Kremlinul nuclearizeaza Siria

, , ,
 

Aviatia militara israeliana a naruit visele nucleare ale Siriei

Aviatia militara israeliana a naruit visele nucleare ale Siriei

O delegatie de oficiali si specialisti in energia nucleara din Federatia Rusa efectueaza o vizita oficiala in Republica Araba Siriana, pentru o noua runda de negocieri cu autoritatile de la Damasc privind asistenta tehnica nucleara pe care Moscova o va oferi statului din Orientul Mijlociu. Conform unor surse diplomatice siriene, acreditate in Republica Ucraina, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, vizita delegatiei ruse vine la cateva saptamani de la prima vizita oficiala de stat in Siria a unui lider rus de la Revolutia Bolsevica pana in prezent. Sursele citate au mai subliniat demararea negocierilor dintre Siria si Ucraina pentru participarea firmelor si specialistilor ucraineni la proiectele energetice nucleare implementate de autoritatile siriene, si care sunt considerate strategice de catre liderii statului arab.
Presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, a discutat cu omologul sau sirian despre cooperarea nucleara bilaterala si a declarat ca Statele Unite ar trebui sa lucreze mai mult pentru pacea din Orientul Mijlociu. “Cooperarea pentru energia atomica ar putea lua o alta directie”, a declarat Medvedev la o conferinta de presa cu presedintele sirian Bashar al-Assad, citat de mass-media regionala. Assad a declarat ca el si Medvedev “au discutat despre cooperare in domeniul petrolului si gazului, precum si in privinta construirii unor centrale electrice conventionale sau centrale nuclearo-electrice”.
Intrebat de mass-media locala daca Rusia va construi o centrala atomica in Siria, ministrul rus al energiei Sergei Shmatko a declarat agentiei Reuters: “Studiem aceasta posibilitate”.

Ancheta internationala

Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA) investigheaza Siria de 2 ani in privinta a ceea ce organismul de monitorizare nucleara sustine ca a fost un complex ce semana cu un reactor nuclear, inainte sa fi fost bombardat si distrus. Reamintim ca in 2007, fortele militare aeriene israeliene au bombardat ceea ce serviciile de informatii occidentale au identificat drept un reactor nuclear care producea plutoniu in desertul sirian, iar o ancheta a ONU pentru a determina care a fost tinta a fost amanata datorita lipsei cooperarii siriene.
Damascul a negat cu tarie informatiile americane potrivit carora acel complex a fost un reactor nuclear proiectat de Coreea de Nord, echipat pentru producerea de plutoniu pentru bombe atomice, sustinand ca a fost doar o cladire militara conventionala. Dar un raport AIEA din martie 2010 a demonstrat, ca urmele de uraniul gasite in zona intr-o vizita din 2008 efectuata de inspectorii ONU au aratat ca a existat activitate nucleara la sol, dar Damascul a respins accesul ulterior al AIEA in zona pentru a trage concluziile.

Transparenta inexistenta

Statele Unite, principalul aliat politic si militar al Israelului, si cateva tari europene, membre ale Uniunii Europene, au cerut ca Siria sa coopereze pe deplin cu ancheta AIEA, sustinand ca problema nu va disparea chiar daca Damascul isi imbunatateste relatiile cu Occidentul. Statul arab, si economia sa, este grv afectat de lipsuri in electricitate, generarea de energie nereusind sa acopere nevoile unei populatii ce creste cu peste 2,5% pe an.
Ministrul rus Shmatko, citat de mass-media rusa, a declarat, ca orice cooperare cu Rusia asupra construirii unei posibile centrale nucleare ar necesita ca Damascul sa respecte Tratatul de Neproliferare Nucleara din 1970, care interzice semnatarilor, printre care se numara si Siria, ce nu detin arme nucleare sa incerce sa le dobandeasca.

Buturuga iraniana

Totodata, oficialul rus a mai declarat ca Federatia Rusa ar putea construi mai multe reactoare nucleare in Iran pe langa cel pe care planuieste sa il porneasca in acest an in apropiere de orasul Bushehr, in ciuda durei opozitii a Israelului, Statelor Unite si a altor state occidentale. Statele Unite si statele UE considera ca programul nuclear civil declarat de Iran este o acoperire pentru un efort de dezvoltare de arme atomice, acuzatii negate vehement de Teheran.
Reamintim ca Republica Islamica Iraniana este sanctionata de ONU pentru refuzul de a anula programul secret de imbogatire a uraniului. “Noi favorizam continuarea cooperarii cu Iranul in sfera energetica, incluzand construirea unor reactoare ce functioneaza cu apa usoara”, a declarat Shmatko jurnalistilor. Rusia sustine ca toate natiunile au dreptul sa detina programe pasnice pentru crearea de energie nucleara si cauta in mod agresiv contracte in strainatate pentru a construi centrale atomice.
Presedintele rus Medvedev, care a indicat ca Rusia va sustine noile sanctiuni ale Consiliului de Securitate al ONU impotriva Iranului pentru programul sau nuclear, a cerut o “cooperare constructiva cu comunitatea internationala in privinta problemei iraniene”.

Axa strategica

Federatia Rusa este considerata un partener strategic al Siriei, Moscova sustinand Damascul pe toata durata indelungatului conflict arabo-israelian. Conform mass-media de la Mocova, Kremlinul urmareste sa revigoreze relatiile economice, politice si militare cu natiunile Orientului Mijlociu, Rusia iertand Siriei cea mai mare parte din datoria de mai multe miliarde de dolari, acumulata in timpul URSS.
Reamintim ca autoritatile israeliene se opun vanzarii de arme moderne rusesti Siriei, care a fost anul trecut cel de-al patrulea cumparator de sisteme de arme din Federatia Rusa, inclusiv avioane de lupta, nave maritime militare, sisteme de rachete antiaeriene, tancuri si transportoare blindate. De asemenea, Rusia a imbunatatit radical relatiile cu Israelul si a incercat sa isi consolideze influenta in procesul de pace din Orientul Mijlociu.
Presedintele rus Medvedev a reiterat propunerea Rusiei pentru organizarea unei conferinte internationale la Moscova pe tema pacii in Orientul Mijlociu, seful statului rus sugerand ca Statele Unite vor trebui sa faca mai mult daca se doreste ca eforturile de pace sa inregistreze progrese.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *