Kremlinul decapiteaza KGB-ul

de | feb. 22, 2010 | Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, a destituit saptamana trecuta 15 generali ce detineau diverse functii in Ministerul de Interne, inclusiv serviciul de informatii al institutiei, relateaza serviciul de presa al administratiei prezidentiale ruse, citate de mass-media locala

Presedintele Dmitri Medvedev vizeaza reformarea serviciilor secrete ruse

Presedintele Dmitri Medvedev vizeaza reformarea serviciilor secrete ruse

Presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, a destituit saptamana trecuta 15 generali ce detineau diverse functii in Ministerul de Interne, inclusiv serviciul de informatii al institutiei, relateaza serviciul de presa al administratiei prezidentiale ruse, citate de mass-media locala. Conform mass-media locala, printre persoanele destituite se afla seful directiei de Interne din regiunea Tomsk (n.r.- vestul Siberiei), generalul Viktor Gretsman, ministrul de interne din Republica Tuva (n.r.- sudul Siberiei), precum si adjunctul sefului Directiei de interne din regiunea Krasnodar (n.r.-sudul Rusiei) Boris Martinov, considerat un apropiat al premierului Vladimir Putin, fost presedinte al Federatiei Ruse. Anterior, presedintele Dmitri Mededev a ordonat o ampla reforma in Ministerul rus de Interne, semnaland o noua etapa in crancenul razboi dintre serviciile secrete ale Federatia Rusa.

Obiectiv GRU

Reamintim ca procuratura militara rusa a anuntat anchetarea conduitei mai multor inalti ofiteri din cadrul unitatilor militare ruse desfasurate in Abhazia si Osetia de Sud, a declarat procurorul militar principal al Federatiei Ruse, Serghei Fridinski, intr-un interviu acordat mass-media de la Moscova. Conform sursei citate, acuzatiile la adresa acestora se refera in principal la modul de gestionare a resurselor financiare, alocate de autoritatile ruse pentru construirea bazelor militare permanente din Abhazia si Osetia de Sud. Anterior, Serghei Fridinski declara ca numarul generalilor si amiralilor pusi sub acuzare a crescut de sapte ori in ultimii cinci ani. Acuzatiile Procuraturii Militare veneau la scurt timp dupa ce presedintele Federatiei Ruse, Dimitri Medvedev, il demitea pe seful puternicului serviciu de spionaj militar GRU. Surse din cadrul GRU au avertizat ca „operatiunea de curatenie” din armata rusa vizeaza neutralizarea serviciilor militare rusesti, fiind initiata de conducerea serviciilor de informatii rusesti rivale, FSB (Serviciul Federal de Securitate) si SVR (Serviciul de Informatii Externe).
Astfel, conform procurorul militar principal al Rusiei, Serghei Fridinski, in 2008 au fost inculpati 20 de generali si amirali, 1611 ofiteri, intre care 657 ofiteri superiori si 160 comandanti de unitati militare. Pentru comparatie, procurorul militar a evocat cifre datand din 2004, cand au fost pusi sub acuzare doar trei generali, 1440 de ofiteri, intre care 480 ofiteri superiori si 68 de comandanti de unitati.
Seful Procuraturii Generale militare a Rusiei a remarcat si sporirea numarului de infractiuni din cauza coruptiei. “Daca acum cinci ani, doar fiecare a cincea infractiune comisa de un ofiter superior avea drept cauza coruptia, astazi fiecare a treia”, i-a alertat acesta pe responsabilii din Ministerul rus al Apararii. Drept exemplu, el a dat cazul comandantului unui submarin nuclear din cadrul Flotei Rusiei din Marea Nordului, capitan de rangul I, care a deturnat circa 800.000 de ruble, precum si pe cel al comandantului unui alt submarin nuclear care lua mita de la ofiterii din subordinea sa, ajungand sa adune peste un milion de ruble. In ultimul deceniu, a crescut alarmant criminalitatea in randul ofiterilor, a afirmat acesta, indicand ca fiecare a patra infractiune din armata rusa este comisa de un ofiter.

KGB decimat

Reamintim ca presedintele Federatiei Ruse, Dimitri Medvedev l-a demis in aprilie 2009 pe seful puternicului serviciu de spionaj militar rus, GRU. Medvedev a semnat un decret prin care l-a demis pe Valentin Korabelnikov, in varsta de 63 de ani, care a condus serviciul inca din 1997, insa nu s-a dat nicio explicatie oficiala. Korabelnikov a fost inlocuit de Alexander Shlyakhturov, considerat un apropiat al FSB, serviciu din care provine si actualul premier rus, Vladimir Putin, fost presedinte al Federatiei Ruse in perioada 2000-2008. Serviciul rusesc de spionaj militar, GRU, este cea mai mare agentie de spionaj din Rusia, dispunand de un buget imens si agenti in intreaga lume, fiind considerata una dintre cele mai eficiente structuri de profil din lume.
Totodata, de la conducerea armatei ruse au mai fost inlaturati doi generali cu vechi state de activitate in GRU, dublata de inlocuirea sefului Statului Major rus sub pretextul opozitiei la reforma armatei ruse. Doi sefi adjuncti ai Statului Major al armatei ruse, generalii Aleksandr Ruksin si Evgheni Karpov, vechi membri ai GRU, au fost eliberati din functie, a anuntat anterior biroul de presa al Ministerului rus al Apararii. Masurile au intervenit la scurt timp dupa ce presedintele Dmitri Medvedev l-a numit pe Nikolai Makarov la conducerea Statului Major, in locul lui Iuri Baluievski, devenit secretar adjunct al Consiliului de securitate rus. Presedintele a incercat astfel sa dezamorseze un vechi conflict intre ministrul Apararii, Anatoli Serdiukov, numit in februarie 2007 si aflat la originea unei ample reforme a armatei, si Iuri Baluievski, care se opunea. Prin demiterea celor doi – ambii nascuti in 1949, deci neavind varsta de pensionare – noul numar unu al Statului Major incearca sa neutralizeze o” fronda la conducerea armatei”, sustine expertul Aleksanser Golt. Generalii demisi, care ocupau doua dintre cele sase posturi-cheie, “au lucrat mult timp cu Baluievski, dar plecarea lor nu are legatura cu inlocuirea acestuia”, a spus un responsabil al biroului de presa al armatei. “La acest nivel au loc frecvent rotatii”, a mai explicat expertul.

Vechea garda demobilizata

Potrivit RIA Novosti, un al treilea general al Statului Major, Vassili Smirnov, responsabil pentru mobilizarea trupelor, si-a dat demisia, ministerul rus al Apararii dezmintit in mod repetat informatia. In opinia lui Golt, “generalii demisi nu sunt purtatorii de stindard ai ideei reformatoare”. Propunand la inceputul anului reducerea cu doar 20% a efectivelor administratiei centrale a armatei, Aleksandr Ruksin a provocat deja furia ministrului sau tutelar, acesta fixand reducerea la 40%. Acest general este cunoscut pentru ca a spus ca Rusia trebuie sa se pregateasca pentru un nou razboi mondial si ca NATO si SUA sunt cele doua amenintari principale pentru Rusia, reaminteste analistul. In ceea ce-l priveste pe generalul Karpov, “el se opunea deschis unora dintre nominalizarile facute de Serdiukov”, mai ales cea a lui Oleg Eskin, numit recent in postul de ministru adjunct al apararii pentru tehnologia informatiei. “Era o adevarata fronda”, a spus Aleksandr Konovalov, presedintele Institutului pentru evaluari strategice. “Circa 30 de responsabili ai fiscului, pe care Serdiukov i-a adus in minister pentru a le prezenta cel mai secret buget al Rusiei… acest lucru nu poate decat sa provoaca o opozitie categorica din partea unora dintre generali”, a spus Konovalov. Al doilea civil care a preluat conducerea Ministerului Apararii, Serdiukov incearca sa instaureze un control asupra fluxurilor financiare ale armatei si sa inceapa privatizarea unora dintre activele sale. Serdiukov a fost acuzat oficial de Asociatia fostelor cadre GRU ca urmareste preluarea, in folos propriu,a unor importante proprietati funciare apartinand armatei ruse.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *