Kremlinul atata spiritele in Siria

, , , , ,
 

Federatia Rusa sprijina regimul Assad

Federatia Rusa sprijina regimul Assad

Mihail Bogdanov, adjunctul ministrului rus de Externe, a transmis liderului sirian, Bashar al-Assad, mesajul presedintelui rus, Dmitri Medvede, prin care Moscova cere incetarea urgenta si totala a violentelor din orice parte ar veni. Reprezentantul presedintelui rus a facut apel la autoritatile siriene sa intreprinda pasi concreti de realizare a reformelor comunicate de conducerea tarii. Totodata s-a subliniat ca opozitia nu trebuie sa se sustraga de la participarea la dialogul propus de conducere, relateaza mass-media rusa. Vizita inaltului oficial rus vine la scurt timp dupa ce reprezentanti ai opozitiei siriene, citati de mass-media turca, au acuzat Rusia de implicare in actiunile de represiune declansate de fortele loiale regimului de la Damasc. Reamintim ca Assad este unul din principalii aliati regionali ai Federatiei Ruse, autoritatile ruse construind o baza navala permanenta pentru flota militara rusa in regiunea portului Latakia.
Dupa tratativele cu Mihail Bogdanov, presedintele sirian, Bashar al-Assad, a declarat ca abordarea rusa este echilibrata spre deosebire de pozitia Occidentului, care consta in presiunea doar asupra conducerii siriene. „Initiativa diplomatica a Moscovei este o alternativa la varianta occidentala de rezolutie. Acea varianta”, dupa parerea ambasadorului rus la ONU, Vitali Ciurkin, „este absolut neobiectiva si unilaterala. Adoptarea unui astfel de document poate stimula elementele radicale din opozitia siriana la actiuni mai active privind rasturnarea puterii”. De asemenea, diplomatul rus a subliniat ca obligatia Consiliului de Securitatea este sa actioneze intr-un sens pozitiv. Totodata, Vitali Ciurkin a exclus posibilitatea elaborarii unui text comun pe baza celor doua proiecte.
Este important sa se tina cont si de starea de lucruri din tarile invecinate Siriei, a declarat Serghei Demidenko, orientalist, expert in cadrul Institutului de Estimari Strategice si Analiza, citat de mass-media rusa.„Exista un moment foarte periculos pentru toti in acest joc sirian, adica securitatea Israelului. Daca regimul lui Assad cade, atunci securitatea Israelului va fi pusa sub semnul intrebarii in teritoriile sale nordice. Trebuie sa se actioneze foarte precaut, pentru a nu permite accesul la putere al islamistilor”, a adaugat aceasta.

Ramadan sangeros

Manifestatiile antiguvernamentale au izbucnit din nou in Siria, dupa rugaciunea de Eid al-Fitr, sarbatoare ce marcheaza finalul Ramadanului, iar fortele siriene au intervenit in forta, ucigand cel putin 40 de persoane in ultimele 3 zile, relateaza mass-media regionala. Mii de oameni au iesit pe strazi, inclusiv in suburbiile Damascului, cerand demisia presedintelui Bashar al-Assad. Activistii spun ca fortele siriene au deschis focul in mai multe zone, ucigand cel putin sapte persoane, mai ales in sud, langa Deraa. Multi altii au fost raniti. Liniile de comunicatii sunt taiate in mai multe regiuni ale tarii, iar fortele de securitate au fost plasate in jurul moscheilor. Atentia se concentreaza si pe cimitire, pentru ca traditia este vizitarea mormintelor de Eid. Intr-un cimitir dintr-o suburbie a Damascului, credinciosii au fost inconjurati de fortele de securitate, care au deschis focul, facand doua victime.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *