Kremlinul avertizeaza „nuclear” Israelul

de | apr. 13, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Știri, Turcia, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Preşedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, a avertizat Israelul că un atac militar al acestei ţări împotriva Iranului ar putea duce la un război nuclear şi la un dezastru global, relatează mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Presedintele rus Dmitri Medvedev ameninta Israelul

Presedintele rus Dmitri Medvedev ameninta Israelul

Preşedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, a avertizat Israelul că un atac militar al acestei ţări împotriva Iranului ar putea duce la un război nuclear şi la un dezastru global, relatează mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Într-un interviu pentru postul de televiziune ABC News, liderul rus a declarat că un atac asupra Iranului ar fi „cel mai prost scenariu” în Orientul Mijlociu, deoarece „toate statele sunt atât de apropiate, încât nimeni nu va fi neafectat”. „Dacă un conflict de acest fel are loc şi va exista un atac, atunci ne putem aştepta la orice, inclusiv la folosirea de arme nucleare. Iar atacurile nucleare în Orientul Mijlociu înseamnă o catastrofă globală. Multe decese”, a spus Medvedev.

Pozitii neclintite

Preşedintele rus a mai adăugat că nu ştie dacă Israelul va decide să efectueze un atac aerian împotriva Republicii Islamice Iran. „Israelienii îşi conduc propria politică. Am o relaţie bună cu preşedintele şi premierul Israelului. Dar ei sunt persoane independente. Şi aş spune că, în legătură cu multe subiecte, ei îşi apără poziţiile neclintite”, a punctat inaltul oficial rus. „Statele Unite au observat recent dovada acestui fapt”, a adăugat el, referindu-se la problema construirii de noi locuinţe israeliene în Ierusalimul de Est.
Speranţele găsirii unei soluţii la conflictul palestiniano-israelian au suferit o lovitură serioasă după decizia recentă a Israelului de a construi 1.600 de locuinţe pentru familiile israeliene din Ierusalimul de Est, considerat teritoriu ocupat, potrivit dreptului internaţional. Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să reprezinte capitala viitorului lor stat.
Reamintim ca  Statele Unite şi Israelul au refuzat să excludă posibilitatea unei acţiuni militare împotriva Iranului, dacă măsurile diplomatice eşuează, în dosarul programului nuclear al Teheranului. Evolutiile diplomatice si politice vin la scurt timp dupa ce mass-media de limba araba, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a dezvaluit ca aviatia israeliana si-a intensificat pregatirile pentru atacarea infrastructurii nucleare iraniene.

Indoieli israeliene

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că se îndoieşte că sancţiunile care sunt acum negociate pentru a fi introduse contra Iranului vor fi destul de dure pentru a pune capăt ambiţiilor nucleare ale Republicii Islamice, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “Mă îndoiesc că un asemenea program va avea dinţi şi capacitatea reală de a opri” efortul nuclear al Iranului, declara acesta la o recenta conferinţă de presă la Ierusalim, făcând referire la efortul dus de SUA de a introduce noi sancţiuni contra Iranului pentru programul său nuclear.
Netanyahu a subliniat că “singurele sancţiuni eficiente ar fi cele care lovesc piaţa energetică a Iranului, fie importul de petrol rafinat, sau producţia de ţiţei”. Israelul este convins că Iran încearcă să obţină arma nucleară şi nu a exclus opţiunea militară pentru a pune capăt acestui efort.
Reamintim ca administraţia americană a prezentat saptamana trecuta o nouă strategie nucleara în care arăta că va folosi armele nucleare doar în “circumstanţe extreme” şi nu va ataca state non-nucleare, deşi Iran şi Coreea de Nord sunt considerate excepţii. Strategia descrie “terorismul nuclear” a fi o ameninţare imediată şi extremă, eforturile de a încerca să împiedice răspândirea armelor atomice având prioritate maximă.

Consecinte nucleare

“Aceasta este o chestiune foarte, foarte serioasă că armele nucleare, chiar şi armele nucleare brute, îşi vor găsi locul în mâinile teroriştilor, iar consecinţele ar putea fi foarte, foarte cumplite pentru întreaga umanitate,” sublinia Netanyahu. Răspunzând unei întrebări a mass-media americane, el a respins preocupările că atenţia s-ar putea concentra pe arsenalul nuclear al Israelului. “Nu sunt preocupat că cineva se va gândi că Israel este un regim terorist. Toată lumea ştie un regim terorist şi un terorist dur când văd unul şi, credeţi-mă, că văd destui în jurul Israelului.”
Israel nu a recunoscut niciodată că are arme nucleare şi a menţinut o stare de ambiguitate în această privinţă de la deschiderea reactorului său nuclear din deşertul Negev, în 1965.

Atacuri simulate

Forţele aeriene israeliene s-au antrenat în exersarea unor atacuri simulate asupra locaţiilor nucleare ale Iranului folosind spaţiul aerian a cel puţin două state arabe neidentificate, subliniaza mass-media araba, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform cotidianului arab Al Manar, mai multe avioane de luptă israeliene au efectuat, la sfârşitul lunii februarie 2010, exerciţii de bombardament ce au avut ca “ţintă” locaţii nucleare iraniene “în două state arabe din Golful Persic, care sunt apropiate teritorial de republica islamică şi cooperează că Israel pe această chestiune”. Al Manar mai susţine că Israelul a primit permisiunea de a folosit spaţiul aerian de la conducerea acestor state, iar Washington “şi-a dat binecuvântarea” pentru ca Tel Aviv să efectueze aceste exerciţii.
În pofida eforturilor internaţionale extinse de a convinge Teheranul să oprească îmbogăţirea uraniului, atât SUA cât şi Israel nu au exclus o acţiune militară dacă diplomaţia eşuează să rezolve disputa pentru programul nuclear al Iranului. Republica Islamica, care este acum supusa unui număr de trei seturi de sancţiuni ONU pentru că a refuzat să oprească îmbogăţirea uraniului, susţine că are nevoie de tehnologie nucleară pentru a genera electricitate.

Solutie diplomatica

Recep Tayyip Erdogan, premierul Turciei, a declarat ca tara sa nu sustine impunerea unor noi sanctiuni impotriva Iranului, optand pentru solutia diplomatica. In cadrul unui interviu acordat recent cotidianului francez Le Figaro, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, el a precizat ca sanctiunile aplicate anterior acestei tari au fost incalcate chiar de statele care le-au sustinut. “Franta, Germania, Marea Britanie, Statele Unite si China, toate au fost implicate si exporta inca produse in Iran” a adugat Erdogan. Reprezentantii Statelor Unite, Marii Britanii, Frantei, Germaniei, Rusiei si Chinei se vor intalni in cursul acestei saptamani la New York, pentru a discuta aceasta problema. In momentul in care cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, cu drept de veto, vor ajunge la un acord in privinta sanctiunilor impotriva Iranului, acestea vor fi prezentate si celorlati membri. Pozitia autoritatilor de la Ankara nu este surprinzatoare, avand in vedere faptul ca Iranul este unul din principalii furnizori de gaze naturale ai Turciei, considera mass-media israeliana, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *