Kremlinul ataca strategic SUA

, , ,
 

Bombardierele strategice B1, spaima Kremlinului

Bombardierele strategice B1, spaima Kremlinului

Federatia Rusa s-a declarat „nemultumita” de felul in care SUA isi indeplineste „obligatiile prevazute de tratatul de reducere a armelor nucleare”. Conform unei declaratii a Ministerului de Externe al Rusiei, citata de mass-media rusa, SUA nu a reusit sa ofere asigurari ca unele dintre lansatoarele sale de rachete nucleare si bombardiere, acum convertite pentru a purta arme conventionale, nu pot fi rapid modernizate pentru a utiliza din nou de arme nucleare. Moscova a afirmat, de asemenea, ca autoritatile americane nu au reusit sa opreasca scurgerile de materiale radioactive si informatii legate de arme nucleare. In particular, Kremlinul a mentionat un caz din 2006, cand politia a gasit ca informatii provenite de la un laborator de cercetare nucleara de la Los Alamos, New Mexico, s-au scurs catre o banda de traficanti de droguri. Ministerul rus de Externe a mai mentionat ca asemenea probleme ridica indoieli asupra progresului in ceea ce priveste Tratatul de reducere a armelor strategice, cunoscut sub numele de START. MAE rus mai aminteste ca a ramas deschisa si problema referitoare la reamenajarea bombardierelor grele B1 in bombardiere non-nucleare, precum si baza acestora.
Reamintim ca in aceasta saptamana, o comisie a Senatului american va examina daca va aproba un nou acord START cu Rusia, semnat in aprilie 2010. Acordul ar reduce drastic arsenalurile nucleare in ambele state.
Presedintele Comitetului de Relatii Externe, John Kerry, un democrat, a declarat saptamana trecuta ca respectiva Comisie din Senat va incepe sa examineze tratatul dupa vacanta din august. Comisia trebuie sa decida daca va trimite tratatul Senatului spre votare – caz in care el poate fi ratificat daca intruneste doua treimi din voturi. Unii republicani au declarat ca doresc asigurari ca noul tratat START nu va slabi capacitatea Statelor Unite de a se apara.
Presedintele SUA, Barack Obama si presedintele rus Dimitri Medvedev, au semnat noul tratat pe 8 aprilie 2010. Tratatul din 1991 inlocuieste acordul START, care a expirat in decembrie 2009.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *