Kremlinul ameninta NATO

, , , , ,
 

Kremlinul, pregatit de riposta

Kremlinul, pregatit de riposta la adresa NATO

Alianta Nord-Atlantica ar trebui sa priveasca noua doctrina militara a Rusiei ca un semnal ca alianta are nevoie sa-si schimbe atitudinea daca doreste relatii mai bune cu Moscova, a declarat Konstantin Kosaciov, seful comisiei de politica externa a Parlamentului Federatiei Ruse. De la prabusirea Pactului de la Varsovia, NATO s-a extins de la 12 la 28 de membri, absorbind majoritatea aliatilor Moscovei din timpul Razboiului Rece din Europa de Est si unele foste republici sovietice, subliniaza mass-media rusa. „Partenerii nostri au avut ocazia in timpul discutiilor sa vada semnalul, cand liderii rusi au inclus extinderea NATO pe lista amenintarilor la adresa Rusiei. Aceasta nu este doar parerea unui expert,” a subliniat Konstantin Kosaciov, dupa o intalnire la Moscova cu experti ai ambelor parti ce au inclus si analisti din statele membru NATO. „Asa vede poporul nostru acest proces. Este o preocupare serioasa ce afecteaza cooperarea deplina dintre Rusia si NATO,” a mai declarat acesta jurnalistilor rusi si straini.
Reamintim ca saptamana trecuta, presedintele rus Dmitri Medvedev a aprobat noua doctrina militara ce include folosirea armelor nucleare si apreciaza extinderea spre Est a NATO si scutul american antiracheta ca amenintari nationale. „Daca NATO este cu adevarat interesata de stabilirea unui parteneriat cu Rusia, ar trebui sa tina cont de aceste preocupari,” a adaugat Kosaciov. El a mai declarat ca discutiile dintre reprezentantii rusi si NATO nu au reusit sa elimine toate diferentele, dar a adaugat ca el spera ca discutiile sa continue la Washington in aceasta luna.

Sut rusesc

Ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, a lansat pe Twitter un avertisment catre „SUA si aliatii lor”, promitand ca ursul rus „le va da un sut in fund” daca incearca sa il incolteasca, referire la sistemul american antiracheta. „Americanii si aliatii lor vor din nou sa incolteasca ursul rus?”, scrie diplomatul rus, intr-un prim mesaj, citat de agentiile de presa. „De cate ori trebuie sa le amintim ca este periculos? Ursul va iesi si le va da un sut in fund acestor vanatori mizerabili”, scrie intr-un al doilea mesaj Rogozin.
Reamintim ca declaratiile oficialului rus vin pe fondul deciziei Bucurestiului de a gazdui elemente ale sistemului american antiracheta pe care SUA vor sa il amplaseze in Europa.

Regimul stramtorilor

Recent serviciul de presa al Ministrului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse anunta ca a avut loc o discutie telefonica dintre ministrul rus de externe, Serghei Lavrov si secretarul de Stat al SUA, Hilary Clinton. Potrivit sursei citate, in cadrul convorbirii partile au discutat, pe langa alte subiecte, planurile SUA de instalare a elementelor sistemului antiracheta in tarile Europei de Est, in legatura cu intentiile Romaniei de a plasa pe teritoriul sau scutul antiracheta. Lavrov a mentionat in discutia cu Clinton ca trebuie sa se porneasca de la intelegerile la care au ajuns presedintii celor doua parti cu privire la petrecerea unei analize comune a pericolelor si a riscurilor de proliferare a rachetelor. De asemenea, ministerul rus de Externe anunta ca, anterior, in legatura cu planurile SUA de a instala sisteme antiracheta in Romania, Rusia a amintit Washingtonului despre Conventia de la Montreux, care limiteaza trecerea navelor militare prin stramtorile Marii Negre, care a fost semnata si de Romania.
Conventia privind regimul stramtorilor Marii Negre a fost adoptata la conferinta din Elvetia din luna iulie 1936, la care au luat parte URSS, Turcia, Marea Britanie, Franta, Bulgaria, Romania, Grecia, Iugoslavia, Australia si Japonia. Acest document prevede instituirea unui regim de aflare a navelor maritime in Marea Neagra.

Sprijin mediatic

Presa rusa il citeaza intens pe liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, care este de parere ca Bucurestiul ar fi trebuit cel putin sa se consulte cu autoritatile Republicii Moldova in privinta scutului american anti-racheta. Chisinaul este de parere ca Bucurestiul poate deveni o amenintare la adresa securitatii regionale si sa complice procesul de reglementare a chestiunii transnistrene, relateaza mass-media rusa, citata de agentiile de presa de la Bucuresti. “Planurile militare ale Romaniei ne ingrijoreaza si ne intrebam cum vor influenta ele raportul de forte din regiune, chestiunile legte de securitate, eforturile de rezolvare a crizei de pe Nistru”, a reactionat liderul partidului democrat, Marian Lupu. Temerile Chisinaului au fost confirmate, anterior, de Tiraspol, care si-a exprimat preocuparea generata de alunecarea spre Est a NATO.
Totodata, fostul presedinte moldovean, Vladimir Voronin, a declarat recent ca decizia Romaniei de a gazdui rachete de interceptare in cadrul scutului american antiracheta din Europa ar putea transforma Republica Moldova intr-o linie de front. La randul sau, autoritatile de la Kiev au declarat ca Ucraina studiaza in acest moment urmarile acordului dat de Romania pentru amplasarea pe teritoriul ei a elementelor scutului american antiracheta. „Sunt atent studiate toate consecintele acestei hotarari, atat pentru statul nostru, cat si pentru securitatea regionala in ansamblul ei”, a spus purtatorul de cuvant al ministrul de externe, Sergei Saenko. El a adaugat ca institutia pe care o reprezinta spera „intr-o analiza la obiect a tuturor aspectelor acestei chestiuni, inclusiv obtinerea de explicatii corespunzatoare pe parcursul viitoarelor consultatii cu toate partile implicate”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *