Kremlinul arunca in aer relatiile diplomatice cu Romania

, , , ,
 

FSB, adevaratul stapan al Federatiei Ruse

FSB, adevaratul stapan al Federatiei Ruse

Serviciile de securitate ale Federatiei Ruse au retinut un inalt diplomat roman suspectat de implicare in furtul de informatii militare secrete, relateaza mass-media locala, citand comunicatul Centrului pentru relatii cu societatea al FSB. „Asupra spionului au fost gasite obiecte specifice activitatii de spionaj, care confirma in totalitate activitatea ostila impotriva Federatiei Ruse”, se mai arata in comunicatul de presa. Suspectul a fost retinut in data de 16 august 2010 in urma unei operatiuni speciale a ofiterilor FSB, se mai subliniaza in comunicatul de presa. FSB a mai precizat ca diplomatul roman „a fost arestat la Moscova pe 16 august, in timp ce incerca sa primeasca informatii secrete de natura militara de la un cetatean rus”.
Mass-media a mai anuntat ca este vorba despre Gabriel Grecu, secretar 1 al Departamentului Politic din Ambasada Romaniei la Moscova. Reprezentantii Ambasadei ruse la Bucuresti au refuzat sa comenteze informatiile aparute, insa Ministerul de Externe de la Moscova a exprimat partii romane, prin canale diplomatice, „protestul in legatura cu activitatea lui Grecu, necorespunzatoare statutului de diplomat”.
Retinerea lui Gabriel Grecu vine la un an si jumatate dupa ce Romania a expulzat o serie de diplomati rusi si ucraineni in scandalul de spionaj „Achim Floricel”. Ulterior, Grecu a fost declarat „persona non grata” si a fost instiintat ca trebuie sa paraseasca Rusia in 48 de ore. Reprezentantii Ambasadei Romaniei la Moscova au refuzat sa comenteze informatiile, iar MAE roman a anuntat ca „nu comenteaza”.

Putin decoreaza spionii expulzati de SUA

Anterior, premierul rus Vladimir Putin a semnat o hotarare secreta de guvern prin care spionii rusi expulzati din Statele Unite ale Americii au fost premiati cu importante sume de bani si apartamente in Moscova sau Sankt-Petersburg. Sursele citate au mai subliniat că autoritatile ruse nu au luat o decizie finala privind posibila lor incadrare oficiala in organigrama serviciilor de informatii ale Federatiei Ruse.
Reamintim ca anterior, premierul rus, Vladimir Putin, a dezvaluit, in timpul recentei vizite oficiale in Ucraina, ca s-a intalnit cu spionii rusi expulzati din Statele Unite, a cantat cantece patriotice alaturi de ei si i-a asigurat ca vor avea o viata interesanta si stralucitoare. “Sunt sigur ca vor lucra in locuri bune, sunt sigur ca vor avea o viata interesanta si stralucitoare”, a declarat Putin. El a adaugat ca, in cursul intalnirii avute cu agentii, au cantat cantece patriotice, acompaniati de muzica live, si au discutat despre viata. “Imaginati-va, trebuie sa stie o limba straina ca si cum ar fi a lor, sa gandeasca si sa vorbeasca in acea limba, sa indeplineasca misiuni in interesul tarii natale timp de multi ani, fara a putea conta pe imunitatea diplomatica”, a spus Putin, referindu-se la duritatea vietii de spion.
Premierul rus a adaugat ca superiorii celor zece si expertii urmeaza sa realizeze o analiza ampla a activitatii lor. Surse din serviciile ruse de informatii au afirmat ca agentii vor trece prin teste cu detectorul de minciuni in cadrul evaluarii performantei lor profesionale. Putin a mai afirmat ca reteaua de agenti rusi a fost descoperita ca urmare a unei tradari. “Asa cum am mai spus, acest scandal de a aparut ca rezultat al tradarii. Tradatorii sfarsesc intotdeauna rau, cu bautura sau droguri”, a spus el, adaugand ca stie numele tradatorilor vinovati de esecul acestei ample operatiuni a serviciilor de informatii rusesti impotriva Statelor Unite, Canadei si Mexicului.

Atac la Cehia

Federatia Rusa mai este implicata in actiuni dure de spionaj impotriva Republicii Cehia. Potrivit cotidianului „Mlada fronta dnes”, care citeaza surse anonime, in spatele demisiei a trei inalti functionari ai armatei cehe se afla un spion rus si prietena lui locala. Publicatia afirma ca „spionul rus Robert Rahardjo” a lucrat, pana in toamna anului trecut, la directia penitenciarelor din Cehia in calitate de psiholog si, potrivit unor informatii concordante, a putut influenta asupra politicii de cadre din acest sistem. In acelasi timp, agentul rus a reusit sa castige increderea unei tinere – maior al armatei cehe. Femeia a lucrat ca secretara la trei inalti functionari ai armatei ruse.
Cotidianul citat preia fragmente din raportul serviciului de spionaj militar al Cehiei, potrivit caruia „angajatii sai au descoperit si au prevenit tentativele de patrundere a spionajului militar rus in structurile de comanda ale armatei cehe cu scopul obtinerii de informatii confidentiale din esaloanele superioare ale ministerului apararii”. Timp de cinci ani, agentii constraspionajului ceh l-au urmarit pe Rahardjo si pe prietena acestuia. Intr-un final, agentul rus a fost nevoit sa revina de urgenta la Moscova, iar prietena lui a fost data afara din armata. Deocamdata nu se stie cate secrete militare a reusit spionul rus sa transmita. Nici rolul prietenei acestuia nu este foarte clar. Oricum, toti cei trei inalti functionari la care a lucrat prietena spionului rus si-au inaintat cererile de eliberare din functie la inceputul acestui an.
Mlada fronta dnes a calificat aceasta poveste drept „cea mai mare afacere de spionaj din ultimii ani”. Autoritatile oficiale s-au distantat de versiunea prezentata de cotidianul mentionat si de presupunerile privind legaturile sefului cancelariei militare a presedintelui cu serviciile secrete rusesti. „Generalul Grabal si-a parasit functia la sfarsitul lunii martie 2010, odata cu retragerea in rezerva la limita de varsta”, au precizat pentru Vremia novostei responsabili ai presedintiei cehe.

Bomba GRU

Totodata, in urma cu cateva luni, contraspionajul polonez a anuntat deconspirarea unui presupus agent al GRU (Serviciul de Informatii al armatei ruse), care activa de o perioada indelungata pentru spionajul militar rusesc si locuia ilegal in Polonia de peste 10 ani. Presupusul agent a fost retinut inca in primavara anului trecut, dar despre acest caz s-a aflat abia acum, relateaza sursa citata, preluata de agentiile internationale de presa. Inainte de retinere, acesta a fost filat pe parcursul mai multor luni de ofiteri ai Directiei de contrainformatii poloneze care ulterior au fost propusi spre decorare pentru desfasurarea cu succes a operatiunii. Conform unor surse din cadrul Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego (ABW), serviciul intern de informatii al Poloniei, agentul GRU s-a aflat in contact cu un numar important de politicieni polonezi, apartinand intregului spectru politic de la Varsovia, precum si cu diplomati din diferite state, acreditati in Polonia. Oficialii ABW au refuzat sa confirme identitatea contactelor politice ale agentului GRU, provocand intense speculatii din partea opozitiei parlamentare, care a solicitat instituirea unei comisii de ancheta parlamentare, care sa investigheze cazul, cerere refuzata de Guvernul polonez. La randul sau, conducerea Służba Kontrwywiadu Wojskowego (SKW-serviciul militar de contrainformatii al Poloniei) a refuzat sa comenteze dezvaluirile din presa.

Polonez sub acoperire

Cetateanul rus retinut vorbeste la perfectie limba polona, avea o casa proprie si era patronului unei firme nu prea mari, dar cu un spectru larg de activitate, intre care si comercializarea dispozitivelor de ochire pentru armele de vanatoare, relateaza mass-media locala, citata de presa de la Bucuresti.
Desfasurarea fortelor de ordine, ca in filme, la domiciliul sau, l-a luat prin surprindere pe agentul rus, care a incercat sa opuna rezistenta. Asupra sa au fost gasite echipamente speciale destinate transmiterii de mesaje criptate. Potrivit surselor ziarului, agentul nu intrase in contact cu Ambasada Rusiei din Polonia, care cel mai probabil nu avea cunostinta de existenta acestuia. La randul sau, procurorul adjunct al Varsoviei, Robert Majewski, a confirmat ca un dosar penal pentru spionaj se afla in derulare. El a refuzat sa ofere vreun detaliu, invocand secretul anchetei, insa a specificat ca in curand va fi finalizat actul de acuzare, fara insa a nominaliza niciun cetatean sau oficial polonez. Potrivit Dziennik Gazeta Prawna, despre agentul GRU deconspirat au stiut pana de curand numai cateva persoane, intre care presedintele si premierul de la Varsovia.
Surse din serviciile secrete de la Varsovia, citate de mass-media locala, presupun ca esecul agentului din Polonia a fost unul din motivele demisiei in aprilie 2009 a directorului GRU, Valentin Korabelnikov. Mass-media rusa precizase la timpul respectiv ca acesta si-ar fi prezentat singur demisia, deoarece nu ar fi fost de acord cu reforma armatei ruse in curs de desfasurare.

Decapitare prin restructurare

Polonia nu este la primul scandal major de spionaj in care este implicat GRU, in 2007, Seimul (parlamentul) polonez a decis desfiintarea  Serviciilor de Informatii Militare – WSI (Wojskowe Służby Informacyjne) si inlocuirea lor cu doua noi servicii, de Informatii si Contrainformatii Militare, in urma unui raport care detalia relatiile secrete dintre WSI si GRU. Pe 16 februarie 2007, dupa lichidarea WSI, o Comisie de Verificare a intocmit un raport si a sesizat parchetul. Presedintele Lech Kaczyński a decis publicarea raportului, revelatiile acestuia provocand un scandal  politic si diplomatic considerabil la Varsovia si in alte capitale, provocand demisia a zeci de diplomati, oficiali militari si ai serviciilor de informatii poloneze.
Conform raportul comisiei, care a fost condusa de ministrul adjunct al Apararii din acea perioada, Antoni Macierewicz, WSI au luat nastere, in 1991, din serviciile speciale ale armatei, spionajul militar, precum si servicile de contrainformatii ale armatei. Pe atunci, acestea numarau aproape 10.000 de agenti. Aproape 2.500 de colaboratori erau plasati in institutii centrale administrative si economice ale tarii, de la licee si universitati, spitale, institutii de cercetare, pana la cluburi sportive, redactii de ziare, hoteluri si servicii de taxi.
Printre cele mai grave acuzatii aduse de raport se afla neluarea de masuri adecvate fata de penetrarea WSI de catre serviciile de spionaj rusesti, relata mass-media de la Bucuresti. S-au inaintat parchetului spre cercetare cazuri de spionaj impotriva intereselor de aparare ale Republicii Polone, dezvaluirea de secrete de stat, inducerea in eroare a organelor de stat poloneze prin transmiterea de informatii false de importanta esentiala pentru Republica Polona. Raportul acuza WSI ca nu si-au indeplinit obligatiile legale, iar in toata perioada existentei lor, WSI nu au fost in stare sa prinda nici un singur spion rus. Una dintre cauzele acestei situatii este politica de cadre, dominata de ofiteri scoliti in URSS, la KGB si GRU, baza fireasca de recrutare pentru serviciile speciale din Est.

Trafic de arme

Raportul semnaleaza folosirea proprietatii de stat in scopul obtinerii ilegale de mijloace de finantare, coruptie, vanzarea de informatii confidentiale. O dezvaluire importanta se refera la implicarea WSI in traficul cu arme, in legatura cu mafia rusa si cu grupari teroriste arabe. Sunt prezentate operatiuni care au avut drept rezultat vanzarea de arme catre tari aflate sub embargo ONU, inclusiv Irak, Siria, Republica Islamica Iran. Totodata, WSI s-ar fi implicat, conform raportului, si in activitati economice ilegale, prin influentarea unor licitatii si, nu in ultimul rand, influentarea pietei de combustibili si energie. Raportul sustine ca WSI au avut cunostinta si au tolerat activitati ilegale ale mafiei combustibilului, ba chiar ca militari ai WSI au constituit principalele focare ale mafiei. Raportul acuza WSI ca nu au raportat informatiile privind amenintarile energetice, dimpotriva, chiar au protejat activitatea infractionala a serviciilor si mafiei ruse care aveau ca scop distrugerea si preluarea sectorului energetic polonez.
Raportul mai reproseaza WSI folosirea aparatului vechii securitati comuniste SB, utilizarea de agenti, fosti lucratori SB, dovediti ca avand un trecut compromitator. WSI s-ar fi ocupat si de stergerea urmelor fostelor servicii comuniste. Raportul arata ca, dupa infiintarea Institutului Memoriei Nationale (CNSAS-ul polonez), in cadrul WSI s-a realizat un plan de distrugere si ascundere de documente. Comisia de Verificare a scos la iveala peste 1.000 de documente ascunse, care ar fi trebuit predate IPN deja de multi ani.

Politie politica

WSI, spune raportul, s-au ocupat de infiltrarea partidelor politice, mai ales a cercurilor politice de dreapta, printre altele, ar fi organizat activitati operative fata de fratii Jarosław si Lech Kaczyński, cu scopul dezintegrarii partidului Alianta de Centru, operatiune care s-a desfasurat din 1990 pana in 2001. O alta importanta directie de actiune a fost recrutarea de agenti printre jurnalisti, infiltrarea mass-media si influentarea opiniei publice. Conform informatiilor de presa, WSI aveau infiltrati in mass-media 115 agenti, pentru comparatie, din audierile Comisiei a reiesit ca de acoperirea contrainformativa a unitatilor militare de la granita de nord-est se ocupau la WSI numai doua persoane. Intre agentii WSI din presa, se numara sefi de redactie, membri ai consiliilor de administratie, directori de televiziuni, redactori etc. Raportul numeste printre colaboratorii WSI si pe cunoscutul publicist Andrzej Grajewski, fost sef al Colegiului Institutului Memoriei Nationale.
O consecinta spectaculoasa a publicarii raportului a fost chemarea la Varsovia a patru ambasadori, demisi ulterior. Sefa diplomatiei poloneze, Anna Fotyga, a confirmat aceasta stire, spunand ca este vorba de consultari. Presa poloneza sustine ca cei patru diplomati sunt ambasadorul din Austria, seful misiunii din Turcia, ambasadorul din Kuweit si cel din China.

Raport contestat

SLD, partidul social-democrat, fost comunist, sustine ca raportul contine informatii neadevarate, ca dezvaluie numele unor ofiteri WSI care participa la misiuni ONU si ca a fost publicat cu incalcarea legii. SLD cere constituirea unei comisii a Seimului care sa cerceteze culisele aparitiei raportului. Partidul liberal Platforma Cetateneasca sustine aceasta idee, fiind nemultumit de dezvaluirea unor agenti WSI activi, pe care a calificat-o drept “amatorism”. Liberalii au sustinut insa lichidarea WSI. Premierul Jarosław Kaczyński atribuie valul de critici din presa chiar sistemului care apara WSI. El considera ca “o parte semnificativa a media intra intr-un rol complet diferit decat cel care ar trebui indeplinit de media in conditii democratice”.
Constatarile raportului, desi de o mare gravitate si insemnatate, nu sunt chiar cu totul surprinzatoare, mass-media poloneza reluand periodic problematica colaborarii ilegale dintre serviciile de informatii poloneze si cele ale Federatiei Ruse.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *