supremă a Federaţiei Ruse.

Bani rusesti pentru Transnistria

Guvernul Rusiei a alocat Transnistriei un ajutor umanitar care va fi folosit pentru plata pensiilor, informează Nezavisimaia gazeta, citându-l pe preşedintele Sovietului suprem al regiunii separatiste, Anatoli Kaminski. Potrivit spuselor sale, la Moscova se analizează, de asemenea, posibilitatea acordării nerecunoscutei republice, un credit pentru dezvoltarea agriculturii, a întreprinderilor mici şi mijlocii. Nu au fost date cifre exacte, dar guvernul de la Tiraspol a evocat 15-20 milioane de dolari.
Nezavisimaia gazeta aminteşte că, în 2009, Tiraspolul a primit un împrumut de 20 milioane de dolari, nefiind însă capabil, ulterior, să justifice cheltuirea banilor. Acum, când se vorbeşte despre un nou credit, Moscova promite că va controla soarta acestuia.

Axa strategica

Anterior, in data de 10 martie 2011 la Moscova Serghei Narâşkin, şeful administraţiei prezidenţiale a Federaţiei Ruse şi Anatolii Kaminskii, şeful Sovietului Suprem al Transnistriei, au discutat problema colaborării ruso-transnistrene şi evoluţia reformei constituţionale din nerecunoscuta republică nistreană, relateaza portalul Info-Prut. Anatolii Kaminskii fusese invitat să efectueze o vizită de lucru de către Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Boris Grîzlov.
În cadrul consultărilor interparlamentare au fost supuse dezbaterilor perspectivele de dezvoltare a dialogului dintre “Rusia Unită” şi partidul “Obnovlenie”, preşedintele căruia este Anatolii Kaminskii, aspecte legate de relaţiile economico-comerciale ruso-trasnnistrene, precum şi cele ce ţin de ajutorul rus pentru nerecunoscuta republică nistreană. Anatolii Kaminskii a informat partea rusă despre evoluţia procesului de reformare constituţională şi măsurile luate de către administraţia de la Tiraspol pentru depăşirea cât mai rapidă a efectelor negative ale crizei economice globale. În timpul consultărilor a fost subliniat rolul important pe care îl are Rusia în stabilizarea economiei Transnistriei, dezvoltarea ştiinţei şi educaţiei, sferei sociale şi culturii nerecunoscutei republici nistrene, păstrării păcii şi securităţii în regiune.
Reamintim ca vizita oficialului de la Tiraspol a fost efectuată cu o zi înaintea sosirii la Chişinău a vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

MAE rus susţine formatul 5+2

Incidentul din satul Corjova este confirmă încă o dată „necesitatea reluării cît mai curînd a negocierilor oficiale în formatul 5+2 pentru reglementarea tuturor problemelor încă nesoluţionate”, a declarat anterior reprezentantul oficial al MAE al Federatiei Ruse, Alexandr Lukaşevici, în cadrul unui briefing la Moscova. După cum relatează INFOTAG cu referire la site-ul instituţiei, el consideră că motivul incidentului din 2 martie, reţinerea şi, ulterior arestul administrativ al lui Valeriu Miţul şi Iurie Coţofan din Corjova „reprezintă statutului acestei localităţi în Zona de securitate disputat de părţile conflictuale”.
În opinia sa, „de aici a pornit reacţia dură la orice acţiuni care au tangenţă cu aceste chestiuni sensibile”. „Abţinîndu-mă de la aprecierile juridice şi morale ale acţiunilor părţii moldave şi transnistrene, aş vrea să subliniez că acest incident iarăşi a atins fragilitatea stabilităţii de pe Nistru. În acest context, aş vrea să menţionez declaraţia vicepremierului Moldovei, Eugen Carpov, că Moldova intenţionează, citez, „să pună accent pe dialog, care va permite să evităm pe viitor astfel de situaţii”, a spus reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

Kuzmin se joaca de-a Transnistria

Rusia incearca de cativa ani sa caute tot felul de explicatii penibile in ceea ce priveste motivele pentru care refuza sa-si retraga trupele de ocupatie din republica separatista Transnistria, asa cum prevede acordul semnat la summit-ul OSCE de la Istanbul in 1999. Mai nou, ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin, a declarat miercuri ca Rusia a oprit procesul de evacuare a munitiilor din Transnistria, dupa ce negocierile vizand problema transnistreana au fost intrerupte din cauza pozitiei Chisinaului in 2003, iar Tiraspolul a anuntat ca va impiedica evacuarea lor. In cadrul unei dezbateri publice la Universitatea Libera Internationala din Moldova, Valeri Kuzmin a afirmat ca tara sa a impus in 2007 un moratoriu asupra indeplinirii obligatiilor sale in cadrul Tratatului privind limitarea fortelor conventionale in Europa (CFE), in forma adaptata, dar si-a indeplinit toate “asa-numitele angajamente de la Istanbul” privind Georgia si Republica Moldova, potrivit Info-prim Neo. “Au ramas “neindeplinite” doar intentiile de a evacua munitia militara stocata in localitatea Colbasna, deoarece, din cauza pozitiei Chisinaului din 2003, au fost intrerupte negocierile politice privind reglementarea transnistreeana, iar Tiraspolul a anuntat ca va impiedica procesul de evacuare”, a declarat ambasadorul rus.

Rezolvare doar declarativa

Kuzmin a subliniat necesitatea identificarii unei solutii politice pasnice de reglementare a conflictului transnistrean, aratand ca acest lucru este posibil prin refacerea atmosferei de incredere si demararea unui dialog egal intre partile implicate in conflict. Referindu-se la relatiile actuale dintre Chisinau si Moscova, Kuzmin a apreciat ca ele au avut de suferit din cauza instabilitatii politice din Republica Moldova, desi schimburile comerciale dintre cele doua state au inregistrat o crestere de aproximativ 48 la suta, ajungand la 1,3 miliarde de dolari in primele 11 luni ale anului 2010. In 2003, un document cunoscut sub numele de “Memorandumul Kozak” a avut ca scop solutionarea conflictului transnistrean si a fost elaborat de Chisinau si Tiraspol cu medierea lui Dmitri Kozak, care ocupa in acea perioada functia de adjunct al sefului administratiei prezidentiale ruse. Fostul presedinte moldovean Vladimir Voronin a refuzat, in noiembrie 2003, semnarea memorandumului care prevedea federalizarea Republicii Moldova.

Rusia ataca la baioneta Romania

Moscova a incearcat din nou sa inoculeze opiniei publice de peste Prut, cat si intregii Europe, ideea ca Romania incearca “anexarea” Republicii Moldova, uitand ca tocmai de aceasta manevra a fost uzitata chiar de rusi, in 1940, prin raptul Basarabiei si a Bucovinei de Nord prin cele doua note ultimative care a determinat Bucurestii sa cedeze aceste teritorii romanesti. Daca atunci Romania a fost obligata sa faca acest lucru sub amenintarea tancurilor rusesti, de data aceasta Rusia incearca sa foloseasca arme moderne, repspectiv manipularea mass-media, dar si intrebari bine plasate la reuniunile la varf din interirorul UE. In cel de-al doilea caz, un parlamentar rus l-a luat la intrebari, recent, pe seful statului roman Traian Basescu la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), pe tema unei fictive dorinte a Romaniei de a anexa Republica Moldova. “Romania nu are niciun fel de experienta in anexarea altor state”, i-a raspuns Traian Basescu unui parlamentar rus, care il intrebase despre posibile pretentii teritoriale ale Romaniei. Seful statului roman a mai fost interpelat de un alt parlamentar membru al APCE cu privire la frontiera cu Republica Moldova si la conflictul transnistrean.

Interes pentru Transnistria

“Prin Tratatul de la Paris din 1947, s-a stabilit actuala frontiera a Republicii Moldova, la vremea aceea fiind frontiera a Uniunii Sovietice. Romania nu a dus niciodata o actiune de nerecunoastere a frontierei actuale cu Republica Moldova. Mai mult, in 1991, Romania a fost primul stat din lume care a recunoscut Republica Moldova ca stat independent, dar nu a pregetat niciodata sa vorbeasca de nevoia de restabilire a integritatii teritoriale a Republicii Moldova prin rezolvarea problemei transnistrene”, a afirmat presedintele Basescu. El a reamintit ca Romania nu face parte din formatul de negociere 5+2. “Este o responsabilitate majora a tarilor si institutiilor internationale din acest format sa rezolve problemele de integritate teritoriala ale Republicii Moldova. Romania este tara care, ori de cate ori are ocazia, cere respectarea integritatii teritoriale a acestui stat si niciodata n-a avut pretentii teritoriale la Republica Moldova sau la vreun alt stat”, a conchis seful statului roman.

Russia Today, varf de lance

Actiunea parlamentarul rus din APCE a fost coroborata, joi, cu publicarea de catre postul de televiziune rus de limba engleza Russia Today a unui material in care Romania este acuzata de acelasi lucru, cum ca ar dori anexarea Republicii Moldova. Desi se doreste o televiziune de stiri pe formatul occidental al CNN, Russia Today (RT) a fost acuzata frecvent ca nu face decat sa exprime punctul de vedere al Kremlinului, fiind considerat doar un canal tv al intereselor Moscovei de a prezenta intr-o anumita lumina diverse aspecte din Federatia Rusa. La concluzia ca Romania doreste sa anexeze Republica Moldova, jurnalistii rusi ajung dupa ce seziseaza ca ziarul romanesc “Adevarul” a deschis o redactie la Chisinau. Astfel, sustin ei, romanii ar dori sa faca propaganda pro-romaneasca. In materialul video, jurnalistul rus opineaza ca limba in care este scris acest ziar nici macar nu este cea “moldoveneasca”, ci limba romana. O tema de altfel preferata a comunistilor care de doua decenii se chinuie sa formeze o noua identitate pentru cetatenii de peste Prut prin falsificarea adevarului istoric si inducerea unei mandrii nationale false, aparte de orice inseamna Romania. Materialul RT se sprijina pe afirmatiile directorul portalului informational analitic prorusesc ava.md, Vitali Andrievschi.  Acesta sustine ca a primit oferte din partea unor oameni de afaceri romani de a “cumpara” politica editoriala a site-ului sau. De asemenea, postul rusesc RT intervieveaza o serie de comunisti printre care si secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean care afirma ca mass-media de peste Prut este cumparata de cercuri de influenta romanesti, in conditiile in care piata publicitatii din Republica Moldova este in mare parte controlata de oameni cu viziuni prorusesti, asa cum este mogului media Vladimir Plahotniuc.

Patriarhul Rusiei debarca in Transnistria

Liderul puternicei Biserici Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, i-a in considerare posibilitatea efectuarii unei vizite oficiale in Republica Moldova, au declarat surse oficiale din cadrul Directiei Relatii Externe a Patriarhiei Ortodoxe Ruse. “Republica Moldova ocupa un loc deosebit în inima Patriarhului, avand în vedere lucrurile comune pe care le au cele doua tari”, a precizat anterior mitropolitul Ilarion, citat de mass-media locala. Mitropolitul rus a mai declarat ca cooperarea dintre autoritatile Republicii Moldova si Biserica Ortodoxa Rusa este foarte importanta, dar fara implicarea politicului, si a mentionat ca biserica promoveaza valori ce consolideaza societatea din Republica Moldova si o dezvolta.
Surse bisericesti de la Chisinau, au declarat in exclusivitate pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS, ca programul vizitei oficiale a patriarhului rus Kiril va include si o vizita in Transnistria, pe fondul conflictului canonic dintre Biserica Ortodoxa Romana si cea rusa, privind functionarea Mitropoliri Basarabiei. Reamintim ca recent, Sinodul permanent al Patriarhiei Ruse, a numit un nou ierarh, in persoana episcopului Savva, fost coordonator al departamentului de relatii cu armata si alte structuri de forta ale Federatiei Ruse din cadrul Patriarhiei Ruse. Liderul Patriarhiei Ruse va avea intrevederi cu “presedintele” transnistrean Igor Smirnov si alti lideri ai regimului separatist de la Tiraspol.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *